Sinds 1998 kunnen ouders hun kind de achternaam van de vader óf moeder geven. Deze keuze is mogelijk bij de geboorte, erkenning, adoptie en gerechtelijke vaststelling van het vaderschap. Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder.
Achternaam van een kind wijzigen in de achternaam van een andere ouder/verzorger (A1) Alleen de wettelijke vertegenwoordigers van een minderjarige mogen een verzoek tot naamswijziging voor een kind of A1-verzoek indienen. De wettelijke verzorgers zijn degenen die het ouderlijk gezag hebben.
U kunt voor uw kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen.
Voornaam veranderen
Dan heeft u een advocaat nodig. Uw advocaat moet bij de rechtbank een verzoekschrift indienen voor het wijzigen van uw voornaam. Gaat het om een aanpassing van de voornaam van een minderjarige? Dan doet de advocaat het verzoek namens een van de ouders of de voogd.
Alleen als u meerderjarig bent, kunt u zelf om een naamswijziging verzoeken. Dat kan, als u: Uw naam wilt wijzigen in de naam van uw ouder of verzorger. Een naamswijziging die u heeft ondergaan toen u minderjarig was, ongedaan wilt maken.
Justis behandelt iedere aanvraag met de grootste zorgvuldigheid. Registratie en verwerking van uw aanvraag duurt op dit moment maximaal 3 weken. Alleen met de juiste documenten en gegevens kan Justis uw aanvraag verder in behandeling nemen. Daarom beoordeelt Justis na registratie of uw aanvraag compleet is.
Het veranderen van een achternaam kan alleen onder strenge voorwaarden. U vindt de voorwaarden voor een wijziging van een achternaam op de website van Justis. De kosten van een achternaamswijziging vindt u daar ook.
Het wijzigen van de voornaam is mogelijk indien u de Rechtbank er van kunt overtuigen dat u voldoende zwaarwichtige (persoonlijke) belangen heeft bij de voornaamswijziging. Daarnaast mag de gewenste nieuwe voornaam, niet ongepast zijn.
Inleiding. Op 1 januari 2024 treedt de Wet Introductie Gecombineerde Geslachtsnaam (WIGG) in werking. Dit betekent dat u vanaf 1 januari 2024 uw eerste kind dat op of na 1 januari 2024 wordt geboren, de achternamen van beide ouders kan geven.
Het laten wijzigen van de voornaam van je kind kan alleen via de rechtbank. Je hebt hierbij een advocaat nodig, want alleen met de hulp van een advocaat kun je een verzoek indienen voor het laten wijzigen van de voornaam van een minderjarig kind. Je moet daarbij wel de reden opgeven voor het wijzigen van de voornaam.
Naam opgeven bij burgerlijke stand
De keuze van de achternaam van het kind vindt in principe plaats bij de erkenning van het kind door de vader. Deze erkenning kan eventueel ook al voor de geboorte plaatsvinden. Als de vader het kind niet erkent, kan het nooit zijn achternaam dragen.
eerst uw eigen naam, gevolgd door de naam van uw partner; de naam van uw partner in plaats van uw eigen naam.
Als meerderjarige kunt u de naamskeuze herzien en alsnog kiezen voor de naam van de andere ouder. De voorwaarden zijn: Er is door uw ouders na 1998 naamskeuze gedaan. U bent 18, 19 of 20 jaar op het moment dat u de aanvraag indient.
U mag zelf kiezen welke achternaam uw kind krijgt: die van uzelf of van uw partner. Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch de achternaam die volgens de wet bij uw gezinssituatie hoort. Kijk hiervoor op rijksoverheid.nl.
Hoeveel bedraagt het registratierecht voor een verandering van een familienaam? U betaalt een vast bedrag van 140 euro per persoon waarvoor u de familienaam wilt veranderen.
De gecombineerde achternaam is ook met terugwerkende kracht mogelijk voor kinderen die vanaf 2016 zijn geboren. Hier zijn wel kosten aan verbonden. De zogeheten overgangsregeling kost 75 euro voor het eerste kind en 50 euro voor elk volgende kind. De regeling is mogelijk tot 1 januari 2025, daarna vervalt de optie.
Vanaf 1 januari 2024 mag u uw kind een dubbele achternaam geven. Het kind krijgt dan de achternaam van beide ouders. Dit geldt ook voor uw oudere kinderen als zij op of na 1 januari 2016 zijn geboren.
Voordelen dubbele achternaam kind
Er zitten voordelen aan een dubbele achternaam. Zo laat een dubbele achternaam volgens sommigen meer verbondenheid met beide ouders zien. Ook kan het een oplossing zijn voor ouders met meerdere nationaliteiten: mensen in verschillende landen kunnen verschillende namen hebben.
Kan je je 2e naam of doopnamen veranderen? Ja, een voornaamswijziging kan ook voor je tweede of derde voornaam of doopnamen. Je kan deze aanpassen, verwijderen maar ook toevoegen. Check nu of je in aanmerking komt voor een voornaamswijziging.
Als u ouder bent dan 18 jaar mag u een verzoek doen voor het wijzigen van uw naam. Bent u jonger dan 18 jaar? Dan mogen alleen jouw ouders of voogd een verzoek doen.
Hoeveel kost een naamsverandering of toevoeging van een naam? Het registratierecht bedraagt 140 euro. U kan dat bedrag via MyMinfin.be online betalen voor uzelf en/of voor anderen.
Let op: wilt u uw kind (geboren op of na 1 januari 2016) een dubbele achternaam geven? Deze aanvraag doet u bij de gemeente. Dit kan vanaf januari 2024. Voor het indienen van een aanvraag voor naamswijziging dient u documenten mee te sturen.
Er zijn verschillende tarieven voor naamswijziging, afhankelijk van uw specifieke verzoek. Voor een meerderjarige die zijn/haar achternaam wil wijzigen: €835,-. Voor het wijzigen van de achternaam van 1 of 2 minderjarige kinderen: €835,-.
Uw achternaam kunt u slechts in een beperkt aantal gevallen wijzigen. Het kan bijvoorbeeld wanneer uw naam bespottelijk is, uw naam in Nederland moeilijk uitspreekbaar is of wanneer u psychisch hinder ondervindt van uw naam.