Het belangrijkste hierbij is het aantal behaalde studiepunten (European Credits of EC's). Je moet er minstens 50 behalen. Extra voorwaarde is dat je een voldoende haalt voor de praktijkonderdelen en de landelijke toets rekenen (een minimale score van 103 voor de WISCAT-toets).
In het 1e studiejaar moet je bij de faculteit Onderwijs en Opvoeding minimaal 48 studiepunten halen om door te mogen naar het 2e studiejaar. Een studiepunt staat voor 28 uur studietijd. Haal je niet dit minimale aantal studiepunten, dan ontvang je een negatief bindend studieadvies (BSA).
Een studiepunt betekent: voor deze opdracht heb je 28 uur gewerkt. Een studiejaar betetenkt 60×28 uur werken. Je krijgt dan 60 studiepunten. Duurt de opleiding 3 jaar, zoals een universitaire bacheloropleiding, dan moet de student dus 3×60 studiepunten halen, 180 studiepunten in totaal dus.
Sinds enkele jaren geldt daarom een bindend studieadvies voor bijna alle bacheloropleidingen. Dit betekent dat je in het eerste studiejaar een minimum aantal studiepunten moet halen om je opleiding te mogen voortzetten; bij de meeste opleidingen is deze norm 30 EC.
Een studiepunt staat dan voor 28 studiebelastinguren. De studielast voor een studiejaar bedraagt 60 studiepunten en de jaarlijkse studielast voor deeltijdopleidingen wordt bepaald door het instellingsbestuur (WHW artikel 7.4, lid 1 en 3).
Heb je onvoldoende leerkrediet, dan krijgt je hogeschool of universiteit voor jou geen financiering meer van de overheid. Je instelling bepaalt zelf wat er gebeurt met studenten die onvoldoende leerkrediet hebben. Ze kan de volgende acties ondernemen: Je gewoon inschrijven.
Bindend Studieadvies (BSA)
Heb je te weinig studiepunten gehaald? Dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Je moet dan met de opleiding stoppen. Je mag het eerste jaar dan ook niet nog eens opnieuw doen.
Dan moet je wel een minimum aantal studiepunten (ECTS) hebben verzameld. In het hbo kun je niet “blijven zitten”.
Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
Elk jaar kun je 60 studiepunten halen. Om door te gaan naar het 2e jaar heb je een positief studieadvies (BSA) nodig. Daarvoor moet je een minimaal aantal studiepunten halen. Bij de meeste opleidingen zijn dat er 45, maar het kan verschillen per opleiding.
Heeft je kind in de loop van het academiejaar geen 27 studiepunten meer of stopt het met zijn opleiding? Dan heeft je kind geen recht meer op het Groeipakket als student.
In alle Europese landen geldt dat één studiejaar uit 60 ECTS bestaat. Ook in Nederland bestaat één studiejaar dus uit 60 studiepunten. Een universitaire bacheloropleiding in voltijd duurt 3 jaar. Dat betekent dat een bacheloropleiding in totaal uit 3 x 60 = 180 studiepunten bestaat.
Ter illustratie: als je je inschrijft voor een volledig jaar (60 studiepunten) van een graduaats-, bachelor-, of masteropleiding betaal je voor academiejaar 2023-2024: Niet-beursstudent: € 1.092,10. Bijna-beursstudent: € 576,10.
De studie omvat in totaal 240 studiepunten. Een studiepunt staat voor 28 uur studietijd.
Jaar 1 van de pabo is vrij eenvoudig te doorlopen, omdat hierin rustig wordt opgebouwd qua hoeveelheid stof en opdrachten. Tijdens jaar twee ligt het niveau hoger, je loopt langer stage en krijgt complexere opdrachten. Aan het eind van jaar twee maak je de keuze tussen de onder- en bovenbouw.
Dit jaar heeft 34% van de eerstejaarsstudenten het propedeutisch diploma in één jaar gehaald. Dit is een mooie prestatie die we op zaterdag 23 november gezamenlijk hebben gevierd met de betreffende studenten en hun naasten. Deze 34% komt neer op exact 1.007 van de in totaal 2.925 instromende studenten.
Een van de moeilijke hbo-opleidingen is Chemie. Tijdens die opleiding moet je dan ook echt de verschillende stoffen en samenstellingen uit je hoofd weten. Daarom gaat er veel tijd zitten in het leren van de stof. Daarnaast zijn de lessen ook vaak ingewikkeld om te volgen als je geen aanleg hebt voor het onderwerp.
De gemiddelde leeftijd van studenten bedraagt 22,7 jaar, waarbij hbo-studenten gemiddeld 22,4 jaar oud zijn en universitaire studenten gemiddeld 23,0 jaar oud zijn. Internationale studenten zijn gemiddeld 6 maanden ouder dan Nederlandse studenten. Bijna alle hbo-studenten volgen een bacheloropleiding (98 procent).
De meeste hbo-studenten halen de propedeuse in hun eerste jaar. Lukt dat jou niet? Dat is geen probleem. Meestal mag je dan toch doorgaan naar het tweede studiejaar, want je mag in principe twee jaar doen over je propedeuse.
Vaak zijn dat er 45 maar dit kan per opleiding verschillen. Soms moet je ook bepaalde tentamens halen. Haal je niet genoeg studiepunten in het 1e jaar of haal je die bepaalde tentamens niet, dan krijg je een bindend negatief studieadvies (BNSA).Dat betekent dat je moet stoppen met de opleiding.
Slagingskans op het hbo
Een bacheloropleiding is een vierjarige opleiding. Na vijf jaar, dus met een jaar studievertraging, had slechts 46% van de studenten een diploma. 26% is na vijf jaar zonder diploma uitgevallen. 29% is nog steeds bezig met de opleiding.
Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Haalt de student de toets aan het eind van het 1e jaar niet? Dan moet de student stoppen met de opleiding. Er zijn ook pabo's die in het 1e jaar een taaltoets afnemen, waarvan de resultaten ook gekoppeld zijn aan het bindend studieadvies.
Algemene minimumgrens. Je moet elk jaar minimum 25 studiepunten opnemen over al je opleidingen en contracttypes heen, tenzij: je met minder dan 25 studiepunten kan afstuderen in een van de opleidingen waarvoor je bent ingeschreven.
Het leerkrediet is onder meer ingevoerd om studenten te stimuleren een bewuste studiekeuze te maken. Bij de start in het hoger onderwijs heeft iedereen een 'leerkrediet' van 140 studiepunten.