Zout is een heel effectief middel om af te komen van mos en groene aanslag. Door het over uw tegels en paden heen te strooien zal de groene aanslag snel verdwijnen. Voor het bestrijden en verwijderen van mos en groene aanslag kunt u kiezen voor strooizout of gewoon keukenzout.
Als je een boom hebt die bedekt is onder mos, hoef je niet in paniek te raken. Je denkt misschien dat het slecht is voor de boom. Maar het is een natuurlijk verschijnsel. Veel mos betekent dat de luchtvochtigheid hoog is en dat de lucht zuiver is.
Mos groeit goed in schaduw, gras niet. Mos kan goed tegen nattigheid en groeit ook bij een verdichte grond, gras niet. En als laatste groeit mos bij lagere temperaturen en minder zonlicht. En je raadt het al: gras niet.
Mos groeit vele malen sneller in moeilijke omstandigheden dan gras en neemt dan ook gemakkelijk de zwakke plekken in een gazon in. Een tijdelijke oplossing zoals ijzersulfaat is eenvoudig, maar voor het permanent voorkomen van mos in het gazon is verticuteren, bemesten en kalken de beste oplossing.
Dit kun je doen door een emmer te vullen met water en een klein beetje groene zeep. Met een luiwagen veeg je de mossen weg. Tip: voordat je de emmer met warm water over de mossen heen giet, eerst het gedeelte dat je gaat behandelen natspuiten met een tuinslang.
Kalk strooien gazon
Bij een lage/slechte zuurgraad kunnen planten niet voldoende voedingstoffen opnemen. Dit remt de groei en geeft mos en onkruiden meer kans. Het strooien van kalk (bijvoorbeeld DCM Groen-Kalk) is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen.
Het strooien van Humistart kalk is dus heel erg belangrijk om mos en onkruidgroei te voorkomen. Want voorkomen is altijd beter dan genezen. Kalk doet trouwens ook veel voor andere planten, bloemen en bomen. Voor de buxus is het zelfs essentieel.
Mossen zijn in de natuur nuttig. Ze beschermen de bodem tegen erosie. Ze houden vocht en humus vast en zo ontstaat er in de natuur een goed microklimaat voor de ontkieming van zaden en sporen. Mossen bieden een uitstekend leefmilieu voor spinnen, mijten, insecten, wormen …
Aanslag verwijderen zonder schrobben
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Korstmossen zijn niet schadelijk voor de boom waar ze tegenaan groeien. Het zijn geen parasieten die de voedingsstoffen van bomen wegnemen, maar wel organismen die de boom als habitat gebruiken. Ze zijn dus onschuldig, maar dat wil niet zeggen dat je er niet vanaf wil.
Bestrijden van korstmos en verwijderen van groene aanslag
BSI Green kill is de oplossing voor het bestrijden van zowel korstmos als groene aanslag op tal van oppervlakten. Zo kan je dit gebruiksklaar bestrijdingsmiddel gebruiken op dakpannen en tuinmeubelen, maar ook op tegels, klinkers en andere stenen.
Naaldbomen Bomen en in het bijzonder naaldbomen hebben veel licht nodig. Daarom groeien ze in de richting van het licht. Op het noordelijk halfrond neigen de toppen van de bomen daarom naar het zuiden. Mos Mos groeit vooral in noordelijke richting.
Mosgroei heeft vaak te maken met een vochtige, wat verdichte, onbedekte bovengrond. Niet alleen in gazons, ook in beplanting kan mosgroei optreden en lastig worden. Mos begint eerder in het jaar te groeien dan gras of beplanting, en profiteert van de ruimte die het krijgt op open plekken.
Groene aanslag verwijderen van tegels, hout of beton kunt u doen met een hogedrukreiniger, schoonmaakazijn, soda en groene zeep of een speciale groene aanslagreiniger. Let wel op! Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger, chloor of schoonmaakazijn kan schadelijk zijn voor uw terrastegels.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Mos is een kleine, niet-bloeiende plant en is één van de lastigste onkruiden in het gazon. Veel mos in uw gazon is een teken van slecht onderhouden gras, en kan veel verschillende oorzaken hebben.
Mossen zijn planten, korstmossen niet. Het zijn schimmels, met een lichaam dat uit schimmeldraden bestaat en met vruchten die op mini paddenstoeltjes lijken. Toch zijn het geen gewone schimmels, maar hele slimme.
Ijzersulfaat heeft namelijk een snelle, directe werking tegen mos. Het mos verkleurt op korte termijn geel/zwart. Na een tijdje kun je het mos eenvoudig uit het gazon verwijderen door het machinaal te verticuteren of door de plekken handmatig weg te halen met een verticuteerhark.
Maart: verticuteren
Heb je in februari geen kalk gestrooid, dan kun je dit aan het begin van maart nog doen. Mocht het gazon wat aan de lange kant zijn, dan kun je voor de eerste keer maaien. Hierna kun je het gazon voor de eerste keer verticuteren. Doe dit alleen bij gazons die ouder zijn dan drie jaar.
De juiste zuurgraad van de bodem is 5,5 - 6. Door kalk te strooien zal het gras sneller groeien dan mos. Kalk zorgt ervoor dat meststoffen goed worden opgenomen. Om die reden dien je eerst kalk te strooien en pas daarna een meststof.
De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.
Maar let op: strooi je ieder jaar te veel kalk, dan wordt de pH te hoog. In dat geval moet je een bodemverbeteraar toevoegen die de zuurtegraad verlaagt.
Kalk is bedoeld om de bodem te verbeteren onder andere om ervoor te zorgen dat de meststof beter opgenomen kan worden. Het voordeel van kalk is dat het ook bij koude temperaturen toegepast kan worden. Kalk kan daarom het beste gestrooid worden in de maanden november tot en met januari.
Zuurminnende planten houden niet van kalk, denk aan heide, veenbes en rododendron. Kalk verspreidt zich ook door de bodem, dus zorg dat je flink ver van deze planten blijft tijdens het strooien.