Peulvruchten, noten, vis, ei, vlees en zuivel(alternatieven) Noten, pitten en zaden zijn van nature glutenvrij. Als er geen zout is toegevoegd staan ze in de Schijf van Vijf. Als er een laagje omheen zit, staan ze niet in de Schijf van Vijf, bijvoorbeeld borrelnoten of pindarotsjes. Bovendien bevatten ze vaak gluten.
Let op glutenbevattende granen op de ingrediëntenlijst
Staat de term 'glutenvrij' niet op de verpakking en staat er ook geen 'Crossed Grain' keurmerk op? Dan kan er gluten in het product zitten. In de ingrediëntenlijst staat vermeld als er glutenbevattende granen in een product zitten.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
Met een glutenintolerantie moet je alle gluten vermijden. Elke hoeveelheid gluten is slecht voor je gezondheid. Granen waar veel gluten in zitten zijn tarwe, spelt, rogge, kamut en bulgur. In de praktijk betekent dat geen “standaard” brood, pizza, pasta, wraps en gebak.
Kijk of er een ander glutenvrij logo en of het woord glutenvrij op het etiket staat. Volgens de wet mag een glutenvrij logo en/of het woord glutenvrij alleen op het etiket staan als het product écht glutenvrij is. Glutenvrij betekent minder dan 20 mg gluten per kilo product (minder dan 20 ppm = parts per million).
Als je gevoelig bent voor gluten, kun je last hebben van darmklachten, zoals winderigheid, buikpijn, diarree of obstipatie.Daarnaast kun je last krijgen van vermoeidheid. Deze klachten komen veel overeen met klachten ten gevolge van coeliakie.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Glutenbevattende granen zijn in heel veel producten en ingrediënten verwerkt. Bijvoorbeeld in: brood, crackers, beschuit, muesli, koek, gebak, pizza, pasta, couscous, bulgur en seitan. Meel, bloem, bindmiddelen en paneermeel zijn meestal van glutenbevattende granen gemaakt.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Wat gebeurt er als je per ongeluk gluten eet? Coeliakiepatiënten op een strikt glutenvrij dieet krijgen na het eten van gluten vaak na 1 tot 2 uur maag- en/of darmklachten. Andere symptomen kunnen vermoeidheid, hoofdpijn en brain fog (hersenmist) zijn.
Als je de glutenvolle producten daarentegen niet vervangt maar je dieet vooral aanvult met groente en fruit, kan het wel zo zijn dat je afvalt van een glutenvrij dieet. Dat komt simpelweg omdat je minder koolhydraten eet.
Gluteneiwitten beschadigen het slijmvlies van de dunne darm, zodat er een afvlakking ontstaat van de dunne darm, met slechte opname van voedingsstoffen als gevolg, maar ook diarree, constipatie, groeiachterstand en vermoeidheid.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Klachten zoals misselijkheid, diarree, moeheid en een opgeblazen gevoel verdwijnen binnen enkele weken. Soms kan het even duren voordat klachten verminderen of helemaal verdwijnen. Het duurt een aantal maanden tot jaren voordat de wand van de dunne darm volledig is hersteld.
Alle soorten onbewerkt vlees, vis, kip en eieren en ongemarineerde tofu is glutenvrij.
Yoghurt, kwark, alle kazen behalve die welke als niet toegestaan zijn vermeld. Cacao, indien geen tarwemeel is toegevoegd. Niet toegestaan: gemoute melk, melkdranken en mixen bereid met graanadditieven, Ovaltine, chocolademelk met granen, additieven, bewerkte kaasproducten of smeerkaas.
Een bloedonderzoek bij de huisarts kan hierin veel verhelderen. Als daaruit blijkt dat er een kans bestaat dat je coeliakie hebt, word je doorverwezen naar een specialist. Daar wordt een darmonderzoek gedaan en een darmbiopt afgenomen, dat wordt onderzocht op kenmerken van coeliakie.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Noten behoren in principe tot de gluten vrije producten. Dit geldt voor rauwe noten, geroosterde noten en gebrande noten. Borrelnootjes en andere bewerkte noten of noten uit een (supermarkt)verpakking, zijn bewerkt met verschillende smaakstoffen. De kans is daarom groot dat deze wél gluten bevatten.
Remia Mayolijn | Tube 800 ML
Remia Mayolijn is een heerlijk romige saus op basis van 30% olie. Zij bevat 55% minder vet dan gewone mayonaise en is volledig plantaardig, vegan en glutenvrij.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
Veel mensen vragen zich af of ze zich zorgen moeten maken over gluten in hun eten of dat er gluten in yoghurt zitten. Voor de meesten is het antwoord nee .