Het komt voor bij naar schatting 0,05 tot 0,1 procent van de bevolking. Mannen hebben evenveel kans om de ziekte te krijgen als vrouwen. Ook bij kinderen komt alopecia voor, soms zelfs als ze nog heel jong zijn. De eerste kale plekken kunnen op elke leeftijd beginnen, meestal vóór het veertigste jaar.
Wat zijn oorzaken van alopecia areata? Waarschijnlijk is alopecia areata een auto-immuunziekte. Dat betekent dat uw afweer uw eigen lichaam aanvalt. De afweer is de verdediging van uw lichaam tegen virussen en bacteriën.
Soms kan het leiden tot volledig verlies van haar op de hoofdhuid (alopecia totalis) of, in extreme gevallen, het hele lichaam (alopecia universalis). De aandoening kan iedereen treffen, ongeacht leeftijd en geslacht, hoewel de meeste gevallen zich voor de leeftijd van 30 jaar voordoen.
Hoewel de haaruitval door alopecia areata meestal niet blijvend is, bestaat er geen geneesmiddel voor deze aandoening. Sommige alopecia areata behandelingen kunnen echter wel helpen om het haar sneller terug te laten groeien.
Alopecia universalis, het meest gevorderde stadium van alopecia areata, treedt meestal op latere leeftijd op en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. De aandoening leidt tot volledig haarverlies over het hele lichaam en wordt veroorzaakt door een mutatie in de chromosomen bij de geboorte.
De aandoening gaat bij veel mensen immers vanzelf over. Bij 70 tot 80 procent van de gevallen herstelt de haargroei zich spontaan binnen enkele maanden tot een jaar. Wetenschappers zijn overigens nog steeds op zoek naar wat alopecia areata veroorzaakt.
In de praktijk verwijst de term Alopecia vaak naar Alopecia areata en varianten op deze aandoening. Hoewel het niet fysiek schadelijk is als zodanig, kan haaruitval emotioneel verontrustend zijn, een laag zelfbeeld teweegbrengen en moeilijk te accepteren zijn.
In hoeverre alopecia areata erfelijk is, is echter niet bekend. Wel blijkt de haarziekte bij zo'n 10% van de patiënten ook in de familie voor te komen. Een zekere aanleg is dus waarschijnlijk wel aanwezig. Bij een aantal mensen zal de haaruitval blijvend zijn.
Het komt voor bij naar schatting 0,05 tot 0,1 procent van de bevolking. Mannen hebben evenveel kans om de ziekte te krijgen als vrouwen. Ook bij kinderen komt alopecia voor, soms zelfs als ze nog heel jong zijn. De eerste kale plekken kunnen op elke leeftijd beginnen, meestal vóór het veertigste jaar.
Hoe lang duurt Alopecia diffusa? Voor zowel acute als chronische Alopecia diffusa geldt dat de haargroei zich spontaan kan herstellen. In de acute vorm vaak al binnen enkele maanden. Blijft de haaruitval langer bestaan, dan kunnen er ook jaren voorbijgaan voordat de haargroei zich herstelt.
Herkennen van alopecia
Alopecia manifesteert zich in het begin vaak door kale plekken, of grote plukken haar op het hoofdkussen of in de haarborstel. Als het verder gevorderd is, kan er haaruitval optreden op andere delen van het lichaam, zoals de wimpers en wenkbrauwen, armen en benen.
Een tekort of teveel aan vitamines en mineralen kan leiden tot haaruitval. Dit is van toepassing bij biotine (vitamine B8), pantotheenzuur (vitamine B5) en ijzer. Bij een tekort kan je overwegen een supplement te slikken om het aan te vullen.
Het medicijn Xeljanz is door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) enkel erkend bij reumatische artritus. Alopecia Areata is een complete andere aandoening en studie zal uitwijzen of het middel geschikt én veilig is voor gebruik tegen Alopecia Areata. Xeljanz is al eerder goedgekeurd door de FDA.
Volgens de landelijke Alopecia Vereniging gaat het om zo'n 250.000 mensen (zowel mannen als vrouwen). Het gaat dan ook om vormen die minder in het oog springen, zoals één of een paar kale plekjes. Soms komt de haargroei bij alopecia areata vanzelf terug, binnen een paar maanden of jaren.
Maar het kan al beginnen vóór het twintigste levensjaar. Bij vrouwen komt kaalheid minder vaak voor dan bij mannen. Op de leeftijd van 70 jaar heeft 3 van de 10 vrouwen deze vorm van haarverlies, en 8 van de 10 mannen. Bij vrouwen begint de kaalheid vaak tijdens of na de overgang.
Het onmisbare boodschappenlijstje en voedingsmiddelen tegen haaruitval: Linzen en eigeel zijn rijk aan eiwitten, vitamine B, ijzer, zwavel en zink. Tank eiwitten bij met soja, bonen, vlees en kaas. Vul uw gehalte aan vitamine B en magnesium terug aan met droge groenten, vis, bananen en avocado's.
Ketoconazol shampoo kan door uw dermatoloog worden voorgeschreven als behandeling tegen haaruitval die wordt veroorzaakt door Alopecia androgenetica. Het product kan door mannen en vrouwen worden gebruikt.
Bij veel oorzaken is de haaruitval tijdelijk. De haren groeien dus na een tijdje weer terug. Het is dan niet noodzakelijk om precies te weten waardoor het kwam. bijvoorbeeld door een verhuizing, een huwelijk, de geboorte van een kind of een operatie.
Wat is alopecia en wat zijn de gevolgen? Alopecia is een auto-immuunziekte dit houdt in dat het afweersysteem de haarzakjes voor vreemd aanziet en deze aanvalt. Hierdoor stopt de haargroei en vallen de haren uiteindelijk uit. Helaas is het niet precies bekend waarom het afweersysteem de haarzakjes aanvalt.
Alopecia androgenetica is haarverlies en komt voor bij mannen en vrouwen. Het is geen ziekte en aanleg speelt een grote rol. Het haarverlies ziet er bij mannen en vrouwen verschillend uit. Mannen krijgen kale plekken waarbij altijd een krans haar overblijft.
Afhankelijk van de oorzaak van haaruitval groeit het haar na een bepaalde periode weer terug. De meeste vormen van haarverlies kunnen alleen niet zomaar worden genezen. Er zijn wel verschillende behandelingen die haaruitval in veel gevallen kunnen vertragen of mogelijk zelfs kunnen stoppen.
Helaas is het verloop van alopecia totalis onvoorspelbaar en bij iedereen anders. Vaak is het een aanvallende reactie die niet altijd opgemerkt wordt. Dit komt omdat er geen pijn of jeuk ontstaat.
Iedereen kan helaas met deze vorm van haarverlies te maken krijgen, mannen, vrouwen, jong en oud. Alopecia kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaken zijn ziekte, medicijnen, stress, ontregeling van de hormoonhuishouding, erfelijke aanleg en ouderdom.