Zeezout bevat vergeleken met gewoon keukenzout een klein beetje meer mineralen, zoals bijvoorbeeld magnesium en calcium. Dit is zo weinig dat het (bij normale consumptie) niet bijdraagt aan het halen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.
Voor je gezondheid zijn zoutsoorten als Himalayazout of Keltisch zeezout niet beter of slechter dan gewoon keukenzout. Deze zoutsoorten bevatten soms wat mineralen, maar in zulke kleine hoeveelheden dat het weinig met je gezondheid doet. Het is zeker geen reden om meer zout te gaan eten.
Al het zout bestaat uit dezelfde twee elementen: natrium (Na) en chloride (CI). Daarmee is al het zout dus zout (NaCI), of het nu tafel-, koosjer- of zeezout is. Het grootste verschil zit dus niet in de smaak, maar voornamelijk in de grofheid van de korrel.
Verschillende soorten zout
In de basis niet: zout is zout. Het enige verschil is de smaak. Dit komt door de mineraalsamenstelling en waar het vandaan komt. Zo is Himalayazout roze van kleur en komt uit de zoutmijnen van Pakistan.
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout. 'Deze bestaan voor het overgrote deel uit natriumchloride en zijn niet gezonder dan gewoon keukenzout', zegt Geleijnse.
Minder zout eten verlaagt je bloeddruk. Een vermindering van 4,5 gram zout (1,8 gram natrium per dag), verlaagt de bovendruk met 2 mmHg. Dit positieve effect is ongeveer 2,5 keer groter bij mensen met een verhoogde bloeddruk.
Na Keltisch zeezout is Himalaya zout gezond te noemen. Hier zit net iets meer natrium in dan in Keltisch zeezout, maar bevat nog steeds meer mineralen dan normaal keukenzout. Keukenzout kunt u het beste laten staan.
Gewoon keukenzout is de minst gezonde variant! Je kunt beter kiezen voor Keltisch zeezout dat onbewerkt is en nog veel oorspronkelijke mineralen bevat. Ga daarna voor onbewerkt landzout: Himalaya zout. Dit bevat iets meer natrium dan Keltisch zout, maar bevat meer mineralen dan gewoon keukenzout.
'Natuurlijke zouten zitten boordevol mineralen zoals kalium, magnesium en calcium die kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de huid te versterken,' zegt dermatoloog Joshua Zeichner. Daarnaast is zeezout een goede exfoliant en heeft het antimicrobiële eigenschappen.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout.
Alleen anorganisch zout is belangrijk voor gebruik in de keuken. Je kent het onder verschillende namen: tafelzout, kookzout of keukenzout. Het hoofdbestanddeel van dit zout is natriumchloride, het belangrijkste mineraal voor het menselijk lichaam.
Keukenzout is natriumchloride. Zeezout bestaat uit meerdere zouten: magnesiumchloride, magnesiumbromide, natriumsulfaat en óók natriumchloride. Toegevoegd na 1 minuut: Zeezout bevat ook calciumchloride. Toegevoegd na 17 minuten: Met zeezout bedoel ik zout uit de zee.
Herbamare® bevat niet minder zout dan ander kruidenzout. Volgens het recept van Herbamare® wordt 2/3 zeezout vermengd met 1/3 verse ingrediënten. Aangezien kruiden en groenten veel water bevatten, loopt het zoutgehalte na het droogproces op tot meer dan 90 %.
Zorg voor voldoende jodium in je voeding en gebruik gejodeerd zout. Om aan voldoende jodium te komen is het vooral voor niet-broodeters van belang om gejodeerd zout te gebruiken in hun voeding. Dus bakken en braden met gejodeerd JOZO zout is een aanrader.
Olijfolie, avocado en noten vallen bijvoorbeeld in die categorie, net als andere gezonde vetten. Er is echter ook een groep met producten die gezonder en slanker lijken dan ze zijn. Dat zijn de zogenaamde stiekeme dikmakers.
Voetbad met zeezout
Een voetbad met Dode Zeezout is heilzaam bij koude voeten, blaas- en nierklachten en bij jeukende of schilferende huid. Het bad heeft ook een sterke ontgiftende werking, want in de natuurheelkunde worden de voeten als derde nier gezien.
Bij het neusspoelen gaat de voorkeur van KNO-artsen uit naar nasaal spoelzout. Dos Medical nasaal spoelzout is een combinatie van natriumchloride en natriumbicarbonaat. Spoelen met alleen natriumchloride (vaak keukenzout) kan het neusslijmvlies erg irriteren.
Ook voor het reinigen van je poriën komt zeezout goed van pas. Wanneer je het op je gezicht aanbrengt kan dit een puistjes breakout voorkomen. Om de zeezout toner te maken laat je twee theelepels zeezout oplossen in 120 ml water. Giet het vervolgens in een sprayflesje en spray het op je gezicht.
De merknaam JOZO staat voor JOdium ZOut, omdat het zout een toevoeging van Jodium had. Maar ondertussen voeren ze ook de merknaam JOZO zonder dat er jodium aan het zout is toegevoegd. Dat maakt het verwarrend voor de consument. De merknaam Jozo bestaat al sinds 1929.
Spoelen met zout water reinigt het slijmvlies en voert overtollig slijm, korsten en/of pus, af. Door regelmatig de neus schoon te maken, verkleint u de kans op een infectie. Ook bevordert u hiermee het herstel. Het spoelen zorgt er voor dat u vrijer kunt ademhalen.
Fleur de Sel bevat bijzonder veel mineralen en spoorelementen, zoals magnesium. Daardoor is het veel gezonder dan het zout dat we doorgaans kopen in de supermarkt. Het gehalte aan natriumchloride (keukenzout) is bovendien het laagst van alle zouten en is daarmee het zachtste en “vriendelijkste” zout ter wereld.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
Mensen die weinig of geen brood eten of brood zonder gejodeerd zout, zoals veel biologisch brood of een deel van het thuisgebakken brood, lopen het risico op een jodiumtekort. Bij een jodiumtekort gaat de schildklier trager werken en opzwellen (krop).
Himalayazout is een natuurzout en bevat heel wat mineralen, in tegenstelling tot tafelzout, wat geraffineerd is. Dat betekent dat vrijwel alle mineralen verwijderd zijn. Sterker nog: tafelzout onttrekt net natuurlijke mineralen uit je lichaam. Alleen al om die reden is himalayazout dus overduidelijk gezonder.