“Het beste kun je je neus ophalen.Op die manier gaat slijm ofwel snot het snelst via je keel naar de maag, waar maagzuur afrekent met de ziekteverwekkers. Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen.
“Je neus telkens hard snuiten kan zeer schadelijk zijn voor je bloedvaten,” zegt Purvi Parikh, allergist en immunoloog. Je kunt het zelfs verergeren door lucht, neus bacteriën, virusdeeltjes en prikkelende stoffen in je oren en sinussen te blazen.
De neus ophalen
Door uw neus op te halen, wordt het slijm uit de holtes gezogen en verdwijnt via de keel in de maag. Het maagzuur doet verder het werk en doodt de bacteriën en virussen. U kunt zo voorkomen dat een verkoudheid uitmondt in een voorhoofdsholte-, bijholte- of oorontsteking.
Je snot beschermt je neus en neusholte en wanneer je het slijm doorslikt, dan worden de virussen en bacteriën onschadelijk gemaakt door je maagzuur. Snuit je liever toch je neus? Doe het dan voorzichtig en zachtjes.
Bij het ophalen van je neus en vervolgens doorslikken van het slijm, zorg je dat het slijm in de juiste richting gaat – naar de maag. Echter, het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat ophalen beter is."
Geel snot
Als je snot geel is betekent dit vaak dat je last hebt van een virus of infectie aan de bijholte van je neus. Je zult je op dat moment waarschijnlijk verkouden voelen. Dat je snot geel wordt is juist een goed teken. Dat betekent dat je lichaam aan het vechten is tegen het virus.
Gezond snot is dun en doorzichtig
Dat is een goed teken. Waarschijnlijk heb je geen virus te pakken. Maar soms is snot geel of groen. Dat wordt veroorzaakt door bloedlichaampjes met een groenachtig enzym erin, die het immuunsysteem bij een verkoudheid naar de luchtwegen stuurt.
Opgehoest slijm (sputum) kunt u gewoon doorslikken. Het slijm verdwijnt dan in de maag. Indien u dit vies vindt of indien u er misselijk van wordt kunt u het slijm ook uitspugen.
Snot eten is gezond
Bovendien: we slikken dagelijks al flink wat snot door, dus maakt het weinig verschil als je in je neus peutert en daarbij een paar extra (opgedroogde) snotjes opeet. Gezond is het dus niet per se, maar het kan ook geen kwaad.
Een gezond lichaam maakt maar liefst 1 tot 1,5 liter snot per dag! Het meeste verdwijnt ongemerkt via je keel. Door een flinke verkoudheid, een allergie of een irritatie maak je meer slijm aan. Je neus kan verstopt raken of kan gaan lopen.
Mensen produceren per dag 1 tot 1,5 liter snot en ander slijm. Bij mensen wordt het grootste gedeelte van het geproduceerde snot onbewust opgesnoven en ingeslikt. Snot speelt een belangrijke rol bij de overdracht van virussen tussen mensen.
Symptomen neuspoliepen
De belangrijkste klachten zijn neusverstopping, regelmatig optredend verkouden gevoel en een verminderde reuk en smaak. In liggende houding verergeren meestal de klachten van neusverstopping. Soms zijn er klachten van hoofdpijn met een vol gevoel in het hoofd.
Om de neus goed te reinigen moet u spoelen met relatief veel volume: ca. 150-250 ml zout-wateroplossing per keer. Pas dan lukt het om zoveel mogelijk korsten en/of overtollig slijm of pus goed uit de neus te krijgen en de neus goed te reinigen. Spoel uw neus met een (licht) “positieve druk”.
Volgens eerdergenoemde televisiepresentator Gates kan ons lichaam er in ieder geval prima tegen als je uit je neus eet. Want, zo redeneert hij, als snot via je trilhaartjes in je maag terechtkomt, kun je het net zo goed uit je neus pulken en opeten.
Dit ontstaat door een verminderde functie van de buis van Eustachius (tussen de neus en het oor). Als gevolg van bijvoorbeeld een verkoudheid kan deze verstopt zitten. Vaak helpt het om veel te klaren. Daarnaast is het mogelijk de buis van Eustachius met medicijnen weer beter te laten werken.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
Diep in- en uitademen: Luchtstroming in de longen brengt het slijm in beweging. Breng slijm dat vastzit in beweging door diep in- en uit te ademen. De lucht moet vooral langs de plaats stromen waar het slijm vastzit.
Als u het gevoel heeft dat 'uw hoofd vol snot zit', dan kan een stoombad verlichting geven. Stoom maakt het slijm in de luchtwegen los en hiermee kunt u zelfs een eventuele holteontsteking voorkomen. Vul hiervoor een kom met warm water (nooit warmer dan 60 graden).
Het snot is aanvankelijk waterachtig van kleur. Net als bij een vorderende verkoudheid, is het snot bij sinusitis vaak dikker, heeft het een geel-groene kleur en soms ook een slechte geur. Als het snot vanuit de neusholte naar de keel loopt (postnasale drip) ontstaat een irriterende hoest.
Het gaat meestal om een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in het neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig en heeft nooit iets te maken met een hersenbloeding. Bij kinderen en jonge volwassenen bloedt er meestal een vaatje vóór op het neustussenschot.
Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam.
Hij kon Gerard vertellen dat de groene kleur komt doordat je witte bloedcellen hard aan het vechten zijn tegen het virus in je lichaam. Dit is dus geen bacteriële infectie! De dode witte bloedcellen en virussen krijgen een beetje een groene kleur. Die cellen in je snot zorgen voor dat lekkere verkoudheids-snot.
Gezond snot zou doorzichtig en dun moeten zijn. Als het dik en 'wolkig' wordt is dat een teken van ontsteking, infectie of allergie. Als je snot geel of groen wordt komt het door een extra grote hoeveelheid witte bloedcellen.