Honden zoeken plekken op waar veel lichaamsstoffen vrij komen en de geur dus het sterkst is. Daarom ruiken ze vaak onder elkaars staart, en bij ons vaak aan kruis, billen, oksels en mond.
Apocriene klieren
De klieren geven feromonen af, waardoor de hond als het ware informatie verschaft. Denk hierbij aan geslacht, leeftijd en zelfs of een andere hond vriendelijk is of niet. Maar ook of een ander zoogdier kan paren. Daarom ruiken honden vaak aan elkaars kont.
Haar neus vertelt haar àlles. Sommige honden steken graag hun neus tussen de benen van mensen om uitgebreid te snuffelen. Daar hebben we het nu niet over. Maar als een hond heel even het puntje van haar neus tegen je aandrukt (meestal op neushoogte, in jouw kruis dus), betekent dit een moment van verbinding.
Een hond snuffelt aan je omdat hij op die manier allerlei informatie krijgt. Hij kan ruiken waar jij bent geweest en met wie, of er andere dieren zijn geweest en wat voor dieren.
Wanneer je hond met zijn neus tegen je hand duwt wil hij dolgraag geaaid worden.
Een ouderwetse gedachte waarom een hond op zijn rug gaat liggen als je hem aait is dat hij dit doet uit overgave. Een hond zou dit zogenaamd doen om zijn respect te tonen en te laten zien dat hij ondergeschikt is aan jou.
Voor een hond is het natuurlijk gedrag dat hij graag bij u wil zijn. Dat een hond graag tegen u gaat liggen kan verband houden met zijn wolf-oorsprong, als een manier om warm te blijven. Maar het kan ook zijn, en dat is waarschijnlijker, dat uw hond gewoon graag dicht bij u wil zijn.
Uit recent onderzoek blijkt dat honden negatieve stress en angst kunnen ruiken. Dit kan heel nuttig zijn bij de inzet van therapie- en hulphonden. Echter kunnen de honden deze stress van mensen ook overnemen, waardoor het welzijn van therapie- en assistentiehonden in het geding kan komen.
Conclusie. Hoewel het zeker kan lijken als een bovennatuurlijke gave kunnen honden onze emoties en gemoedstoestand niet “aanvoelen”, maar wel ruiken, zien en leren.
Een hond ligt graag tegen je aan omdat honden sociale slapers zijn van nature. Het is heel onnatuurlijk om alleen te slapen. Er zijn honden die het liefst tegen je aan slapen, omdat dit zorgt voor een veilig gevoel, genegenheid en verbondenheid.
Het is misschien niet zo hygiënisch als je hond je likjes geeft, maar het is wel ontzettend lief. Likjes staan namelijk gelijk aan kusjes geven. “Honden geven likjes om ons te laten weten dat ze om ons geven en dat ze zich niet bedreigd voelen door ons.
De reu brengt de penis in de vagina en begint frictiebewegingen te maken.De zwellichamen in de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu vast komt te zitten. Het ejaculaat bestaat uit 3 fracties.
ð️ Tegen je aan leunen
Soms leunt een hond tegen een mens aan uit angst, of omdat hij iets van je wil of omdat hij ergens naar toe wil. Maar het tegen je aan leunen is ook een teken van affectie.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Hoe weten honden dat jij zwanger bent? Op de eerste plaats kunnen honden ontzettend goed ruiken. Door alle hormonale veranderingen verandert er een hoop bij de zwangere vrouw. Haar lichaamsgeur zal bijvoorbeeld veranderen.
Als een hond geaaid wil worden, zal hij je besnuffelen en zullen zijn oren, staart en andere delen van zijn lichaam ontspannen. Let op losse schouders, een zachte blik en een open mond. Als ze een beetje beginnen te wiebelen of tegen je aan kruipen, dan is dat het teken dat ze klaar zijn voor een flinke aaibeurt.
Een studie die werd uitgevoerd in het Goldsmith College van de Universiteit van Londen heeft aangetoond dat honden gevoelig reageren op menselijke emotionele signalen. Vooral in situaties van doodsangst of extreme stress. Dit geldt overigens voor alle mensen, niet alleen voor het baasje.
Honden kunnen niet alleen hun baasje dankzij hun scherpe neus opsporen, ze kunnen ook ruiken of dat baasje gestresseerd is. Uit nieuw onderzoek blijkt dat honden erin slagen om de adem- en zweetgeur van personen, zonder die mensen te zien, te onderscheiden.
Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder 'blij' dan 'gelukkig.
Getrainde dieren – honden en ratten – kunnen ziekten aan hun geur herkennen dankzij deze VOC's.
Honden houden niet van de geur van azijn en elke hond zal rechtsomkeert maken als hij of zij deze indringende geur ruikt. Azijn is daarom een handig middeltje om een natuurlijke barrière te vormen tegen honden. Verdun de azijn niet met water en spray het alleen op de tuintegels of op de tuinaarde.
Honden zijn er, net als hun voorouder de wolf, op gericht om ruzie te vermijden. Bij elk onderling gevecht loopt de hond het risico om flink gewond te raken. Het is dus logisch dat hij eerst zal proberen zijn doel te bereiken zonder dat er gevochten moet worden.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt.
Net zoals bij mensen, kan ook een hond gaan gapen wanneer hij zich ontspannen voelt. Bijvoorbeeld wanneer hij naast jou op de bank zit na een lange dag en zich op zijn gemak voelt. Gapen kan dan een teken zijn van zijn vermoeidheid en ontspanning.