Knolselderij kan worden gegeten ter vervanging van aardappels. Het bevat minder calorieën en is namelijk veel voedzamer. Knolselderij bevat bijvoorbeeld veel vitamine K en vitamine C. In 100 gram knolselderij zit wel 34% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) vitamine K.
Knolselderij is tevens vochtafdrijvend. Het stimuleert de nieren om meer gifstoffen uit het lichaam af te voeren. Nierstenen zouden ook makkelijker worden uitgeplast door het eten van knolselderij. Knolselderij bevat veel Choline.
Knolselderij is supergezond. Het zit bommetjevol vitamine C, wat belangrijk is voor je weerstand. Samen met de natuurlijke suikers en folaat die in deze knol zitten helpt vitamine C je energie op peil te houden. En er zit kalium in, wat weer kan bijdragen aan een gezonde bloeddruk.
De knol van knolselderij kun je zowel rauw, gepureerd als gekookt eten. Daarnaast kun je ook het blad gebruiken in gerechten, deze heeft een licht bittere smaak. Knolselderij in de keuken kun je vergelijken met het gebruik van aardappels. Je kunt er een stamppot mee maken of gratineren in de oven.
Knolselderij bestaat uit een en al vezels. Supergezond dus. Vezels helpen je darmen gezond te blijven en je stoelgang te verbeteren. Het is daardoor onder andere een goede hulp om diabetes te verminderen.
Er zitten 27 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) knolselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'knolselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Knolselderij, pastinaak, doperwten en tuinbonen scoren heel hoog qua vezels, met bijna 5 gram per 100 gram. Dus als je deze groenten lekker vindt, kun je ze wat vaker op het menu zetten.
Is knolselderij keto? Je kan knolselderij op een keto dieet eten, maar het is niet een keto groente bij uitstek. In het algemeen kan je ervan uit gaan dat alles wat onder de grond groeit niet echt keto is.
Eenvoudigweg koken is een uitstekende manier om deze groente te bereiden. Snijd het vruchtvlees in gelijkmatige blokjes en reken op een kooktijd van 12 tot 15 minuten voordat de groente beetgaar is. Gebruik een beetje zout en weinig water, want bij koken in ruim water wil nogal eens wat smaakverlies optreden.
Knolselderij is een groente die met name in de herfst en winter populair is.
Radijs, goed voor de nieren
Radijsjes helpen gifstoffen uit de nieren af te voeren. Radijsjes werken als natuurlijk diureticum. Er wordt ook gesynthetiseerd diureticum verkocht als medicijn, meer bekend onder de naam plaspil. Radijzen zijn een natuurlijk middel dat uitscheiding van water door de nieren bevordert.
Je kunt knolselderij ongeveer 3 weken op een koele (12-15°C), donkere en droge plaats bewaren. Een aangesneden knolselderij bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Je kunt rauwe knolselderij ook invriezen na ca. 2-4 minuten blancheren.
Bloemkool zit bomvol vitaminen en mineralen
Een portie bevat 77% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C. Verder zit het vol vitamine K, proteïne, thiamine, riboflavine, niacine, magnesium, fosfor, vezels, vitamine B5 en B6, foliumzuur, kalium en mangaan.
Mineralen knolselderij
Er zit 16% van de ADH aan fosfor in knolselderij. Fosfor is daarmee wat de ADH-waardes betreft het hoogst vertegenwoordigd in knolselderij. De overige ADH-mineraalwaarden liggen dicht bijeen:IJzer(9%), koper(8%), mangaan(7%), Natrium(6.5%), Kalium,(6.5%), magnesium(5%), calcium(4%) en zink(3%).
Waarom is bleekselderij goed voor je gezondheid:
Vitamine A is belangrijk voor de goede werking van je ogen. Bovendien helpt vitamine A je huid gezond te houden en zorgt het mede voor een goede weerstand. Ook vitamine C, vitamine K en kalium zijn goed vertegenwoordigd in de bleekselderij.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden knolselderij wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Naast de knol zelf kan het blad van de knolselderij ook gegeten worden. Het oudere blad heeft vaak een bittere smaak, maar kan goed gebruikt worden in de erwtensoep. De jonge bladeren zijn veel zachter en beter eetbaar. Bladselderij wordt dan ook vaak los geteeld en verkocht, omdat deze eerder geoogst wordt.
Van snijselderij worden bladeren en bladstelen gegeten (als tuinkruid), van bleekselderij de bladstelen en van knolselderij een knol, die net boven de grond gevormd wordt. Van knolselderij en bleekselderij zijn ook de jonge bladeren goed eetbaar. In alle vormen wordt de plant onder meer in soepen gebruikt.
Een aangesneden knolselderij bewaar je in de koelkast. Je kunt het verpakken in vershoudfolie of in een afgesloten bewaarbakje doen. In de diepvries (bij minimaal -18°C) kun je rauwe knolselderij tot 12 maanden bewaren. Blancheer de knolselderij 2-4 minuten kort voor invriezen.
In de koelkast kun je bleekselderij ongeveer een week bewaren. Maak er in die week een salade met appel, gekookte aardappel en zure room of kwark van. Bleekselderij combineert ook goed met ananas, kool en rozijn of mandarijn. Je kunt de stengels ook zo uit het vuistje eten, eventueel met een dipsausje.