Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar enige tijd zitten en invloed hebben op de 'energie' in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend in de spier wordt geprikkeld.
Complicaties komen bij dry needling nauwelijks voor. Na een dry needling behandeling kun je wel last krijgen van lichte bijwerkingen. Meestal geeft dry needling direct een bepaalde vorm van verlichting. Het behandelde gebied kan tot 2 dagen na de behandeling beurs aanvoelen.
Hoe vaak dry needling? Dry needling vindt in principe 1 keer per week plaats en na 2 á 3 sessies wordt de behandeling geëvalueerd. Indien sprake is van een positief effect, dan kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, dan zal de behandeling niet herhaald worden.
De dunne naald zorgt ervoor dat de spier een reflex toont: de spier spant zich kort aan en ontspant zich daarna. De verkramping wordt hiermee opgeheven, waardoor je pijn verdwijnt en de spierfunctie verbetert. Dry Needling is een zeer veilige en zeer efficiënte methode waar veel mensen baat bij hebben!
Dry needling is een goede behandeling bij spierspanning / spierknopen. Maar er zijn verhalen dat mensen na een behandeling “ziek” thuiskomen. Niet één keer, maar na elke behandeling. De symptomen zijn hetzelfde als bij flauwvallen (vasovagale collaps).
Door het 'aanprikken' van spierverhardingen volgens de dry needling-methode gaan de spieren ontspannen. De spier kan in eerste instantie wat beurs, zwaar of pijnlijk aanvoelen en soms volgen er reacties als zweten, moe- of duizeligheid. Dit kan onplezierig zijn, maar trekt snel weg.
Wat kunt u voelen na een behandeling Dry Needling
De eerste uren is dit het hevigst, ook aanspannen van de net behandelde spieren is dan pijnlijk. Na de nachtrust voelt het al een stuk beter maar nog wel beurs. De napijn neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren.
Dry needling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling en wordt daarom ook vergoed door de zorgverzekeraar.
Hoe diep komt de naald? Afhankelijk van het doel en de spier die we behan- delen zijn er verschillende naalden. Een oppervlakkige spier op de rug heeft een kortere naald nodig dan een spier diep in de bil. We werken met naalden van 2,5 cm en 4 cm.
Samengevat zijn symptomen van triggerpoints:
lokale, diepe pijn bij druk op de triggerpoint. continue pijn zonder druk op de triggerpoint. uitstralende pijn (referred pain) volgens vaste patronen. de diepe pijn kan scherper aanvoelen bij bewegen.
Bij dry needling wordt maar één naald gebruikt, waarmee kortdurend een 'triggerpoint' in de spier geprikkeld wordt. De werking van deze Dry Needling techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.
Dry needling is niet gevaarlijk. In principe voel je het zetten van het naaldje niet. Tijdens de behandeling kan er een soort 'spierkramp' gevoel ontstaan en dat noemen we een twitch. Deze kan als zeer kortstondig onprettig ervaren worden maar daarna zal er direct een verlichting van de klacht ontstaan.
Een alternatief voor dry needling is het gebruik van manuele compressietechnieken. Vraag uw therapeut welke behandelvorm het meest geschikt voor uw situatie is. Trigger points worden altijd op meerdere manieren behandeld.
Direct na de behandeling kan de spier wat zwaar aanvoelen, zoals spierpijn. Daarom vinden sommige mensen het niet prettig om direct na de dry needling te sporten. Je mag wel sporten, maar bij flinke stijfheid adviseren wij om één dag na de behandeling het sporten weer op te pakken.
Dry needling valt onder de reguliere vergoeding voor fysiotherapie. Als u (aanvullend) verzekerd bent voor fysiotherapie, worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed.
Bij Triggerpoint Therapie wordt er manueel druk uitgeoefend op een triggerpoint met als doel de verkramping in de spier op te heffen en de spierfunctie te herstellen. Een andere behandelmethode bij triggerpoints is Dry Needling waarbij gebruik wordt gemaakt van acupunctuurnaalden.
Triggerpoint therapie is een therapievorm om NeuroMusculaire Triggerpoints (NMTrP's) te behandelen. Dit zijn kleine verkrampingen in spieren die men kan waarnemen als plaatselijke verdikkingen.
Shockwave therapie (ESWT) is een onderzoeksvorm waarmee er met schokgolven pijnlijke plekken in het lichaam worden behandeld. Met behulp van een apparaat voor shockwave therapie worden deze schokgolven met relatief veel energie overgebracht naar het te behandelen gebied.
Het wordt afgeraden in de eerste 26 weken van de zwangerschap, bij bloedziekte (hemofilie), lokale en systematische infecties, en aanwezigheid van HIV of het Hepatitis virus.
De m. sternocleidomastoideus kan, indien eenzijdig geactiveerd, het hoofd buigen en draaien. Het is een homolaterale lateroflexor. Dat wil zeggen dat de buiging van het hoofd wordt veroorzaakt door de spier die aan de kant ligt waarheen de buiging gericht is.
Een triggerpoint is een verkramping van een klein deel van de spier. Een spierkramp kan zich binnen enkele minuten weer ontspannen. Triggerpoints ontspannen zich om fysiologische redenen niet zo snel en kunnen lang blijven bestaan en voortdurend pijnklachten geven.
In de jaren dertig van de twintigste eeuw hadden Sir Thomas Lewis en John Kellgren (1) van het University College Hospital al ontdekt dat het injecteren van zoutoplossing in spieren pijn kon geven op enige afstand van de plaats van injectie. Zij ontdekten hiermee datgene wat wij nu myofasciale pijn noemen.
Direct na de behandeling tot enkele dagen later kunt u last kunnen krijgen van spierpijn, stijfheid en andere klachten zoals bijvoorbeeld een onevenwichtig gevoel. Dit zijn normale reacties na een behandeling. Ook kunnen er nog andere na-reacties optreden, maar dit is een positief effect; de behandeling heeft effect.
Bekend zijn de tenniselleboog, een peesontsteking aan de schouder en achillespeesklachten. De hoge spanning in een spier die in stand wordt gehouden door aanwezige triggerpoints, kan tevens leiden tot inklemming van andere delen zoals bloedvaten en zenuwen. Hiervan is sprake bij ischias en carpaal tunnel syndroom.