Op zondag is het leuk winkelen in de Marais, de Village Bercy, rond het Canal Saint-Martin en op de Champs-Elysées.Maar in andere buurten mogen winkels op zondag officieel niet open. Wel zijn bakkers, kaasboeren, slagers en groentenwinkels op zondag vaak tot 13 uur open.
In de grotere steden zijn supermarkten vaak de hele dag op zondag geopend. Op zondagochtend zijn de bakkers geopend. Open van 9.00 uur tot 16.30 uur (maandag tot en met vrijdag) in Noord-Frankrijk en open van 8.00 uur tot 12.00 uur en 13.30 uur tot 16.30 uur (dinsdag tot en met vrijdag) in Zuid-Frankrijk.
Koopjes. Parijs heeft een aantal plekken waar je goedkoop kunt winkelen. Natuurlijk kun je snuffelen op rommelmarkten naar tweedehands spullen, maar ook in de winkels zelf kun je prima je slag slaan. Zo is het noordelijke deel van Boulevard de Magenta een plek waar je goedkope kleding en schoenen kunt kopen.
Het merendeel van de winkels is op maandag tot en met zaterdag open van 9.00 tot 19.00 uur. Sommige kleinere winkels sluiten tijdens de middag tussen 12.00 en 14.00 uur, en kunnen op maandag gesloten zijn.
De stad staat steevast in de top 10 van duurste steden van Europa als het aankomt op overnachtingen en ook op het gebied van eten, drinken en bezienswaardigheden is Parijs geen budgetbestemming. Je kunt een stedentrip naar Parijs echter zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt.
Het is onmogelijk je op zondag in Parijs te vervelen. Je kunt winkelen in veel wijken van de stad, een museum bezoeken, een wandeling maken, naar muziek luisteren in de openlucht of een van de markten bezoeken. Of misschien wil je skaten, fietsen of wandelen zonder een auto tegen te komen? Of een busrit maken?
De Avenue des Champs Élysées in Parijs is de duurste winkelstraat in Europa, net iets duurder dan New Bond Street in Londen, zo blijkt uit vandaag verschenen internationaal onderzoek van Cushman & Wakefield.
De allerbekendste winkelstraat van Parijs is natuurlijk de Champs-Élysées. Of je nu wil komen winkelen of niet, de Champs-Élysées is eigenlijk een must-see. Je vindt hier vooral designer winkels van grote merken als Louis Vuitton, maar er zijn ook enkele filialen van modeketens.
Le Marais zit vol boetiekjes, designwinkels en conceptstores, dus shoppen is hier geen probleem. De straten die je echt niet moet overslaan? Rue Froissart, Rue des Francs Bourgeois, Rue des Rosiers, Rue de Rio de Sicile, Rue de Turenne, Rue Vieille du Temple en Rue Charlot. De grotere ketens vind je in Rue de Rivoli.
In Frankrijk bent u goedkoper uit voor flessenwater, vlees, cosmetica en wijn. In de Koppenreportage bleek ook hetzelfde televisietoestel in Frankrijk 35 % voordeliger dan in België. Luxemburg blijft voorlopig nog altijd iets voordeliger voor brandstof. Ook koffie en dierenvoeding zijn er minder duur.
Naast de winkels rond de Notre-Dame worden ook de souvenirwinkels in Montmartre genoemd, die ook voor een kleine prijs een grote selectie bieden. Het kopen van souvenirs in Rue de Rivoli is tenslotte ook erg handig.
Metro in Parijs
De metro is een praktisch vervoermiddel. Er is één kaartje, dat je voor alle lijnen kunt gebruiken. Ze zijn per stuk te koop, maar handiger is per tien, een carnet. (In 2021 is het systeem van carnets vervangen door de zogenaamde Navigo Easy pass, een kaartje zo groot als een betaalpas.
Er is gratis toegang voor iedereen onder 18 jaar en voor ingezetenen van de EU, jonger dan 26 jaar*.
Uit ervaring hebben we geleerd dat je zeker 3 à 4 volle dagen in de stad moet doorbrengen. Enkel zo kan je een goed beeld krijgen van de mooie Franse hoofdstad. Aangezien er in Parijs ook heel wat musea aanwezig zijn, kan je misschien wel opteren om er een volle week te verblijven.