Koffie bewaren in de vriezerHet antwoord is ja, zeker! Zorg wel dat je de koffie in kleine, luchtdichte plastic zakken doet. Het allerbelangrijkste is dat je de bonen niet eerst moet laten ontdooien, maar je ze gelijk kunt malen. Vries de bonen dus in kleine porties in.
6. Bewaar geen gemalen koffie in de diepvries. Koffiebonen kunnen wel in de diepvries worden bewaard. Doe ze wel in een afgesloten diepvriesverpakking.
Gemalen koffie blijft ongeveer drie tot vijf maanden goed als je het op kamertemperatuur bewaart. Je kunt de houdbaarheid van koffie met maximaal twee jaar verlengen door het ongeopende pak gemalen koffie in te vriezen. Maar zodra je het pak openmaakt, zal het nog maar ongeveer vijf maanden goed blijven.
Koffie bewaar je zoals gezegd het beste op een koele en donkere plek. De koelkast is echter geen goed idee. Het is belangrijk om koffiebonen of gemalen koffie te beschermen tegen vocht en dat kan niet in de koelkast. Vocht beïnvloedt de natuurlijke oliën die koffiebonen bevatten en daarmee ook de smaak.
De houdbaarheid van koffie bij een geopende verpakking is dus ongeveer twee weken. Dit geldt zowel voor de houdbaarheid van koffiebonen als gemalen koffie. Daarna is het niet bedorven, het smaakt alleen anders.
Veel producten zijn na de houdbaarheidsdatum (THT) nog zeker twee maanden eetbaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om sauzen zoals mayonaise en ketchup en broodbeleg zoals pindakaas en hagelslag. De houdbaarheid van koffie gaat verder: koffie kan tot jaren na de houdbaarheidsdatum genuttigd worden!
Koffie waarvan de verpakking geopend is zul je binnen een maand moeten gebruiken, maar ongeopend en op een koele, stabiele plek bewaard blijft het tot wel jaren goed.
Het bewaren van bonen in de diepvries geeft nauwelijks verbetering in de verse smaak van de koffie, vergeleken met het bewaren van koffiebonen op kamertemperatuur. Ons advies om koffie te bewaren blijft dus ongewijzigd: zuurstof en vocht doen koffie geen goed, bewaar het daarom in een goed sluitend blik.
Dit koffie-extract wordt na het branden vacuüm verpakt en ingevroren, waardoor alle aroma's behouden blijven. Hierdoor heb je altijd lekkere, verse koffie. Maar houd er wel rekening mee dat liquid koffie in de diepvries bewaard moet worden.
Na het zetten van een pot en het inschenken van een kopje koffie, kun je de restjes in de koelkast bewaren en ben je ongeveer een week veilig. Als je cold brew bewaart, kun je het ook 10-14 dagen in de koelkast laten staan.
Hoewel ijskoffie populair is, verliest koffie de meeste smaak als de temperatuur onder de 80 graden blijft. En koude koffie opnieuw opwarmen is natuurlijk geen goed idee. Dan gaan alle aroma's verloren. Drink gewoon een kop versgezette koffie!
Koffie houdt niet van lucht en vocht. Hou hem vers en lekker in een goed sluitend blik. Koffiebonen blijven zo twee maanden in topconditie, gemalen koffie twee weken.
Gemalen koffie als topping
Als topping geeft gemalen koffie een kick, bijvoorbeeld over ijs of avocado toast. In baksels werkt het ook goed, bijvoorbeeld door brownies, cakes, muffins en koekjes.
Koffiepads en koffiecups bewaren
Koffiepads bewaren kun je het beste doen in een afgesloten bus met aroma seal. Pads zijn namelijk niet vacuüm verpakt. Daardoor wordt de gemalen koffie die erin zit bloot gesteld aan lucht en licht en gaat de smaak en aroma van de koffie snel achteruit.
Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat.
Senseo-pads zijn in ongeopende verpakking meestal 2 jaar houdbaar. In onze webshop kun je altijd duidelijk onze minimale vervaldatum zien en deze zal, tenzij anders vermeld, altijd lang zijn.
Voor de ultieme smaakbeleving is het aan te raden om vers gebrande koffiebonen binnen zes tot acht weken na branden te drinken. Koffie bederft niet, maar gaat na deze periode wel sterk in smaak achteruit.
Het water stroomt sneller langs grof gemalen koffiebonen dan langs fijn gemalen koffiebonen. Hoe langer het water in aanraking is met de gemalen koffie, hoe meer koffiesmaken het water kan opnemen. Een fijne maalgraad geeft daarom sterke koffie (met meer smaken) dan een grove maalgraad.
Je kunt het beste deze hoeveelheid koffie drinken
Volgens het Voedingscentrum kan een gezonde volwassenen 400 milligram cafeïne per dag innemen, zonder negatieve effecten te verwachten. Dit komt neer op 4 koppen koffie.
Op verpakte koffie staat een Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT). Dat betekent dat na die datum de kwaliteit langzaam zal afnemen, maar bederf ongevaarlijk is. Omdat koffie een tamelijk zuur, droog product is, vinden mogelijk ziekmakende micro-organismen er weinig aan.
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt. Wil je toch later op de dag een kopje koffie drinken? Drink deze dan het liefst vóór 15.00 uur.