De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar. Je kunt er dus gerust een paar jaar mee doen. Toch staat er wel een houdbaarheidsdatum op het etiket omdat de wet dat voorschrijft. Na verloop van tijd zal de honing gaan kristaliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is.
Honing kan niet bederven
Dat honing niet kan bederven komt doordat de bijen middels ventilatie het water in de honing terugbrengt tot minder dan 20%. Door het lage waterpercentage kunnen bacteriën lastig de honing aantasten en gist deze niet snel.
Hoe lang kun je honing bewaren? Ongeopende Honing kan op een droge, koele plaats langer dan 1 jaar bewaard worden, mits de deksel van de pot niet bol staat. Geopende Honing kan tot 1 jaar op een koele plaats bewaard worden.
Veel suiker en weinig vocht
In honing zitten hoge concentraties suiker en weinig vocht. Voor bacteriën en schimmels is dit een slechte omgeving om in te overleven. Daar komt nog eens bij dat honing vocht onttrekt uit zijn omgeving. Honing haalt dus ook het vocht uit bacteriën en schimmels waardoor ze sterven.
Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar. Dat wil zeggen: je kunt de honing gewoon eten, je wordt er niet ziek van en het is ook zeker niet slecht voor je. Er is zelfs honing gevonden in het graf van een farao. Gemiddeld genomen kun je honing 2 jaar bewaren.
Een niet goed schoongemaakte honingpers of perszak, een onvoldoende gereinigde honingslinger, vuile honingbussen of honingflacons, dit alles kan de honing spoedig zuur en gistig doen worden.
Versuikerde honing is dus nog prima eetbaar. Soms is het zelfs handig, want het druipt minder snel van de boterham af doordat het dikker is. Maar heb je toch liever vloeibare honing? Dan kan je het ook eenvoudig zelf weer vloeibaar maken!
Honing onttrekt vocht uit de lucht. Zorg er daarom altijd voor dat de dop stevig is aangedraaid. Ontsnapt er namelijk lucht in de honingpot, dan verhoogt het vochtpercentage en des te sneller start het versuikeren. Nooit nonchalant ergens de dop laten slingeren dus.
Honing bestaat voor een groot deel uit natuurlijke suikers, zoals fructose en glucose. Glucose is de 'boosdoener' van de versuikerde honing. De ene honing kristalliseert simpelweg sneller dan de andere honing, omdat bepaalde honing een grotere hoeveelheid glucose bevat.
Honing staat bekend om zijn geneeskrachtige werking. Dat komt omdat honing bomvol zit met essentiële vitaminen, mineralen en enzymen. Vitamine B, calcium, ijzer, magnesium en kalium om er een paar te noemen. Hierdoor bescherm je het lichaam beter tegen slechte bacteriën en kun je het immuunsysteem versterken.
Nooit mag de honing boven de 45°C worden verhit of in een magnetron worden opgewarmd, hierdoor gaan de enzymen kapot. Kinderen onder één jaar kunnen beter geen honing eten vanwege de kans op botulismesporen, hiertegen hebben kleine kinderen geen weerstand in hun darmen.
Waarom wordt honing eigenlijk hard? Het kristalliseren van honing is een 100% natuurlijk proces. Sterker nog, het toont de kwaliteiten van echte honing. Er worden immers geen additieven toegevoegd om de honing maar langer vloeibaar te houden.
Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Nazomerhoning (een variant op de heidehoning) heeft bijvoorbeeld de meeste anti-oxidanten en mineralen.Ook zijn boekweithoning of lindehoning een goede keuze wanneer u specifiek een gezonde honing zoekt.
Honing is niet gezonder dan suiker. Het bestaat vrijwel helemaal uit suiker. Je lichaam verwerkt het op dezelfde manier. Honing en suiker staan allebei niet in de Schijf van Vijf.
Na verloop van tijd gaat een vaste honing "afsmelten". Dit wil zeggen dat de toplaag vloeibaar is geworden en donkerder kleurt. Om dit zo lang mogelijk te vermijden kan je de pot best bewaren rond 14°C. Deze vloeibare laag verdwijnt door de honing te roeren.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Hoewel rauwe honing veilig is voor de meeste mensen om te consumeren, wordt het niet aanbevolen voor kinderen jonger dan een jaar vanwege het risico op infantiele botulisme, een zeldzame maar ernstige ziekte.
Gekristalliseerde honing kun je met behulp van verwarming weer vloeibaar maken, maar als honing wordt verhit tot een temperatuur boven de 45 graden treedt er kwaliteitsverlies op. Juist de voor honing zo kenmerkende enzymen gaan dan verloren. Ook in de magnetron wordt de honing al gauw op sommige plaatsen te heet.
Voor de productie van honing moeten honingbijen gehouden worden.Hierdoor is honing per definitie niet veganistisch. Om honing te produceren, wordt deze bijensoort geëxploiteerd. De honing waar de honingbijen hard voor werken, maken ze voor zichzelf, maar wordt van hen afgenomen.
Honing kan het beste puur worden genomen wanneer u last heeft van maagklachten of maagzuur. Vaak is 1-2 eetlepels per dag al voldoende. Wilt u liever geen lepel met honing nemen? Dan kunt u de honing ook mengen in de thee of een glas warm water.
Honingdauw is een soort van zoetige afscheiding van luizen op de boomstammen. Zodoende heeft deze honingsoort de bijnaam luizenhoning of bladluis honing. Een heerlijke donkere honing die u geproefd moet hebben.