Wat is malware? 'Malware' is software die specifiek is ontwikkeld om schade toe te brengen aan een computer. Malware kan gevoelige informatie van uw computer stelen, uw computer geleidelijk vertragen en zelfs nepmails versturen vanuit uw e-mailaccount zonder uw medeweten.
Het woord malware komt van het Engelse malicious software en betekent kwaadaardige software. Malware is schadelijk voor je computer. Het wordt gebruikt om computersystemen te verstoren, gevoelige informatie te verzamelen of toegang te krijgen tot computersystemen.
Bijna alle malware beschadigt de computer en schendt de privacy van de gebruiker. De ernst van malware kan erg verschillen. Soms is malware slechts lichtelijk irritant. Dan krijgt een gebruiker bijvoorbeeld met enige regelmaat een advertentie te zien, of wordt er een extra taakbalk geïnstalleerd in de webbrowser.
Is malware een virus? Alle virussen zijn malware, maar niet alle typen malware zijn virussen. Virussen zijn een type malware dat zichzelf repliceert door code in te voegen in andere bestanden of programma's en zich zo verspreidt van het ene apparaat naar het andere.
Een antivirus-app is niet alleen de beste manier om malware op uw Android-telefoon automatisch te detecteren en te verwijderen, maar ook om te voorkomen dat uw telefoon in de toekomst geïnfecteerd raakt. Installeer AVG AntiVirus voor Android om uw Android-apparaat in realtime te beschermen tegen malware.
Een antivirus-software beschermt dus niet alleen tegen computervirussen, maar ook tegen andere malware en helpt je om alle soorten malware te verwijderen.
Je kunt malware op je telefoon opsporen met antivirus-apps. Goede gratis varianten die dat doen zijn de apps van AVG, Kaspersky, Avast en Bitdefender. Deze scannen je telefoon op verdachte apps en programma's. Perfect om malware en virussen op je telefoon op te sporen.
De grootste oorzaak van een malwarebesmetting is 'gaten' in de software. Deze gaten kunnen via een exploit misbruikt worden, waardoor kwaadwillenden de computer kunnen infecteren.
Aanwijzingen dat je computer geïnfecteerd kan zijn
Je ziet - bijvoorbeeld tijdens het surfen op internet - constant pop-ups in beeld waar je niet om gevraagd hebt. Je krijgt vreemde meldingen te zien. Je firewall of virusscanner wordt soms automatisch uitgeschakeld. Je harde schijf is (voor een deel) gewist.
Criminelen kunnen uw computer, tablet of telefoon op verschillende manieren besmetten. Ze sturen u bijvoorbeeld een e-mail met een link, een filmpje of een bijlage. Klikt u op de link of opent u de bijlage? Dan installeert de schadelijke software zich op uw apparatuur.
Hoe kun je spyware detecteren op een Android-telefoon? Als je in Instellingen kijkt, zie je een instelling waarmee wordt toegestaan apps te downloaden en installeren die niet in de Google Play Store staan. Als dit is ingeschakeld, is dit een teken dat er per ongeluk potentiële spyware is geïnstalleerd.
Een computervirus is een programma of stukje code dat is ontworpen om uw computer te beschadigen. Dat gebeurt door systeembestanden aan te tasten, bronnen te verspillen, gegevens te vernietigen of op een andere manier overlast te bezorgen.
Hackers willen toegang tot uw gegevens of bestanden. Het liefst gegevens waar zij ook iets mee kunnen zoals bank- of inloggegevens. Met deze gegevens willen zij toegang dat uw data om te kijken of er waardevolle informatie tussen zit of juist toegang tot bankgegevens om geld weg te sluizen.
Veel virusinfecties worden door handcontact en hoesten overgedragen. Handen wassen en wegwerpzakdoeken gebruiken helpt om besmetting te verminderen. De meeste virusinfecties zijn onschuldig en gaan vanzelf over. Tegen een aantal virussen kunt u ingeënt worden; daarmee wordt bij baby's al begonnen.
Op dit moment hebben we geen aanwijzingen waaruit blijkt dat Kaspersky (hoofdkantoor in Rusland) een gevaar vormt voor zijn gebruikers. Als je echter bezorgd bent dat Kaspersky een gevaar voor je veiligheid wordt door de recente geopolitieke spanningen, zijn er veel geschikte alternatieven, zoals Norton en Bitdefender.
Schakel automatische updates in. Maak regelmatig een back-up van uw gegevens. Pas op voor e-mails of sms-berichten met links of bijlagen erin. Bezoek geen onveilige websites.
Via zo'n link komt u op de website van oplichters terecht, vaak een goede imitatie van de website van een bank of bekende organisatie. Als u op zo'n nep-website uw inloggegevens en eventueel aanvullende codes invult, geeft u deze gegevens aan criminelen. Zij kunnen met die gegevens inloggen op uw echte account.