Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Gemiddeld gaan experts uit van ongeveer maximaal 3 uur beeldschermtijd vanaf 12 jaar. Dat is inclusief telefoon, tv en andere schermen. Elke dag 4 tot 5 uur gamen per dag wordt als 'niet normaal' gezien. Er bestaat dan een kans dat je een gameverslaving hebt.
Onder de 12 tot en met 16-jarigen komt dagelijks gamen bij bijna 43 procent van de jongens en 11 procent van de meisjes voor. In het basisonderwijs gaat het om respectievelijk bijna 50 procent en 20 procent.
Jongeren tussen 12 en 23 gamen gemiddeld 11 uur per week. Dat blijkt uit een rondvraag van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren. Volgens datzelfde onderzoek hebben zes op de tien jongeren fysieke klachten door het gamen.
6-8 jaar: maximaal 1 uur per dag, hoogstens 30 minuten per keer; 8 tot 10 jaar: maximaal 1,5 uur per dag; 10 tot 12 jaar: maximaal 2 uur per dag; vanaf 12 jaar: maximaal 3 uur per dag beeldschermtijd.
Jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Meer dan de helft van deze groep (60 procent) vindt dat zelf te veel. Een zesde van de jongvolwassenen ervaart ook lichamelijke klachten door achter een scherm te zitten.
Signalen. Het is belangrijk om je als ouder eerst af te vragen of het nodig is om je kind minder te laten gamen. Het is vrij normaal als je kind gemiddeld op een doordeweekse dag 1 tot 1½ uur per dag gamet, zeker bij kinderen in de leeftijd tussen de 10 en 13/14 jaar.
Hersenen Tijdens het gamen maken je hersenen adrenaline en dopamine aan. Adrenaline zorgt voor een snellere reactiesnelheid en hogere concentratie en dopamine geeft een plezierig gevoel en kan gezien worden als een soort drugs. Zonder hoge dosis dopamine wordt je gespannen, somber of geïrriteerd.
Gamen kan zorgen voor gedragsproblemen, een minder sociaal leven, een slechte slaapkwaliteit of in het ergste geval tot gameverslaving. Maar, dat geldt alleen als er meer dan 8 á 9 uur per week wordt gegamed. Wat problematisch gamegedrag is, verschilt bovendien per kind en hangt af van meerdere factoren.
Een veelvoorkomende oorzaak van een gameverslaving is het willen ontvluchten van problemen in de echte wereld. Over het algemeen zijn eenzame jongeren met weinig zelfvertrouwen en geringe sociale vaardigheden vatbaarder voor een gameverslaving. Een gameverslaving houdt meer in dan een x aantal uren per dag gamen.
Games kunnen de concentratie en aandacht verbeteren. Dat bespreken de onderzoekers van dit artikel en dit onderzoek over leren, aandacht en action games Dit geldt meer voor action games, zoals shootergames, dan voor tragere games, zoals puzzel- of role playing games.
In Nederland zijn er naar schatting een miljoen mensen die gamen. Volgens onderzoek is 2% verslaafd (1). Dat zijn dan zo'n 20.000 mensen. Slechts een klein deel zoekt hulp.
De belangrijkste gameverslaving symptomen en symptomen van teveel gamen zijn: obsessieve gedachten (aan niets anders kunnen denken dan aan gamen) heel veel tijd besteden aan 1 specifieke game. ontwenningsverschijnselen als je niet kunt gamen.
Lees hoe je een gameverslaving bij je kind voorkomt. Toon vanaf het begin interesse in het gamen en de games die je kind speelt. Maak geen ruzie over het gamen, maar geef duidelijke regels en houd je daar ook aan. Zo loopt je kind minder risico op problematisch of 'verslaafd' gedrag.
Daarnaast knipperen de ogen tijdens het gamen aanzienlijk minder en worden de ogen vaker samengeknepen. Te veel van dichtbij kijken is niet goed voor de ogen. Denk hierbij aan gamen op een smartphone, iPad en computer. Scherpstellen op iets dat dichtbij staat, zorgt ervoor dat je alles eromheen wazig ziet.
Meest verslavende spelletjes 2021
Dat zijn onder andere: Candy Crush. Angry Birds. Runescape.
Kinderen kunnen veel verbeteren door te gamen: hun oog-handcoördinatie, kleine motoriek, maar ook cognitieve functies als werken in een team, hun werkgeheugen, geduld, probleemoplossend vermogen, enzovoorts." Nog een reden om je kind te laten gamen: hun algemene kennis wordt bijgespijkerd.
Maar het gaat er niet om hoeveel uur een kind precies games speelt. Er moet een balans zijn tussen gamen en andere dingen. Gaan de schoolresultaten achteruit, speelt een kind niet meer buiten of krijgt je kind ruzie binnen het gezin als hij of zij niet mag gamen? Dan kan het wel een teken zijn van een gameverslaving.
Tips voor een betere game balans
Zorg ervoor dat het gamen dingen als sport, sociale contacten, werk of school niet in de weg gaat zitten. Maak duidelijke afspraken met jezelf en met anderen. Bijvoorbeeld over wanneer en hoelang je wil gamen en (tot) hoe laat. Maar ook over hoeveel geld je maximaal wilt uitgeven.
Je denkt veel aan gamen waardoor je je niet meer kunt concentreren. Lichamelijke gevolgen kunnen zijn: droge, vermoeide of geïrriteerde ogen, hoofdpijn, rugpijn, RSI, overgewicht, gebrek aan lichaamsbeweging. Teveel gamen kan zorgen dat je je verdrietig, boos of eenzaam gaat voelen omdat andere dingen slecht gaan.
Waarom gamen jongeren? We weten dat gamen voor jongeren een manier is om contact te onderhouden met vrienden. Soms is het voor sommigen zelfs dé manier om vrienden te spreken of om nieuwe vrienden te krijgen. Daarnaast kunnen jongeren tijdens het gamen op een laagdrempelige manier sociale vaardigheden opdoen.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
Afkickverschijnselen van het stoppen met gamen zijn: Somberheid. Een gevoel van leegte. Eenzaamheid.
Blijf sociaal, eet gezellig mee, doe ook eens wat samen. Als je bij thuiskomen meteen achter de computer kruipt en onbereikbaar bent voor iedereen, ben je niet echt gezellig bezig. Haal je doelen met gamen overdag. Ga niet 's nachts afspreken met andere spelers om je doel te halen.