Veelal wordt geadviseerd om de subwoofer vooraan in de kamer te plaatsen, niet bij een hoek en niet TEGEN de muur. Dat is geen slecht advies, maar niet altijd haalbaar. Soms is er geen andere keuze om de subwoofer achteraan in de kamer te plaatsen maar stel dan wel de crossover niet te hoog in.
Omwille van de ventilatievereisten raadt Bose af om het product in een besloten ruimte te plaatsen, zoals in een nis in de muur of een dichte kast. Het productlabel bevindt zich op de onderkant van het product.
de sub mag ook plat liggen. Het is geen harde voorwaarde maar geeft wel een beter design aan het tv-meubel wanneer je de sub plat kunt neerleggen in het meubel.
Zolang de subwoofer ruimte heeft om te “ademen” kan je hem achter de bank plaatsten. Is dat niet het geval, dan is deze plek niet geheel aan te raden. Mocht je de subwoofer hebben aangesloten op een surround-reciever, dan kan het zijn dat je de positie van de subwoofer zelf kan aangeven als achter de bank.
Conclusie: de perfecte opstelling voor subwoofers
Optimaal is de plek tussen center- en frontspeaker rechts/links. De subwoofer klinkt niet goed wanneer hij in een hoek of dicht tegen de muur aan staat.
In een kast of meubel is dus af te raden, puur omdat een subwoofer ruimte nodig heeft om te 'ademen'. Een gesloten ruimte, ook al is het maar aan drie kanten, komt de kwaliteit van het geluid niet ten goede.
Doordat een subwoofer speciaal gemaakt is voor de lage en extra lage frequenties kan je met een subwoofer frequenties afspelen die je met normale luidsprekers normaal gesproken niet zou kunnen afspelen. Hierdoor kan je met een subwoofer een geluid neer zetten dat je zonder een subwoofer moeilijk kan namaken.
Je hoort de klap uit je TV komen, maar het klinkt niet hetzelfde als in de bioscoop, toch? En als je naar muziek luistert, merk je misschien ook dat het niet zo goed klinkt als tijdens een concert. Met andere woorden, je hebt een subwoofer nodig!
Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het plaatsen van een soundbar: Plaats de soundbar onder de televisie op een gelijke hoogte, of bevestig hem aan de muur onder de televisie als dat mogelijk is. Hierdoor blijft het geluid gericht op het publiek en lijkt het alsof het geluid direct van de televisie komt.
Met de eenvoudige aansluiting van een subwoofer kunt u een subwoofer rechtstreeks op de hoofdunit aansluiten, zonder dat u een externe versterker voor uw geluidssysteem hoeft te gebruiken.
Plaats je Sub horizontaal op de vloer, leg of zet er dan niets op. Sub is ontworpen om op de vloer te staan.
Een vuistregel is dat je 'm altijd een maatje groter dan je speakers koopt. Dus een 10 inch top match je met een 12 of 15 inch sub, een 12 inch top met een 15 of 18 inch sub en een 15 inch top met 18 of zelfs 21 inch. Zo lopen de frequenties beter in elkaar over. Het aansluiten is simpel en kan op twee manieren.
Subwoofer kabels zijn van beide kanten voorzien van een mannelijke tulp stekker, een RCA Male plug. Deze aansluiting ziet eruit als een normale tulp aansluiting. Het signaal wordt rechtstreeks via deze aansluiting naar de subwoofer gevoerd.
Houd ten minste 25 mm ruimte vrij tussen Playbar en de tv bij bevestiging onder een tv. Houd ten minste 50 mm ruimte vrij tussen Playbar en de tv bij bevestiging boven een tv.
Soundbars met subwoofer
Wil je jouw favoriete films en series echt ervaren? Dan is een krachtig basgeluid essentieel. Door de toevoeging van deze lage tonen, wordt het geluid nog krachtiger en voller. De meeste soundbars bevatten een ingebouwde subwoofer of worden met een draadloze subwoofer geleverd.
Gelukkig houden nagenoeg alle fabrikanten daar rekening mee, want de hoogte is over het algemeen ergens tussen de zes en acht centimeter. Als tweede methode kun je de soundbar onder de tv hangen. Audiomerken leveren hiervoor vaak muurbevestiging mee of je gebruikt eigen montagemateriaal.
Ook zijn er soundbars met subwoofer. Dit is een extra speaker die je op een andere plek plaatst. Dankzij de subwoofer ervaar je nog meer geluidseffecten. Daarnaast heb je dankzij een draadloze verbinding via bluetooth of wifi geen last van extra kabels.
Een subwoofer heeft een nog lagere frequentie dan een normale woofer. Ze worden daarom ook wel de ”subs” genoemd. Ze hebben namelijk een bereik tussen 20 en de 200 Hz.
De prijs van een subwoofer hangt vooral af van het vermogen. Hoe meer vermogen, hoe duurder de subwoofer. Voor een goede, krachtige subwoofer betaal je al gauw een paar honderd euro. Er zijn echter ook modellen die om en nabij de honderd euro kosten.
Voor de subwoofers zal het dus optimaal zijn om een mono-versterker (monoblock) te kopen van minimaal 500 watt rms op 2 ohm zodat je de subwoofers parallel aan kan sluiten. Of een 2-kanaler welke per uitgang 250 watt rms kan geven.
JBL Bar 2.0
De JBL 2.0 is ideaal als je wél een flinke upgrade van je tv geluid wilt, maar geen overmatige lage tonen of een subwoofer naast je tv wilt hebben. Deze JBL Bar 2.0 is verreweg de best geteste soundbar zonder subwoofer.
Een subwoofer is een actieve luidspreker specifiek voor de weergave van lage tot echt zeer lage tonen. Een subwoofer is opgebouwd uit een speaker unit en een versterker die de speaker unit rechtstreeks aanstuurt.
Subwoofers kunnen op verschillende manieren worden aangesloten, afhankelijk van de keuze van de subwoofer en de versterker/receiver. Omdat een subwoofer geen hoge tonen mag weergeven, moeten deze worden gefilterd. Dit kan zowel in de subwoofer zelf als in de versterker of AV-receiver worden gedaan.
Staat de subwoofer in een lijn met de Front-luidsprekers moet dienst woofer de gelijke bewegingsrichting hebben. De regelaar op de woofer staat op '0'. Staat de subwoofer echter niet tussen de Front-luidsprekers, maar aan de zijkant of achter de luisterplek, komt de Phase niet meer met de Front-luidsprekers overeen.