Als veel azijn bij het gebruik van een gieter of fles direct in de grond loopt, kan dat een acuut risico vormen voor bodemorganismen. Ook planten, en insecten die in de bodem wonen, zoals wilde bijen en graafwespen, lopen dan mogelijk een risico. Niet-toegelaten azijn heeft ook risico's voor de gebruiker.
Azijn, iedereen heeft het wel in huis. Maar wist je dat je azijn voor veel meer dingen kunt gebruiken? Het is een handig hulpje bij allerlei ongemakken. Daarnaast is azijn biologisch afbreekbaar, waardoor het geen nadelige werking heeft op het milieu.
Schoonmaakazijn doodt al het levende organisme, dus ook de goede bacteriën en schimmels in de grond. Schoonmaakazijn is door de EU verboden voor toepassing bij niet-agrarische onkruidbestrijding. Het kan risico's met zich meebrengen bij inademing. Azijnzuur breekt kalk af, dus elk product met kalk wordt aangetast.
Uit het onderzoek blijkt dat deze concentraties azijnzuur een risico opleveren voor waterorganismen, planten en bodemorganismen zoals regenwormen en insecten die in de grond leven. Spuiten met 6,6% azijnzuur geeft al een risico voor planten naast het bespoten oppervlak.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Zowel azijn als MCPA zijn schadelijk voor het milieu en mogen daarom niet gebruikt worden als bestrijdingsmiddel in de tuin. Je kunt beter voor een goedgekeurd bestrijdingsmiddel kiezen. Dat is beter voor het milieu, voor je eigen gezondheid én voor je gazon.
Een overdosis aan azijn is namelijk niet goed voor de plant, omdat het de plant kan verleppen en op dan duur ook gezonde bodemorganismen kan laten afsterven.
In diverse bereidingen kan je azijn vervangen door citroen- of limoensap. Uiteraard zal dit wel zorgen voor een smaakverschil.
Normale azijn is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Aan de wijn wordt een bacterie toegevoegd, zodat de alcohol uit de wijn omgezet wordt in azijnzuur.
Het gaat om schoonmaak- of keukenazijn, zowel verdund als onverdund. Volgens een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu veroorzaakt azijn risico's voor water- en bodemorganismen vanaf een concentratie van 36 en 54 procent. Er is ook een risico voor de planten naast het bespoten oppervlak.
Natuurazijn, ook wel tafelazijn genoemd, kun je in tegenstelling tot schoonmaakazijn wél consumeren. Je kunt het bijvoorbeeld als dressing verwerken in een salade of zelfs je haar ermee wassen. Haar zou hierdoor namelijk meer gaan glanzen.
Pure producten zoals groene zeep, natriumbicarbonaat of soda en (schoonmaak) azijn zijn makkelijk biologisch afbreekbaar en kan je gebruiken voor allerlei huishoudelijke klussen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over andere additieven zoals kleur-en geurstoffen.
Voor het milieu is van belang dat azijn vrij snel biologisch afbreekt in de bodem, en niet leidt tot concentraties in het grondwater boven de wettelijke norm. Daarbij geldt dat er geen risico's zijn voor vogels en zoogdieren.
Azijn werkt snel, maar is na een dag uitgewerkt. Zout werkt langer door. Met branden verdwijnt het onkruid voor een korte tijd. Zaadjes komen na het branden weer snel uit.
Dit kan puur, enkel voor de geur of je kan je eigen wasverzachter maken met lavendelolie en azijn. Tip: Azijn en lavendelolie zijn een goede vervanger voor klassieke wasverzachter. Azijn maakt het textiel zacht en lavendel wasparfum zorgt voor een frisse geur.
Schoonmaken met schoonmaakazijn
Vul een bakje met schoonmaakazijn en laat het vervolgens meedraaien met een normale wasbeurt. Voor extra grondige reiniging kunt u een flinke scheut azijn op de bodem van de vaatwasser spuiten en hem laten draaien op de heetste temperatuur. Doe dit in een lege vaatwasmachine.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank. Bij het wassen van babykleding wordt het afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit de gevoelige babyhuid kan irriteren.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Waterkringen, kalkresten of andere kleine vlekken op kunststof verwijder je met schoonmaakazijn. Andere kleine of hardnekkige vlekken op kunststof verwijder je met een onderhoudsmiddel. Denk aan Glassex, allesreiniger of HG kunststof snel glans.
Ook citroensap helpt enorm met het tegengaan van kalkaanslag. Je kent die knijpflesjes met citroensap uit de supermarkt? Los één deel citroensap op in één deel water en laat het mengsel goed koken in de waterkoker. Spoel goed na en de waterkoker is weer als nieuw.