De kunst bestaat erin om de piro zo op te warmen dat het broodje knapperig is en de worst goed warm. De oudste en volgens velen de beste methode is opwarmen in een gietijzeren kom op een niet al te hoge temperatuur.
Leg de piro's op een bakplaat op bakpapier. Laat ze afgedekt een half uurtje rijzen. Schuif de plaat 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Als je de piro's later opnieuw wil opwarmen, doe dat dan in een warme oven, zodat het broodje krokant blijft.
WORSTENBROOD OPWARMEN (LEKKERSTE OPTIE)
Als de worstenbroodjes op kamertemperatuur zijn, dan hoeven ze maar heel even in de oven. Verwarm de oven voor op 170°C. Na ongeveer 8 minuten in de oven zijn de worstenbroodjes heerlijk warm en krokant. Het opwarmen kan op een bakplaat of rooster in het midden van de oven.
Laat de worstenbroodjes eerst op kamertemperatuur komen, leg daarna de worstenbroodjes 8 minuten op 170 graden in een voorverwarmde oven. Als de worstenbroodjes nog bevroren zijn dien je deze 14 minuten in een voorverwarmde oven op te warmen.
Wanneer een oven niet voorhanden is, kan de magnetron ook prima dienen als opwarmer. Houd hierbij voor ieder worstenbroodje 20 seconden opwarmtijd aan. Dus voor één worstenbroodje 20 seconden, voor 2 worstenbroodjes veertig seconden, enzovoorts.
Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Het wordt traditiegetrouw vooral gegeten tijdens kerst (na de mis) en met carnaval. Het worstenbroodje kan zowel warm als koud worden gegeten.
Rol de bollen uit tot een ronde plak en vorm de worstenbroodjes. Bestrijk de worstenbroodjes met een losgeklopte eidooier en bak ze af in de Airfryer. De baktijd is 15 minuten op 170 graden.
Worstenbroodjes hoef je niet te ontdooien, en kun je direct 12 tot 13 minuten opwarmen in oven of airfryer. De oven moet voor verwarmd worden op 175 graden. Ontdooi je de broodjes eerst, en dat doe je dan in de koelkast, hoeven de broodjes nog een minuut of 8 opgewarmd worden.
Bak de bollen in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten goudbruin.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
Voor appelbollen op 180 graden; nu de oven dus niet te hoog. De appelbollen 8 minuutjes opwarmen, zeker niet langer.
Opwarmen. Oven voorverwarmen 170/180 º C en plaats de saucijzenbroodjes in de oven op een rooster. Verwarm de broodjes voor ca. 6-8 minuten.
Als je bekend bent met Brabant dan ken je de worstenbroodjes vast ook wel. De broodjes kun je kant-en-klaar kopen en even opwarmen in de oven, maar hoe leuk om ze eens zelf te maken? De worstenbroodjes krijgen een twist door de broodjes af te toppen met sesam- en maanzaad.
De piro, een kruidig varkensworstje in een pistoletdeeg, wordt vooral in de wintermaanden bereid. De bereiding is bijzonder: het gehakt wordt rauw in het pistoletdeeg gerold en zo gebakken.
De uiteinden rol je er vanaf met de zijkanten van je handen en je rolt nog even goed na om een mooi egaal resultaat te krijgen. Leg de worstjes met de naad naar beneden op de bakplaat die je met een vel bakpapier hebt bedekt.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.
Verloren Maandag, de eerste maandag na de eerste zondag na Driekoningen. Vooral in de provincie Antwerpen is het dan een traditie om een worstenbrood en/of appelbol te eten. Over de herkomst van die tradities doen heel wat verhalen de ronde.
Middeleeuwse akten vermelden al de 'Lundi Parjuré', of 'Verzworen Maandag'. Dat was de dag waarop ambtenaren de eed aflegden, en er dus niet gewerkt werd. De dag was 'verloren', en dan maakte men er ineens maar een feest van ter ere van de eedaflegging.
In tegenstelling tot wat velen denken kunt u pas gekocht worstenbrood het beste in de koelkast leggen om ze hier bewaren. Leg worstenbrood bij voorkeur dus niet in de voorraadkast of kelder. Dit kan het worstenbroodje een stuk taaier maken. De koelkast houdt de broodjes ook koel.
Verwarm de airfryer voor op 200 graden en bak de saucijzenbroodjes in 8 minuten, mooi goudbruin en knapperig.
Als u de worstenbroodjes hetzelfde weekend nog gaat eten, kunt u ze gerust buiten de koeling bewaren.
Uw Airfryer voorverwarmen
Voorverwarmen doet u door, afhankelijk van het type Airfryer, op de start-/stopknop of de start-/pauzeknop te drukken nadat u de temperatuur hebt ingesteld (zie hiervoor 'het instellen van uw Airfryer'). De Airfryer begint op te warmen, wat twee tot drie minuten duurt.
Afbakbroodjes in de airfryer
Om ze goed in de airfryer te bereiden, haal je 20 graden van aangegeven temperatuur af. Van de tijd moet je 1/3e afhalen. Staat er op de verpakking dat ze normaal gesproken 12 minuten op 200 graden moeten, dan weet je nu dat de afbakbroodjes 8 minuten op 180 graden in de airfryer moeten.