Ja.Xanthaangom (xantaangom) is glutenvrij. Het wordt vaak gebruikt als verdikkingsmiddel maar ook in glutenvrije recepten om een wat stroperiger of verdikt resultaat te bereiken.
Xanthaangom is van plantaardige oorsprong en het kleverige goedje ontstaat uit suiker en melasse. Melasse is een voedzame zoetstof die een bijproduct is van de suikerproductie. Xanthaangom wordt behalve als verdikkingsmiddel ook als stabilisator, emulgator én glutenvervanger gebruikt.
Xanthaangom ontstaat door fermentatie met behulp van de bacterie Xanthomonas Campestris uit suiker en melasse (stroopachtig bijproduct uit de productie van suikerriet of suikerbieten).
Xanthaangom geeft uw soepen, sauzen, puddingen en gekookte custards bijna identieke resultaten als het gebruik van maizena of arrowroot-poeder. Het wordt het best gebruikt in gekookte toepassingen.
Xanthaangom wordt gemaakt met behulp van de fermentatiebacterie Xanthomonas campestris, waar de naam van de gom vandaan komt. Xanthaangom is een natuurlijk ingrediënt en staat ook wel bekend als E415.
Xanthaan ontstaat door bacteriële fermentatie met behulp van de bacterie Xanthomonas campestris uit suiker en melasse. Het E-nummer van xanthaangom is E415 en de gom is geaccepteerd als veilige voedseltoevoeging in Europa en Amerika.
Xanthaangom (xanthan gum) kopen bij Holland & Barrett.
Maïszetmeel is een van de gemakkelijkste vervangers voor xanthaangom, omdat je het waarschijnlijk al in je keuken hebt staan en kan het precies gebruiken hoe xanthaangom in het recept zou worden gebruikt.
Arrowroot is een hoogwaardig zetmeel. Het bevat geen vet en is erg makkelijk verteerbaar in ons lichaam. Arrow root poeder kan gebruikt worden als bindmiddel voor bak gerechten, soepen, sauzen en toetjes, is neutraal van smaak en glutenvrij.
Antwoord: Koopmans Maizena is gemaakt van maïszetmeel. Dit product is van nature dan ook glutenvrij.
Xanthaangom is poeder gemaakt van fermentatieproducten. De eigenschappen van xanthaangom zijn het opnemen van vocht, binden en luchtbellen vasthouden. Het wordt bij het bakken gebruikt als bindmiddel, emulgator, en vervanger van eieren en gluten.
Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie met behulp van de bacterie Xanthomonas campestris uit suiker en melasse. De bacterie Xanthomonas campestris pv. campestris staat in de plantenwereld bekend als veroorzaker van zwartnervigheid bij sluitkool.
Xanthaan gom is een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat een crème niet te vloeibaar is. Xanthaan gom zit in persoonlijke verzorgingsproducten, zoals zonnebrandcrème, shampoo, gezichtscrème en tandpasta. Xanthaan gom zit ook in kinderverzorgingsproducten, zoals billendoekjes.
Mix'Gom is een 100% plantaardig glutenvrij mengsel om alle brood en taart recepten te doen slagen. Het geeft structuur aan het deeg, maakt het zachter en geeft een malse, luchtige en niet plakkerige kruimstructuur. Recept voor een glutenvrij brood: meng 13g Mix'Gom met 500g meel van uw keuze.
Arrowrootpoeder is een Japans bindmiddel, gemaakt uit de pijlwortel. Dit pijlwortelpoeder geeft een romig effect aan soepen en sauzen. De bindkracht is te vergelijken met reguliere maïzena, maar het grote verschil is dat arrowroot helder bindt. Daarnaast is arrowroot bij een lagere temperatuur effectiever dan maïzena.
Als je vegetarisch bent, wil je natuurlijk geen gelatine van varkensbotten gebruiken om je soepen en sauzen mee te binden. Gelukkig zijn er een aantal plantaardige vervangers van gelatine, zoals maizena, agar agar en arrow root.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
Soepen, sauzen, dressings: ze kunnen gemakkelijk stabiel worden gemaakt, waardoor ze beter op een bord blijven liggen (minder gaan lopen). Klein beetje is al genoeg om te binden. Lost zowel koud als warm op, dus altijd à la minute te gebruiken. Bebruik wel een staafmixer, zodat de xantana goed oplost.
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
Gebruik de helft minder arrowroot dan je gewone bloem zou gebruiken. De juiste benodigde hoeveelheid varieert van de gewenste dikte van de vloeistof. Enkele vuistregels: 1 tot 1,5 theelepel arrowroot bindt ongeveer 0,25 liter vloeistof.
Glutenvrije bindmiddelen zijn: maïzena, aardappelzetmeel, guarpitmeel (E412), tapioca (cassave), sago, kuzu, arrowroot (pijlwortel), agar-agar, johannesbroodpitmeel/carobe (E410), gelatine, pectine, xanthaangom (E415).
Om het te gebruiken heb je slechts 0,5% xanthaangom nodig van het totale gewicht van waar je het mee wilt mengen. Heb je bijvoorbeeld 200 milliliter dressing die je wilt binden, dan heb je slecht 1 gram xanthaangom nodig.
Het is een bijproduct van het fermentatieproces van de suikers uit tarwe, zuivel, soja en maïs, maar het ontstaat voornamelijk uit maïssuikers. Omdat het ontstaat tijdens het fermentatieproces zijn er bacteriën voor nodig om xanthan gum te kunnen maken.
Meestal worden glutenvrije pasta's gemaakt van mais, rijst of boekweit. In deze grondstoffen zijn van nature geen gluten aanwezig en hierdoor is de pasta glutenvrij. Glutenvrije pasta's zijn er in verschillende soorten zoals spaghetti, penne of fusilli.
Onder glutenvrij snoep vallen bijvoorbeeld spekjes en schuimpjes, lollies, autodrop en winegums. Let wel op dat per merk kan verschillen of snoep daadwerkelijk glutenvrij is.