Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
Ze gaan binnen een jaar roesten. Thermisch verzinkte producten niet. Die gaan pas over pakweg honderd jaar roesten, omdat de zinklaag veel dikker is.
Verzinkte schroeven
Ze worden vaak gebruikt bij de constructie van o.a. hekwerken, fietsenrekken, trappen, vangrails en vervoersmiddelen. Het beschermende laagje kan echter relatief snel beschadigen, waardoor verzinkte schroeven over het algemeen ook sneller roesten dan bijvoorbeeld schroeven van RVS.
Staal is niet gevoelig voor galvanische corrosie en het materiaal is goed lasbaar. Een thermisch verzinkte mast heeft een onderhoudsvrije levensduur van minimaal 40 jaar. Een goed geconserveerde mast heeft veelal een oneindige levensduur.
Gegalvaniseerd is mooier en blijft veel langer goed. Verzinkt kun je als je wilt (zwart) schilderen, ook dan blijft het lang goed. Voor vogels die aan het gaas knagen, is gegalvaniseerd veiliger.
Thermisch verzinkte onderdelen zijn meestal te herkennen aan strepen met bloemenpatroon op het oppervlak. Deze strepen met patronen duiden op de aanwezigheid van puur zink, dunne coating.
In de volksmond wordt dit ook wel roestvrij staal genoemd, maar dat klopt niet. Ook RVS kan onder sommige omstandigheden wel degelijk roesten. Een belangrijk verschil met verzinkt metaal is dat RVS wel weer minder sterk is dan verzinkt metaal.
Thermisch verzinkt staal gaat minimaal 30 jaar mee. Is er een dikke zinklaag aangebracht? Dan kan dit wel zo'n 50 jaar meegaan.
2) Staal is extreem duurzaam en duurzaam
Een belangrijk maar vaak onderschat kenmerk - bouwen met een materiaal dat weinig of geen onderhoud vereist en makkelijk kan voldoen aan de levensduur van het ontwerp, betekend maximalisatie van gebruik van grondstoffen.
een robuust materiaal met een flexibele toepassing
Staal is relatief licht. Maar bovenal is het vooral zeer belastbaar en robuust. Extra vloeren, waar een verhoging door een betonnen constructie om statische redenen niet mogelijk is, zijn mogelijk met staal. Staal heeft een hoog draagvermogen met een laag gewicht.
Voor gegalvaniseerd staal buiten schilderen heb je speciale verf nodig. Gegalvaniseerd staal – of verzinkt staal – is omhuld met een zinklaag om het metaal tegen invloeden van buitenaf te beschermen. Het is een non-ferrometaal dat niet kan roesten, maar dat wel aangetast kan worden en daardoor zwart kan gaan afgeven.
Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken. Verzinkte schroeven zijn uitgerust met een laagje wat ze beschermt tegen corrosie.
Verzinken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw kostbare materialen worden aangetast en gaan roesten. Het thermisch verzinken voorkomt dat ijzer in aanraking komt met zuurstof, zouten en vocht. Reeds in 1742 werd ontdekt dat dit mogelijk was door stalen onderdelen onder te dompelen in gesmolten zink.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Verzinken is het aanbrengen van een dun laagje zink op een metalen voorwerp. Dit is een manier om de metalen te beschermen tegen corrosie.
Het enige wat je hoeft te doen is WD-40 aan te brengen op het oppervlak van de metalen tuinstoelen – of een ander metaal dat bescherming tegen roest nodig heeft – en het tijd te geven om in te trekken. En… dat is het! Met WD-40 is het beschermen van metalen terrasstoelen tegen roest echt een eenvoudige taak geworden!
Het enige wat je nodig hebt is lucht. Met deze uitvinding wordt staal voor het eerst in de geschiedenis een massaproduct. Kost in 1867 één ton staal, gecorrigeerd naar huidige prijzen, ongeveer 2.500 euro, in 1884 betaal je er nog maar 750 euro voor. En zo komt het dat we leven in een wereld van staal.
Tegenwoordig zijn staalproducten gemaakt van 37% gerecycled staal. De “niet hernieuwbare” bronnen die gebruikt worden bij de productie van staal, zoals mineralen en fossiele brandstoffen, worden niet verspild omdat staal voor eeuwig gebruikt wordt.
Na uitputting van de winbare ertsen zit er nog steeds 99,99% in de grond, echter in een veel lagere concentratie. Zo belanden we in een vicieuze cirkel: bij een lagere ertsgraad heb je meer energie nodig, waardoor je weer meer installaties nodig hebt en dus meer metalen…
Soorten corrosie
Er gaat wereldwijd tussen de 3000 en 5000 kg staal per seconde(!) door corrosie verloren. Dit komt voor Nederland neer op ongeveer € 17 en 18 miljard per jaar.
Kun je gegalvaniseerd staal verven? Ja, je kunt gegalvaniseerd staal verven. Hammerite biedt professionele verf om die klus op te pakken, namelijk Hammerite Ultima Metaallak. Deze verf hecht goed op verzinkte oppervlakken en is daarmee ideaal om gegalvaniseerd staal te verven en langdurige te beschermen.
Het lassen van thermisch verzinkt staal is in principe niet anders dan het lassen van onverzinkt staal. Onderzoek heeft aangetoond dat de mechanische eigenschappen van staal, verzinkt of onverzinkt, gelast of niet gelast, hetzelfde zijn. Wel dient de nodige aandacht aan de omgeving van de las besteed te worden.
RVS is sterker en kan een hogere temperatuur aan dan staal. Over het algemeen heeft roestvrij staal een temperatuurbestendigheid tot wel 650 graden celsius. Nadeel van RVS is dat het duurder is. Daarnaast is roestvrijstaal ook moeilijk te lassen, dit komt door de snelle dissipatie van hitte.
Zink is niet magnetisch. Daarom wordt bij het meten van de (verf)laagdikte op gegalvaniseerd staal door middel van elektromagnetisch of magnetische meetinstrumenten de opgetelde dikte van de zinklaag en de coatinglaag gemeten. Zink kan een zilverachtige metaalglans hebben, maar ook grijsachtig mat.