Antwoord van de Bieb: Krabben leggen eitjes.Als de eitjes uitkomen zijn het larven. De eerste stadia worden de zoea-stadia genoemd en de larven lijken totaal niet op een krab.
Een krab met een smal, spits, driehoekig achterlijf, in de vorm van een vuurtoren, is een mannetje. Die heeft daar twee piemels onder zitten, eentje links en eentje rechts. Eigenlijk zijn het omgebouwde pootjes.
Krabben kennen een paring waarbij het mannetje zijn zaadcellen afgeeft aan het vrouwtje, maar kan dit alleen als haar pantser nog zacht is, dus vlak na een vervelling. De mannetjes kunnen vrouwtjes die aan vervelling toe zijn op de geur opsporen en bewaken haar door de poten als een kooi om het vrouwtje te houden.
Voortplanting. De krab is een heel goed moedertje. In de maanden april, mei en juni draagt ze ongeveer 185 000 eitjes. Deze zitten vast op haar achterlijf.
Uiteindelijk heeft de krab een groter hard pantser met een klein lichaam. Tijdens verdere groei van het lichaam loost de krab het water totdat het pantser weer te klein wordt. Dan herhaalt de vervelling zich.. De krab kruipt uit zijn pantser om groter te groeien.
Voorbeelden van schaaldieren zijn: Kreeft (Zeekreeft, hoornkreeft, langoustine en rivierkreeft) Garnalen (Hollandse en Noorse, kleine Aziatische en grote tropische garnalen, die ook bekend zijn als gamba's) Krab.
Japanse onderzoekers hebben bij 29 kokoskrabben met een apparaat gemeten hoe hard ze konden knijpen. Uit die metingen bleek dat de krabben sterker worden naarmate ze groter worden. De maximale kracht waarmee de beesten kunnen knijpen was 3300 newton (336 kilo).
Grijze garnaal (Crangon crangon) wordt maximaal 3,3 jaar oud, strandkrab (Carcinus maenas) 6 jaar, Noordzeekrab (Cancer pagurus) 9 jaar en Noorse kreeft (Nephrops norvegicus) 15 jaar.
Wat zijn de vijanden van de krab/ Worden krabben ook opgegeten door andere dieren? Een beruchte krabbeneter is de Zeester, maar ook grote vissen zoals kabeljauw en grote palingen eten krabben, en natuurlijk vogels zoals meeuwen en eidereenden. En dan is er nog de mens die ook krabben eet.
Hoe lang een krab uit het water kan blijven, is afhankelijk van het type krab. Sommige krabben, zoals kokoskrabben en landheremietkreeften, zijn aards en ademen goed zonder water, hoewel ze hun kieuwen nog steeds vochtig moeten houden.
Het zijn bijvoorbeeld allebei schaaldieren met scharen. Tussen deze twee diersoorten zijn er ook meerdere verschillen op te merken. Krabben leggen bijvoorbeeld meer eieren dan kreeften. Hiernaast ziet het lichaam van een kreeft er anders uit en zijn de poten anders gepositioneerd dan bij een krab.
Belangrijk daarbij is dat het erom gaat dat u zich bewust wordt van het krabben en niet dat u er al mee stopt. Daarom mag diegene die u erop attent maakt dat ook niet boos of streng zeggen. Het is belangrijk dat het op een vriendelijke manier gezegd wordt. Bijvoorbeeld: "Weet je dat je zit te krabben?".
En nu blijkt dat de Aziatische kokoskrab (Birgus latro) inderdaad het hardst knijpt van alle schaaldieren: 3.300 newton, ofwel vijfmaal zo hard als een mens kan bijten. Dat constateren Japanse onderzoekers na metingen van 29 wilde krabben.
Nee, het juiste antwoord is dat krabben zijwaarts lopen omdat ze door hun bouw niet anders kunnen. De poten kunnen slechts bewegen in één vlak (een beetje zoals onze knie), die hen verzekert dat ze niet over hun eigen poten vallen. En dus lopen ze zijwaarts!
Veel krab wordt door Chinese en Indische restaurant in hun gerechten verwerkt, en in het algemeen wordt hier meer krab in restaurants verwerkt dan in de keukens thuis. EETBARE KRABBEN In het algemeen schijnen alle soorten krabben te kunnen worden gegeten.
De Japanse onderzoekers vonden alleen kleinere krabben (33 tot 2.120 gram) met een knijpkracht van 29,4 tot 1.765 Newton. Er zijn echter kokoskrabber met een gewicht van vier kilo. De auteurs berekenen dat zo'n zwaar exemplaar met een kracht van 3.300 Newton kan knijpen.
Zwemkrabben zijn te onderscheiden van andere soorten krabben op basis van hun achterpoten (zwempoten). In plaats van puntig of zijdelings afgeplat, zijn de uiteinden steeds voorzien van ovaalronde zwemvliesjes of 'peddels' waarmee ze, afhankelijk van de soort, goed of matig goed kunnen zwemmen.
KUNNEN KRABBEN ADEMEN BOVEN WATER? Dat doen ze door een klein klepje bij de kieuwen te sluiten, zodat het vochtig blijft. En zo kunnen ze een dag, soms wel twee hele dagen boven land blijven!
Blootgesteld aan lucht, verzwakt hun conditie zienderogen en uit het water sterven ze in elk geval na enkele dagen. De kers op de taart van deze inhumane lijdensweg: de dieren worden onbedwelmd gekookt of levend doormidden gesneden.
Ongeveer 500 - 600 gram in bruto gewicht. Let op, de aangeduide prijs een PRIJS BIJ BENADERING, €26,80 is de prijs PER KILO. Uw krab wordt afgewogen (en dan al dan niet gekookt) en heeft dus een individuele prijs.
De meeste krabben zijn omnivoor en eten alles wat ze tegenkomen en hebben een gevarieerd menu van aas, planten, kleine kreeftjes, slangsterren en wormen zoals borstelwormen. Sommige soorten zijn herbivoor en eten uitsluitend planten, andere soorten filteren plankton uit het zeewater.
Het duurst is de “red king crab” of de “Alaska king crab” die door de Russen, Japanners en Amerikanen in de Pacific wordt bevist. Wordt veel ingeblikt en verkocht als “King Crab”. Ook de Noorse Koningskrab wordt veel aangevoerd.
DAGPRIJS KAN SCHOMMELEN - PRIJS PER KILO € 129.50
Deze kingkrab uit Noorwegen kan je in zijn geheel zowel levend als gekookt bij ons verkrijgen. Deze kanjers wegen gemiddeld 3kg per stuk! De smaak van de Noorse kingcrab is zoet en is vergelijkbaar met de red king crab uit Alaska.
Alexander is de grootste krab die in Nederland te zien is. Het is een volwassen krab waarvan de spanwijdte van de scharen meer dan 3,5 meter bedraagt. Hij weegt ongeveer 15 kilo. Volledig volgroeid kan de spinkrab wel 4,5 meter groot worden.