Sluit de bokaal en laat een nachtje staan. (Noten hebben in principe allemaal een andere, specifieke weektijd maar de meeste noten weken best tussen de 8 tot 12 uur, hoe zachter de noten hoe korter de weektijd.) Daarna spoel je de noten af. Spoel ze grondig af zodat het water waarin ze geweekt hebben volledig weg is.
Zet 's avonds de havervlokken in de week. Dit doe je zo: meng in een kommetje de havervlokken, kaneel, amandelmelk en het water. Dek af en laat een nacht weken in de koelkast.
Minimaal 8 uur weken:
Amandelen.
Enzymenlaagje plus fytinezuur kan je eraf weken
Om te voorkomen dat de noten gaan uitlopen terwijl ze in je voorraadpot zitten, bevatten noten een beschermend enzymenlaagje. Dit laagje voorkomt dat ze spontaan ontkiemen. Dit laagje wordt eraf gehaald als je ze weekt in water.
Een normale temperatuur in huis is voldoende om de noten minimaal 6 maanden tot 9 maanden goed te houden. Wilt u de noten echt langer bewaren, dat kan! Ons advies is om dan de noten eventueel afgesloten in de koelkast te bewaren of in een berging of schuur.
Krijg je symptomen zoals bijvoorbeeld kleine mondblaasjes, huidklachten, tranende ogen, benauwdheid, een loopneus en/of zwellingen in gezicht en keel? Dan heb je kans dat je last hebt van een bepaalde mate van notenallergie. Ook zijn er mensen die last krijgen van hun luchtwegen na het eten van noten.
Noten in de dop zijn ongeveer 2 jaar houdbaar, gepelde noten gemiddeld 1 jaar. In veel gerechten, zoals tzatziki, kan je walnoten verwerken. Als ze een beetje muf zijn geworden, helpt het de noten in een koekenpan (zonder boter of olie) kort te roosteren. Ze krijgen dan weer een lekkere bite.
De meeste darmen hebben er geen moeite mee rauwe havermout te verteren. Ik hoor heel soms wel eens dat mensen het zwaar op de maag vinden liggen. Maar dit zijn uitzonderingen en dit gevoel verdwijnt meestal na een paar keer eten. Dus het is ook geen enkel probleem om het bij yoghurt te eten.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan.
Fytinezuur (fytaat) komt van nature voor in de buitenste lagen van granen, peulvruchten, noten en zaden. Fytinezuur komt vooral voor in graanproducten waarin de gehele korrel is verwerkt, zoals volkorenbrood. Het gehalte aan fytinezuur is verder onder andere afhankelijk van het graansoort en de bereidingswijze.
Amandelen hebben één nadeel: ze bevatten het stofje fytinezuur, dat het voor je lichaam moeilijker maakt om voedingsstoffen uit je eten op te nemen. In gematigde hoeveelheden is dat gelukkig geen probleem, dat kan je lichaam prima verwerken. Het is echter geen goed idee om dagelijks extreem veel amandelen te eten.
Hoewel witte amandelen iets minder vitamine E bevatten dan de bruine variant, bevat ook deze noot nog veel kalium, magnesium, fosfor en calcium. Deze mineralen zorgen ervoor dat de werking van de spieren wordt ondersteund en bevordert.
Amandelen behoren al jaren tot de populairste en gezondste noten. Ze zitten namelijk boordevol onverzadigde vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen die helpen het lichaam gezond en in balans te houden. De amandel is rijk aan vitamine E die zorgt voor de bescherming van de cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel.
Boterhammen, bagels en pannenkoeken
Ondanks dat boterhammen, pannenkoeken, bagels en muffins populaire en vooral instagrammable ontbijtjes zijn, is dit niet de meest calorie-arme keuze. Ze missen de vezels en eiwitten die we hard nodig hebben.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
1) Havermout is rijk aan bètaglucaan
Zo nemen de oplosbare vezels veel vocht op in de darmen en binden ze daarbij cholesterol. Uit onderzoek is gebleken dat het eten van 3 gram bètaglucaan per dag (gelijk aan ongeveer 70 gram havermout) je LDL-cholesterol met ongeveer 7% kan verlagen.
Brinta en havermout zijn beide gezond. Ook zijn ze allebei een goede basis voor een voedzaam ontbijt. Brinta bevat iets meer eiwitten, havermout bevat iets meer vet. In tegenstelling tot havermout bevat Brinta gluten.
Er zijn leveringsproblemen. Men verwacht dat rond half januari de havermout weer in de schappen ligt.
Havermout bevat veel vezels ofwel voedingsvezels. Vezelrijk voedsel is essentieel voor een goede stofwisseling en darmwerking (stoelgang). Vezels vormen namelijk een smeermiddel in de darmen waardoor de vertering van voedsel veel beter verloopt.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Ongeacht de soort mag er in principe maar één ingrediënt worden vermeld: volkoren havermout. Het beste is om een grote zak pure havermout te kopen, zonder enige vorm van toevoegingen. Deze kun je vinden in de natuurwinkel.
Beide passen prima in een gezond dieet en geven een voldaan gevoel. Het eten van biologische havermout en havervlokken verlaagt daarnaast cholesterol, is goed bij suikerziekte en helpt diabetes en hart en vaatziekten te voorkomen. Beide haverproducten leveren bovendien anti-oxidanten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het enige wat je hoeft te doen is de noten op een magnetronbestendig bord leggen en er een theelepeltje neutrale olie doorheen roeren. Zorg ervoor dat je ze goed over het bord verspreidt. Rooster de noten vervolgens in de magnetron in intervallen van 1 minuut.
Bij gekraakte walnoten is de temperatuur het meest belangrijk. Je kunt ze in de koelkast of diepvries bewaren. Walnoten bewaren in de diepvries heeft de voorkeur, ze blijven een jaar goed. In de koelkast blijven de walnoten ongeveer 6 maanden goed.