Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van hoofdletters, kleine letters, cijfers en bijzondere tekens. We raden aan om je wachtwoord minstens tien tekens lang te maken, maar langer is altijd beter.
Maak een wachtwoord van minimaal 12 karakters. Hoe langer, hoe beter. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden en die lastig te raden of kraken is. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven!
Gebruik kleine letters, hoofdletters, cijfers, speciale tekens en spaties. Gebruik nooit voor de hand liggende woorden of reeksen, zoals de naam van je partner of kinderen, reeksen als 12345 of qwerty, welkom01. Verzin geen wachtwoord dat erg lijkt op één van jouw andere wachtwoorden.
Een sterk wachtwoord heeft minstens 8 karakters. Deze samenstelling moet bestaan uit ten minste één hoofletter, één speciaal teken (! @ # etc.) en één klein teken.
Wachtwoordzinnen zijn gemakkelijk te onthouden zinnen die je als wachtwoord kunt gebruiken. Voordeel van een wachtwoordZIN ten opzichte van een wachtWOORD is de lengte waardoor deze moeilijk is te kraken.
Een naam die de gebruiker toegang tot iets verschaft. Met het intypen van de gebruikersnaam (ook wel inlognaam genoemd), en meestal een bijbehorend wachtwoord, krijgt de gebruiker toegang tot een account van een computer in een netwerk, een bepaald programma of van een dienst op internet.
Een slim wachtwoord bestaat uit hoofdletters, kleine letters, cijfers en leestekens. Ga voor een wachtwoord met minimaal 6 tekens. Of gebruik een lange zin. Zinnen zijn makkelijker te onthouden en voor criminelen moeilijk om te achterhalen.
Als de aanvaller het wachtwoord weet - waar het veranderen van het wachtwoord juist tegen zou moeten beschermen -, dan nog kan een aanvaller vrij simpel het volgende wachtwoord raden, zo oordelen de onderzoekers. Daarom wordt aangeraden om één sterk wachtwoord te nemen en deze voor één jaar te houden.
123456 is al jaren het meest populaire wachtwoord: meer dan één op de 140 gelekte wachtwoorden bestaat uit dit rijtje cijfers. Niet alleen bij Nederlandse internetgebruikers, maar ook bij hackers, zegt Abel Baas van VPNdiensten.nl: “hackers vinden het erg prettig als het wachtwoord simpelweg 123456 is.
Paswoord is een leenvertaling uit het Engels (password). Paswoord wordt vooral in België gebruikt. Het algemeen Nederlandse woord is: wachtwoord. Ook password komt in het Nederlands voor, maar we gebruiken bij voorkeur een van de Nederlandse alternatieven.
Je kunt ook gebruik maken van een hulpmiddel: een wachtwoordmanager. Dit is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden.
Wat zijn speciale tekens? Speciale tekens zijn tekens die niet aanwezig zijn op uw toetsenbordindeling. Ze kunnen worden gebruikt door een combinatie van toetsen op het toetsenbord in te drukken of het overzicht met speciale tekens in Windows te gebruiken.
Waar moet een goed wachtwoord aan voldoen? Kies een wachtwoord van minimaal 8 karakters, waar minstens 2 cijfers/symbolen in zitten. Hoe meer karakters er in een wachtwoord zitten des te beter/veiliger.
Een account is op internet een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u toegang tot een bepaalde afgeschermde dienst krijgt. U kunt bijvoorbeeld een webmailaccount hebben of een account bij een webwinkel. Een abonnement bij een internetprovider wordt ook een account genoemd.
Een teken is een woord, gebaar, voorwerp of andersoortige betekenisdrager die verwijst naar een betekenis. De semiotiek, de wetenschap die tekens bestudeert, onderscheidt drie soorten tekens: de index, de icoon en het symbool.
Hoe kunt u een veiligere gebruikersnaam kiezen? Gebruik niet alleen uw naam als gebruikersnaam. Gebruik het begin van uw e-mailadres niet als uw gebruikersnaam. Uw gebruikersnaam moet eenvoudig genoeg zijn om te onthouden, maar moeilijk te raden.
ten minste 1 kleine letter. ten minste 1 hoofdletter. ten minste 1 cijfer. ten minste 1 leesteken (bijvoorbeeld & ^ % ! )
Speciale tekens
Gebruikersnamen mogen letters (a-z), cijfers (0-9) en punten (.) bevatten. Gebruikersnamen mogen geen ampersand (&), gelijkteken (=), underscore (_), apostrof ('), koppelteken (-), plusteken (+), komma (,), haakjes (<,>) of meer dan één punt (.) achter elkaar bevatten.
Gebruikersnaam aanmaken
Een gebruikersnaam is nodig om in te loggen bij internetdiensten. Soms wordt de naam toegewezen door de dienst en soms mag de gebruiker er zelf een verzinnen. Vaak is de gebruikersnaam een e-mailadres, maar het kan ook een naam of een willekeurig letter- of cijfercombinatie zijn.
Een geschikte gebruikersnaam kiezen. Doe iets met de letters van je voornaam. Probeer bijvoorbeeld een rijmpje te bedenken, zoals 'dennismetkennis' of 'Lisainpisa. ' Of gebruik alliteratie (medeklinkerrijm), zoals in 'machtigemathilde' of 'PienterePenny'.
Een rekening per e-mail versturen is relatief onveilig, daarom plaatsen wij de rekening op een account waar alleen u toegang tot heeft. Dit account staat in een beveiligde omgeving. U kunt alleen inloggen met uw gebruikersnaam, wachtwoord én een SMS-code die u op uw mobiele telefoonnummer ontvangt.