Het eten in India bestaat vooral uit rijst en of broodsoorten met curries en dal. Curry is de verzamelnaam voor alle groente-, vis- en vleesgerechten die worden bereid met specerijenmengsels, ook wel masala genoemd. Vaak zijn deze mengsels scherp van smaak (spicy).
Indiërs eten eigenlijk altijd zittend op de grond en altijd met hun rechter hand. De linker hand raakt het eten nooit en want deze wordt als onrein beschouwd. Voor het eten wassen de Indiërs ook hun handen en gezicht. Praten tijdens het eten India wordt bijna niet gedaan.
India wordt door velen het land van de tegenstellingen genoemd. Het is het land van het hindoeïsme, de prachtige landschappen, de heilige dieren, Bollywood en van de kleuren. En niet te vergeten, de overheerlijke Indiase curries. Maar ook van armoede, vervuiling en de enorme bevolkingsomvang.
De basis van de Indische rijsttafel
Als basis neem je rijst, meestal is dit witte rijst (oftewel nasi). Naast rijst serveer je ook nasi goreng. Nasi goreng is gebakken rijst die op smaak is gebracht met kruiden, restjes groenten, kip, vlees, ei of garnalen.
Drinken in India: Chai (spreek uit: tsjai) of thee is de nationale drank van India. Het wordt altijd geserveerd met veel melk en suiker. Voor koffie geldt hetzelfde. Ook de lokale merken frisdrank zijn zoeter dan je thuis gewend bent.
Voor 1 kilo brood betaal je in Mumbai (India) 46 roepies ($ 0,84/€ 0,64). Dezelfde hoeveelheid brood kost in Tokyo (Japan) meer dan het tienvoudige: 480 roepies ($ 8,80/€ 6,73).
Naan is namelijk Indiaas voor brood en naanbrood is dus dubbelop. Naan is een gerezen platbrood dat in de oven wordt gebakken. Het deeg bevat gist. Vaak wordt ook melk of yoghurt gebruikt en specerijen als komijn en nigella.
Indiërs ontbijten vaak met 'idli's' (gestoomde rijstcakes), 'dosa's' (knapperige pannenkoekjes van rijst- en linzenmeel), 'puri badji' (gefrituurd brood met groente) of Indiase broodsoorten en 'curd' (lijkt op yoghurt). Lunch en diner: In India wordt 's middags en 's avonds warm gegeten.
Dal Makhni, het Indiase nationale gerecht!
Indiaas eten kan de gezondheid van uw hart verbeteren
Studies hebben aangetoond dat de antioxidanten in specerijen uw risico op hartaandoeningen kunnen helpen verminderen. En omdat Indiaas eten over het algemeen weinig verzadigd vet en cholesterol bevat, helpt het om uw hart gezond te houden.
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat Indiaas eten gewoon ontzettend lekker is: de smaken zijn complex, schommelen tussen zoet, hartig en pittig en de texturen lopen uiteen van romige sauzen tot zacht brood en malse vlees en groenten.
Specerijen en Bacteriën. Een veelgehoorde opmerking als het gaat om Indiaas eten en de mensen in India, is dat pittig eten daar zo'n beetje verplicht is om de bacteriën tegen te gaan die ze daar in ruime hoeveelheden tegenkomen vanwege slechte hygiëne en dergelijke.
In de Indiase keuken wordt graag gewerkt met kruiden. Aromatische wijnen, met wellicht een klein zoetje, passen daar goed bij. Denk aan een Riesling of een Viognier. Dat zoetje werkt vooral bij gerechten die ook scherp van smaak zijn.
Naan betekent 'brood' en komt voor in het Perzisch, het Urdu en het Hindi.
Naan (Dari voor "brood", in het Nederlands ook wel - dubbelop - naanbrood genoemd) is een brood dat van tarwemeel wordt gemaakt. De naan is het belangrijkste bijgerecht bij de maaltijden in Centraal- en Zuid-Azië. In sommige talen wordt het nan genoemd; de Birmese naam is nanpya.
Het lekkerste naanbrood kopen doet u bij asianfoodlovers.nl, je online toko. Op onze website vind u een ruim assortiment aan de lekkerste Aziatische producten, zoals bijvoorbeeld noedels, sojasaus, soep en snacks. Maar ook kunt u op onze website non-food artikelen vinden.
De arbeidskosten in China zijn de laatste jaren flink gestegen, zo is het gemiddelde minimumloon voor contractarbeiders in China inmiddels €197,67 en India slechts €125.
India is nog steeds een van 's werelds minst dure landen. Met een normaal budget India kom je een heel eind. Wat je uitgeeft hangt natuurlijk af van wat je zelf doet en waar je slaapt of eet. Buiten de toeristische resorts zoals in Kerala en Goa, kun je met een budget van slechts €20 per dag.
Budget backpacken in India
India behoort tot de goedkoopste landen om te reizen in Azië. De meeste backpackers kunnen met een budget van tussen de €20 en €25 per dag rondkomen. Als je echt goed op de kosten let kan het nog goedkoper. Sommige backpackers die veel naar de kosten kijken redden het met zo'n €15 per dag.
De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Omdat een groot aantal hindoes helemaal geen vlees eet, zijn veel Indiase gerechten vegetarisch.
Maar voor de Hindoes is dat juist een manier om te laten zien dat je uit een hoge kaste komt. Een van de redenen dat Hindoes met hun handen eten is dat ze op die manier beter van hun eten kunnen genieten, omdat ze het kunnen voelen.
India kent een grote verscheidenheid aan religies, culturen en bevolkingsgroepen. Het hindoeïsme (83%), het sikhisme (2%) en het boeddhisme (1%) vinden allen hun oorsprong in India. In het land leven daarnaast ook moslims (11%) en christenen (2%).