Over het algemeen moeten mensen met lupus evenwichtig eten met veel fruit, groenten en volkoren graanproducten. Van deze voedingsstoffen wordt gedacht dat ze helpen om ontstekingssymptomen te verminderen, spierkracht te behouden, het risico op hartaandoeningen te verminderen en een gezond gewicht te behouden.
Er is geen speciaal dieet als je lupus hebt. Je kan dus alles eten. Eet gezond, maar eet geen alfalfa. Alfalfa kan je huidklachten verergeren.
In de regel moet u streven naar een uitgebalanceerd dieet, compleet met veel fruit, groenten, magere zuivelproducten en eiwitten . Hier zijn slechts enkele voedingsmiddelen die u in uw dieet kunt opnemen: Vette vis, noten en zaden: Lupus is een ontstekingsziekte, dus het is belangrijk om voedingsmiddelen te consumeren die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.
Symptomen lupus erythemathodes
Zonlicht verergert de klachten. Bij deze vorm krijgt u een rode, schilferende plek op de huid of rode ringen. Zonlicht verergert de klachten. De verschijnselen komen meestal op plaatsen voor zoals de onderarmen, schouders en nek.
Voedingsmiddelen die een flare lijken te veroorzaken, verschillen sterk van persoon tot persoon. Dus een voedingsmiddel dat problemen veroorzaakt bij de ene persoon, heeft mogelijk geen effect op jou. Sommige voedingsmiddelen waarvan gezegd wordt dat ze lupus verergeren, zijn nachtschadegroenten en dierlijke eiwitten. Nachtschadegroenten zijn aardappelen, tomaten, aubergine en pepers.
Het consumeren van deze voedingsmiddelen kan het risico op insulineresistentie en obesitas verminderen . Deze voedingsmiddelen omvatten fruit met weinig suiker (appels, sinaasappels en bosbessen), groenten (broccoli, erwten, bladgroenten), havermout, peulvruchten, bonen, magere vis en vlees, melk en yoghurt.
Voedingsmiddelen zoals uien, asperges, zaden, linzen en appels helpen om voldoende vezels in uw dieet te behouden. Bij lupuspatiënten met bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) kunnen deze voedingsmiddelen met veel FODMAP's echter spijsverteringsproblemen veroorzaken .
Er zijn vele geneesmiddelen die een drug-induced LE kunnen veroorzaken. Vaak (5-20%) komt het voor bij procainamide, hydralazine, minocycline, en quinidine. Minder vaak (< 1%) bij chloorpromazine, isoniazide (INH), minocycline, en methyldopa.
Een vroege diagnose en een doeltreffende behandeling maken dat de meeste patiënten met SLE een normale levensverwachting en een normaal levenspatroon kunnen hebben. SLE komt vooral voor bij vrouwen en begint meestal tussen 20- en 40-jarige leeftijd. Ongeveer 30 op de 100.000 mensen in Nederland heeft SLE.
Doxycycline heeft niet-antibiotische effecten die nodig zijn voor lupusbehandeling , zoals immunosuppressieve, ontstekingsremmende en antidepressieve effecten. Dit veelgebruikte medicijn is veelbelovend om te worden ontwikkeld als lupusmedicijn, aangezien doxycycline geen gegevens heeft over de microbiële resistentie ervan en het veilig is voor de zwangerschap.
Chocolade en cacaoproducten kunnen helpen om ontstekingen te verminderen, wat gunstig kan zijn voor mensen met auto-immuunziekten zoals lupus .
Als u lupusmedicijnen gebruikt die uw lever metaboliseert, drink dan helemaal geen alcohol . Deze medicijnen kunnen onder andere zijn: Leflunomide (Arava) Methotrexaat (Rheumatrex, Trexall)
Het kiezen van enkelvoudig onverzadigde vetten en meervoudig onverzadigde vetten kan de gezondheid van het hart ten goede komen bij het vervangen van verzadigde en transvetten. Voorbeelden van enkelvoudig onverzadigde vetten zijn olijfolie, koolzaadolie, pindaolie, zonnebloemolie en sesamolie, evenals avocado's, pindakaas en veel noten en zaden.
Je laat alle voedingsmiddelen weg die het immuunsysteem uitlokken tot actie: dit zijn granen (gluten), zaden, peulvruchten, noten en alle planten die behoren bij de nachtschades (aardappelen, tomaten, paprika, rode pepers, aubergines). Dierlijke producten om te vermijden zijn: zoogdiervlees, zuivel en eieren.
De klachten zijn bij drug induced lupus erythematodes (Dile) milder dan bij systemische lupus erythematodes (SLE) en verdwijnen meestal, na het stoppen met een medicijn, binnen een paar weken tot maximaal 6 maanden. Klachten zijn bijvoorbeeld: je voelt je ziek en kunt koorts hebben.
Gezien de rol van eiwitten en aminozuren moet worden benadrukt dat een dieet met een matige eiwitinname wordt aanbevolen en dat een dieet met veel eiwitten moet worden vermeden, met name door patiënten met lupus-gerelateerde nierziekten (bijvoorbeeld openlijke lupusnefropathie).
En gewichtstoename kan het risico op hart- en vaatziekten verhogen, wat al in de hand wordt gewerkt door lupus. Dit zijn de producten die je moet vermijden. Bewerkte producten die rijk zijn aan verzadigde vetten: gefrituurd voedsel, bewerkt vlees (hotdogs, bacon, hamburgers), rood vlees, boter, room, sauzen, enz.
Systemische lupus erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte met een verhoogd risico op ziekenhuisopname. Meerdere studies hebben SLE-opvlammingen, infectie en cardiovasculaire (CV) gebeurtenissen gemeld als de meest voorkomende redenen voor ziekenhuisopname.
De prevalentie in Nederland is circa 1-3 op de 10.000 mensen en 80-90% daarvan is vrouw. De prognose van deze patiënten is de afgelopen decennia verbeterd, maar de ziekte veroorzaakt nog steeds schade aan organen en gewrichten en vroegtijdig overlijden.
De oorzaak van systemische lupus erythematodes is onbekend. Er zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren: zo komt de ziekte vaker voor binnen dezelfde familie en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast spelen hormonen een rol. Eén op de duizend mensen krijgt systemische lupus erythematodes.
Uit een onderzoek van het Hopkins Lupus Cohort bleek dat een verhoging van de eerdere prednison-dosis met 1 mg/dag tijdens de follow-up gepaard ging met een toename van 2,8% van het risico op het ontwikkelen van nieuwe orgaanschade .
Hoe lang duurt het voordat het werkt? Hydroxychloroquine begint geleidelijk te werken. Bij ontstekingsaandoeningen zoals reumatoïde artritis en lupus kan het 6 tot 12 weken duren voordat u enig voordeel merkt.
Het is echter van groot belang dat u Bactrim en Septra vermijdt, omdat bekend is dat deze antibiotica bij lupuspatiënten de gevoeligheid voor zonlicht verhogen en het aantal bloedcellen verlagen, wat tot lupusaanvallen kan leiden.
Yoghurt en zuivelproducten: Onderzoek toont aan dat een bepaald type gezonde bacteriën dat in yoghurt en andere zuivelproducten voorkomt, de symptomen van de ziekte bij sommige mensen met lupus kan verminderen . 8 Daarnaast is het voor mensen met lupus belangrijk om voedingsmiddelen te eten die veel calcium en vitamine D bevatten, omdat zij een verhoogd risico op osteoporose hebben.
Met mate kan cafeïne gewichtsverlies bevorderen en de cognitieve functie en alertheid verbeteren . Het goede …. Naast de bredere gezondheidsvoordelen van koffie die eerder werden genoemd, kan consumptie ook meer gerichte voordelen bieden voor mensen met lupus. Koffie kan ontstekingsremmend werken!