Een riool beluchter is een verzamelnaam voor apparaten van diverse makelij en afmetingen die in feite allemaal hetzelfde doen : het toevoegen van lucht aan een riool oftewel het verminderen van de druk in het riool waardoor de spoeling verbeterd wordt.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen.
Waar plaats je een ontluchter? De ontluchter hoort op de standleiding te zitten, waarbij de lucht via het dak moet ontsnappen. De ontluchter hoort dus helemaal bovenin een pand te zitten. Is er nog steeds sprake van stankoverlast, dan is het plaatsen van een extra beluchter een goede oplossing.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Voor de afvoer van uw afvalwater is lucht nodig. De lucht wordt onttrokken aan de beluchting van de ontluchtingspijp en zorgt ervoor dat uw afvalwater verplaatst wordt naar het hoofdriool. Wanneer deze pijp afgesloten is, zal het riool de lucht onttrekken aan afvoeropeningen die zich in de woning bevinden.
Om te voorkomen dat de vieze lucht uit een afvoer omhoogkomt, heeft uw huis een speciaal systeem voor de ontluchting van de riolering.Dit systeem is aangesloten op een ontluchtingspijp op het dak. Hieruit zal de vies ruikende lucht ontsnappen en in de atmosfeer verdwijnen zonder dat iemand hier last van heeft.
Om een juiste beluchting te krijgen moet deze minimaal dezelfde diameter als de grootste afvoerbuis. Heeft bijvoorbeeld de toilet een afvoerbuis met diameter 110 mm dan moet de beluchter dit minimaal ook hebben.
Het systeem gaat lucht halen op plekken in het systeem waar de minste weerstand is – meestal is dit de wastafel. Om te voorkomen dat dit gebeurt, en dat er vervelend geborrel ontstaat, wordt er gebruik gemaakt van een sifon met beluchter.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Beluchting is het proces waarbij lucht wordt toegevoegd aan een vloeistof of een substantie. Water beluchting betekent dus zuurstof toevoegen aan water of de zuurstofverzadiging verhogen, en er zijn een aantal verschillende manieren om dit te doen.
Het werkingsprincipe van een automatische ontluchter is zeer eenvoudig. Een vlotter die op het waterniveau drijft, houdt een afsluiter gesloten. Wanneer er zich in de vlotterkamer lucht verzamelt, daalt het waterniveau en zal het ontluchtingsventiel openen. De verzamelde lucht zal nu ontsnappen.
Lucht in de afvoerbuizen door een verstoorde ontluchting
Om water af te voeren heeft elk riool namelijk een ontluchtingskanaal nodig, want afvalwater kan niet wegstromen zonder genoeg lucht. Een ontluchtingskanaal zorgt voor verse lucht in de leidingen en voert vieze geurtjes af.
Zo´n ontluchter op het dak kan onder een speciale dakpan worden geplaatst of via de schoorsteen lopen, hierdoor kan dit vrijwel onzichtbaar worden opgelost. Het is van groot belang dat de ontluchter voldoende lucht doorlaat. Zo is 40mm net genoeg voor een badkamer, maar zeker niet voor een wc.
Omschrijving PVC beluchter
Deze PVC beluchter zorgt voor het beluchten van afvoerleidingen binnenshuis en gaat het vacuüm trekken in de afvoerbuis tegen, zodat stankafsluiters en/of sifons niet leeg gezogen worden en er dus geen stankoverlast ontstaat.
Een beluchter of ontluchter op de riolering moet altijd minstens 50 cm boven het hoogste afvoerpunt uitmonden.
De beluchter voorkomt het terugzuigen van (vervuild) water in het waterleidingnet in geval van onderdruk. Door lucht van buitenaf in de leiding toe te laten ontstaat een luchtkolom in de leiding, die het drinkwater van het vervuilde water scheidt.
Een beluchterkraan (ook wel wasmachinekraan genoemd) zorgt voor het beveiligen van het drinkwater. Wanneer er ergens in uw buurt een waterleiding kapot gaat, zal er onderdruk in het waterleidingnetwerk onder uw huis ontstaan.
Onderdruk. Door meerdere oorzaken kan er onderdruk in de woning riolering optreden. Vaak is er sprake van een te geringe diameter standleiding bij zware belasting zoals gelijktijdig een douchen en een toilet spoelen. De onderdruk kunnen sifons (= stankafsluiter) deels worden leeg getrokken.
Er bestaat geen beperking op het maximum aantal bochten voor een aansluitleiding. Dit aantal bepaalt echter wel de te voorziene diameter van de buis (deze diameter hangt tevens af van de helling en de ontwikkelde lengte van de buis, alsook van het al dan niet aanwezig zijn van een kopverluchting).
Bepaal eerst welke diameter de afvoer moet hebben. Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
Rioolucht in het hele huis
Dan is er misschien iets mis met de ontluchting van het toilet, van de kruipruimte of de kelder. Een andere mogelijkheid is dat de riolering onder de woning verstopt zit, lekt of niet goed ontlucht wordt. Ook een bubbelende, borrelende afvoer kan wijzen op problemen met de ontluchting.
Rioolwater dat omhoog komt in het toilet, de douche of de gootsteen kunt u verhelpen door een terugslagklep te installeren in de aansluitleiding. Ook een pomp met beveiliging tegen terugstroming kan hier een passende oplossing zijn.
De afvoer stinkt naar riool doordat bij deze zuurstofloze afbraak in de meeste gevallen H2S oftewel waterstofsulfide ontstaat. Dat is een gas wat ruikt naar rotte eieren en de geur is bij kleine hoeveelheden al heel goed waarneembaar.