De drie soorten huwelijkse voorwaarden die grofweg kunnen worden onderscheiden zijn de 'koude uitsluiting', de verrekenstelsels en de beperkte gemeenschap.
Dit betekent dat alle bestaande en toekomstige bezittingen en schulden van u en uw partner samen zijn. Ook erfenissen en schenkingen zijn van u samen. Tenzij er in het testament of de schenkingsakte een uitsluitingsclausule is opgenomen.
Er zijn drie bekende soorten huwelijkse voorwaarden: koude uitsluiting, de beperkte gemeenschap van goederen en het verrekenbeding.
We onderscheiden drie types: Wettelijk stelsel (scheiding van goederen met gemeenschap van aanwinsten) Stelsel van gemeenschap van goederen (alle goederen zijn gemeenschappelijk) Stelsel van scheiding van goederen (alle goederen zijn eigen)
Tijdens huwelijk kunt u uw huwelijksvoorwaarden wijzigen naar algehele gemeenschap van goederen. Een dergelijke akte behoeft de goedkeuring van de rechter, welke de notaris voor u zal aanvragen.
Getrouwd of geregistreerd partnerschap
Tegenwoordig krijgt de langstlevende partner automatisch de erfenis, zelfs als er bijzondere huwelijkse voorwaarden zijn, met koude uitsluiting, zoals dat heet. Kinderen erven een kindsdeel, maar ontvangen dat pas na het overlijden van de langstlevende.
Sinds begin 2018 is het standaard trouwen in gemeenschap van goederen veranderd naar trouwen in beperkte gemeenschap van goederen (huwelijkse voorwaarden). In 2020 is dat niet anders, maar je kunt natuurlijk altijd kiezen voor een andere vorm van trouwen.
Scheiding van goederen is naar eventuele schuldeisers (van de partner) toe de beste oplossing, terwijl het wettelijke stelsel beter is voor uw successieplanning. Door te kiezen voor scheiding van goederen met een beperkte gemeenschap combineert u beide voordelen.
Bij een huwelijk of partnerschap in gemeenschap van goederen is iedere partner voor de helft eigenaar van de woning. Het maakt niet uit wie de hypotheek betaalt. Het doet er ook niet toe op wiens naam het huis staat. Beide partners hebben bij een scheiding recht op de helft van de waarde van het huis.
Een keuzebeding is een clausule in het huwelijkscontract op grond waarvan de langstlevende echtgenoot na het overlijden van de eerste echtgenoot kan kiezen welke goederen hij of zij nog bij zich wil houden en welke goederen reeds de kinderen of de andere erfgenamen mogen toekomen.
Wat zijn huwelijkse voorwaarden? Als je getrouwd bent onder huwelijkse voorwaarden wil dit zeggen dat jullie een huwelijk hebben waarbij jullie schriftelijk afspraken hebben gemaakt over bepaalde bezittingen en schulden en de eventuele verdeling daarvan bij echtscheiding.
Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. U trouwt niet meer in algehele gemeenschap van goederen, zoals daarvoor. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt nog steeds huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden maken.
Het inkomen, het vermogen en de schulden die jij tijdens je huwelijk krijgt, blijven helemaal van jou. Het zal helemaal gescheiden blijven van het inkomen en vermogen van je partner. Jullie houden dus allebei jullie eigen afzonderlijke vermogens en inkomens.
Tussen echtelieden bestaat geen verjaring. Daarom wordt in de akte huwelijkse voorwaarden vaak een korte vervaltermijn van een jaar overeengekomen. Verrekent men na dat jaar niet dan is de consequentie dat de actie is verjaard en partijen geen verrekening meer kunnen vorderen.
Het herroepen van huwelijkse voorwaarden kan op dezelfde manier als het sluiten. De notaris zal een korte akte opmaken. Deze moeten jullie ondertekenen. De notaris zal deze daarna ingeschrijven bij de rechtbank in het huwelijksgoederenregister.
Koude uitsluiting is het uitsluiten van elke huwelijksvermogensrechtelijke gemeenschap tussen u en uw partner. Om dit te doen heeft u huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden nodig.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Als je het huis verlaat, vervallen alle rechten
Indien ten tijde van het huwelijk jullie gezamenlijk eigenaar waren van het huis, blijft dit ook zo in het geval één van beiden het huis verlaat. Het is niet zo dat degene die vertrekt ook het eigendom verliest.
Vaak meer hypotheek mogelijk bij scheiding
Dan moet de hypotheekverstrekker 1 van beiden uit hoofdelijke aansprakelijkheid ontslaan. Geldverstrekkers beoordelen deze situatie meestal als een nieuwe hypotheek: Ze kijken opnieuw naar het inkomen van degene die in het oude huis blijft wonen.
De drie meest voorkomende stelsels zijn: het wettelijk stelsel. het stelsel van scheiding van goederen. het stelsel van de algehele gemeenschap.
Door de toepassing van de vermindering van de bedrijfsvoorheffing voor de partner met laag beroepsinkomen, houdt de gehuwde of wettelijk samenwonende voornaamste kostwinner een hoger nettoloon over.
Sloten jullie bij de notaris een huwelijkscontract met scheiding van goederen af, dan is er geen gemeenschappelijk vermogen. In dit stelsel krijgen je erfgenamen uitsluitend je eigen bezittingen in blote eigendom. Je partner krijgt je eigen bezittingen in vruchtgebruik.
Deze trouwdata in 2022 zijn al volgeboekt
Februari, wat normaal geen drukke trouwmaand is, heeft 3 mooie data: 02-02-2022, 20-02-2022 en 22-02-2022. De trouwdatum 22-02-2022 is natuurlijk bij uitstek het mooiste getal. Deze dag valt helaas wel op een dinsdag.
Alles wat je bezit voor het huwelijk en wat die goederen toebehoort. Stel bijvoorbeeld dat je een bouwgrond bezit voor het huwelijk en je zet er samen tijdens het huwelijk een huis op, dan wordt het huis ook jouw eigendom. Alles wat je krijgt door een erfenis of schenking, ook tijdens het huwelijk.
Wilt u een afschrift van uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden? Dan vraagt u dit aan bij de rechtbank. Welke dit is, staat in het huwelijksgoederenregister.