Tot je 18e krijg je de kosten van het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van je zorgverzekering. Ben je 18 jaar of ouder, dan dien je een aanvullende (tandarts)verzekering af te sluiten om deze kosten vergoed te krijgen.
De basisverzekering dekt de kosten van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. Voor mensen boven 18 jaar zit de periodieke controle niet in het basispakket.
Het is belangrijk om te weten wat het verschil is tussen een tandartsbezoek met verzekering of zonder verzekering. In beide gevallen kunt u langs gaan bij de tandartspraktijk. Met een tandartsverzekering worden uw kosten deels of helemaal vergoed. Komt u langs zonder verzekering, dan moet u de kosten zelf betalen.
De bekendste behandeling is toch wel een gaatje vullen. Kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid vlakken die gevuld moeten worden en het materiaal. Daarom zullen de kosten voor het gaatje uiteenlopen van 24 tot 90 euro. Nogmaals dit is geheel afhankelijk van de hoeveelheid te gebruiken vulling.
Neem dan contact op met Stichting Urgente Noden, kortweg SUNN. Deze private organisatie zit in 100 gemeenten in Nederland. Dit noodfonds richt zich op zeer acute tandzorg. Het fonds werkt soms samen met een lokale tandarts.
Met een aanvullende tandartsverzekering krijgt u een vergoeding voor: Controles. Tandheelkunde zoals kiezen trekken, vullingen en wortelkanaalbehandelingen. Tandheelkunde zoals kronen, reparatie van het kunstgebit en implantaten.
De rekening van de tandarts wordt voor verzekerden tot 18 jaar meestal betaald door de zorgverzekeraar, omdat deze zorg onder de basisverzekering* valt. Ga je net na je 18e verjaardag naar de tandarts, dan wordt de rekening niet zonder meer vergoed door de zorgverzekeraar.
Volwassenen: jaarlijks preventief onderzoek
Voor een gezond gebit is een goede tandhygiëne onontbeerlijk. Om problemen te vermijden, ga je ook het best een keer per jaar op controle bij de tandarts. Soms ontwikkelt een cariës zich toch, ondanks alle voorzorgen.
Als gaatjes niet op tijd behandeld worden, kan het tandbederf steeds verder gaan, waardoor de bacteriën de zenuw in de tand of kies bereiken en er een ontsteking aan de wortel kan ontstaan. Wanneer deze zenuw is aangetast moet deze verwijderd worden door middel van een wortelkanaalbehandeling.
Studeren brengt nogal wat kosten met zich mee. Daarnaast draagt een tandarts veel verantwoordelijkheid en ook hier betaal je voor. Daarnaast bestaan er nogal wat verplichtingen voor tandartsen zoals hulpplicht. Verder zijn tandartsen schaars goed aan het worden in Nederland en zo is hun onderhandelingspositie sterk.
Hoelang duurt het vullen van een gaatje? Het duurt ongeveer 30 minuten om één gaatje te vullen. Dit is inclusief de uitleg van de tandarts vooraf. Als er meerdere tanden of kiezen gevuld moeten worden binnen één sessie, duurt het ongeveer 20 minuten om een tand of kies te vullen.
Doet een vulling krijgen pijn? Als je kiest voor een verdoving voel je niets voor de behandeling. Echter, bij een klein gaatje of als je niet bang bent voor de tandarts, kan je de behandeling ook zonder verdoving ondergaan. Het boren kan even gevoelig zijn, maar je zit na de behandeling niet met een verdoofde mond.
Hoe ziet een (beginnend) gaatje eruit? U kunt een beginnend gaatje (cariës) herkennen aan een donkere verkleuring en witte vlekjes op tanden of kiezen. Ook zwarte groefjes en putjes kunnen een kenmerk zijn van een beginnend gaatje.
Ga je trouw naar de tandarts voor controle en heb je bijna nooit extra behandelingen nodig? Dan loont het meestal niet om een tandartsverzekering af te sluiten. Meestal is het dan goedkoper voor je om zelf te betalen voor controles en gebitsreiniging.
Conform landelijke richtlijnen brengen tandartsen en mondhygiënisten voor een niet nagekomen afspraak de kosten in rekening (Declaratiecode is C90: “Niet nagekomen afspraak). Deze kosten vallen niet onder de dekking van je (aanvullende) zorgverzekering en moet je dus zelf betalen.
De kosten voor mondzorg liepen simpelweg te hoog op, waardoor de basispremie te hard steeg. Er moesten daarom harde keuzes gemaakt worden. Volwassenen komen sinds 2006 alleen in aanmerking voor een vergoeding via de aanvullende tandartsverzekering, in ruil voor een hogere premie.
'1 op 10 Nederlanders niet naar tandarts vanwege angst of te hoge kosten' Eén op de tien Nederlanders is al twee jaar of zelfs langer niet naar de tandarts geweest. Ze durven niet of zijn bang voor een hoge rekening.
Een witte vulling kan jaren meegaan. Maar zoals vele dingen is de levensduur afhankelijk van allerlei factoren, zoals de mondhygiëne, eet- en drinkpatroon en in hoeverre de kiezen tegen de vulling aankomen. Al deze zaken kunnen zorgen voor snellere slijtage van de vulling.
Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van mineralen door bacteriën. Het uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden.
We kennen 1- 2- 3- of meervlaksvullingen. een 1 vlaksvulling beperkt zich tot 1 vlak ( bv kauwvlak, of zijvlak ). Een 2-vlaksvulling zit in 2 vlakken tegelijk, een 3 vlaks in 3 kanten van de tand en een meervlaks in 4 of meer. Een heel schildje op het voorvlak van een voortand noemen we een “veneer”.
Het vullen van een gaatje hoeft geen pijn te doen. Afhankelijk van de diepte van het gaatje en de pijngrens van een persoon kan het boren wel gevoelig zijn. Als het meer is dan gevoelig dan kan je uiteraard vragen om een plaatselijke verdoving. De verdoving zorgt ervoor dat je niks voelt van de behandeling.
Behandeling van gaatjes. Als er een gaatje in je tanden of kiezen is vastgesteld, wordt dit bij de tandarts behandeld. Het gaatje in je tand wordt weggeboord (dit kan met of zonder verdoving) en vervolgens wordt het gat met een witte vulling (composiet) of grijze vulling (amalgaam) gevuld.