Voel je niet persoonlijk aangevallen als je partner boos is, maar probeer te incasseren.Ga niet terugvechten of je verdedigen, maar erken de boosheid en geef daar ruimte aan. Wees ook niet bang om grenzen te stellen als het gedrag van je partner je te gortig wordt. Je hoeft jezelf niet weg te cijferen.
Binnen relaties zijn wisselingen in gevoelens van afstand en verbondenheid heel normaal. Ze zijn niet te vermijden en zelfs noodzakelijk om te ontwikkelen en groeien. Elke relatie heeft met het thema afstand – verbondenheid te maken.
Wanneer je heel lang boos blijft, is dat hoogstwaarschijnlijk niet de emotie waar je écht last van hebt. Er zijn primaire en secundaire emoties. Primaire emoties duren maximaal 2 minuten maar zijn wel heel intens.Secundaire emoties kunnen een hele dag of nog langer aanhouden.
Jullie hebben steeds vaker ruzie, er is sprake van weinig (positieve) energie of jullie zien geen toekomst meer samen: hoe pijnlijk en moeilijk het ook kan zijn, soms zijn jij en je partner niet meer de ideale match.
In het begin ervaar je vooral een warm gevoel en verliefde kriebels. Hoe verder in de relatie, hoe meer de veranderingen op zullen gaan vallen. Dat jij en je partner anders tegen zaken aankijken hoort erbij. Af en toe ruzie hebben of een flinke discussie aangaan met je partner, is normaal en zelfs gezond.
Waarom zijn mensen zo vaak boos? In het algemeen zorgen veel mensen niet zo goed voor zichzelf. Als je lange tijd meer geeft dan ontvangt, of er geen balans is tussen de dingen die je energie kosten en die je energie geven, raak je als het ware 'op' en krijg je een kort lontje.
Boos zijn is goed voor je
Boosheid voelen en tonen lijkt essentieel te zijn voor je geestelijke gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat mensen die niet laten zien dat ze boos worden, vaak kampen met angsten en depressies. Het gevoel blijft zitten en gaat 'aan je vreten'.
Boze reacties worden dan gezien als een secundaire emotie. Daaronder zitten primaire emoties. Secundaire emoties zijn dus emoties die je voelt om de meer kwetsbare (primaire) niet te hoeven voelen. Het is overigens wel zo dat als u moeite heeft met boos worden, dit voor u nog kwetsbaar (en dus primair) kan aanvoelen.
Agressiviteit of snel boos worden, zijn gedragsmatige gevolgen van niet aangeboren hersenletsel (NAH). Het is één van de kenmerken van NAH. Het heeft te maken met verstoorde controle. Er is sprake van agressie als iemand andermans grenzen overschrijdt, bewust schade berokkent of met woede probeert iets te bereiken.
Als jullie al alles hebben geprobeerd om jullie relatie te redden, kan een pauze een manier zijn om het een laatste kans te geven. Maar wees voorzichtig, want zelfs tijdelijk uit elkaar gaan kan blijvende gevolgen hebben. Het is ook mogelijk om in deze moeilijke periode begeleid te worden door een relatietherapeut.
3. De ruzie, leren en groeien fase. Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet.
Innerlijke leegte duidt op gemis. Het is gebrek aan richting, aan zingeving, aan levenslust, aan doelstellingen, aan houvast. Wanneer je je innerlijk leeg voelt kan dat ook wijzen op de energiebalans die niet op orde is. Misschien zit je zelfs in de buurt van de burn-out.