Somalië, officieel de Federale Republiek Somalië, is een land in de Hoorn van Afrika dat grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia. De hoofdstad van Somalië is Mogadishu. Het Somalisch en Arabisch zijn de officiële talen van Somalië.
Somaliland was tot 1960 een Brits protectoraat terwijl de rest van het huidige Somalië door Italië gekoloniseerd werd.
Op 1 juli 1960 ontstond de Republiek van Somalië. Groot-Brittannië en Italië hadden namelijk hun twee sectoren onafhankelijkheid verleent, waarop de twee samengingen om één staat te vormen. Het Franse deel werd in 1977 pas het onafhankelijke land Djibouti. Somalië kende daarna een vrij turbulente geschiedenis.
Het voormalige Britse protectoraat Brits-Somaliland ging in 1960 samen met kolonie Italiaans-Somaliland om Somalië te vormen.
Clans vechten om hun deel van de koek
Een bloedige burgeroorlog bezegelde in 1991 het lot van de Somalische dictator Siad Barre. Sindsdien heeft het land geen centraal gezag meer gekend. In de plaats kwam een voortdurend veranderend strijdtoneel waarop strijdheren het tegen elkaar opnamen.
Naast Bantu-slaven maakten de Somaliërs ook tot slaaf van de Chamito-Semitische pastorale volkeren . Veel Oromo's werden dus gevangen genomen tijdens oorlogen en invallen. Er waren echter zeer duidelijke verschillen in de perceptie en behandeling van Oromo-slaven in vergelijking met Bantu-slaven.
Er zijn nog ongeveer 700 Amerikaanse militairen in Somalië.
Somalië behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. In 1991 stortte het land in, toen rivaliserende milities streden om de macht over de hoofdstad Mogadishu. Sindsdien heeft het land geen effectieve centrale regering meer. Somalië wordt geteisterd door conflicten, overstromingen en extreme droogte.
Met een kustlijn van 3000 kilometer heeft Somalië de langste kust van alle landen op het Afrikaanse continent en in de Arabische wereld. Omdat Somalië cultureel, historisch, etnisch, taalkundig, geografisch en religieus zeer verbonden is met de Arabische wereld, is het lid van de Arabische Liga.
Welke vaccinaties zijn verplicht voor Somalië? De gele koorts vaccinatie is alleen verplicht wanneer u Somalië wilt inreizen vanuit een land waar gele koorts voorkomt. Deze ziekte komt in Afrika en Zuid-Amerika voor. Ook in Somalië komt gele koorts voor in bepaalde gebieden.
Somalië is een erg arm land; mensen hebben weinig geld en eten en leven vaak onder de armoedegrens. Somalië ligt bij de evenaar naast de Indische oceaan. Er heerst een woestijn klimaat, het is er daarom ook erg warm. Er zijn ook veel bergen.
In 2022 telt de bevolking van Somalië 16.842.000 inwoners. In 1960 woonden er in Somalië nog 2.755.967 personen.
Somalië ligt in de Hoorn van Afrika met de Golf van Aden in het noorden en de Indische Oceaan in het oosten. Het heeft de jure een grens van 1600 km met Ethiopië in het westen, 58 km met Djibouti in het noordwesten en 682 km met Kenia in het zuidwesten.
In Nederland wonen ruim 39.000 Somaliërs. Dat zijn er niet zo gek veel, vergeleken met de paar honderdduizend Somaliërs die in Groot-Brittannië leven. Maar er leven hier wel twee keer zoveel Somaliërs als in Duitsland.
UNHCR vangt mensen op de vlucht op en beschermt hen. Wij helpen ook Somalische vluchtelingen die vrijwillig terugkeren naar Somalië uit andere landen in de regio. Dit kunnen wij niet alleen.
Sinds de jaren '80 van de vorige eeuw groeit het aantal Nederlandse mensen met een Somalische achtergrond. Op de vlucht voor de burgeroorlog kwamen veel Somaliërs toen naar Nederland. Vanaf midden jaren '90 tot begin deze eeuw is er een gestage toename van de tweede generatie Somalische Nederlanders.
Geschiedenis. Somaliërs begonnen vanaf eind jaren tachtig, op vlucht voor de burgeroorlog in Somalië, naar Nederland te komen. In 1993 was er een migratiepiek. Tussen 2001 en 2004 daalde het aantal Somaliërs in Nederland zelfs: in 2001 telde Nederland 29.600 Somaliërs; in 2007 nog maar 18.800.
Piraterij was lange tijd een plaag voor de lange kust van Somalië, een land dat in 1991 tot anarchie verviel. In de hoogtijdagen van de zeeroverij, in 2011,waren er bijna 240 aanvallen op schepen vooral in de Golf van Aden. Daarbij werden honderden zeelieden in gijzeling genomen.
Portugezen stichten in de vijftiende eeuw de eerste Europese kolonies gebaseerd op slavernij: in suikerplantages langs de Afrikaanse kust en later ook op grote schaal in Brazilië.