Als vrouw met grote voeten is het vaak lastig om een goede schoen te vinden. De gemiddelde schoenmaat is 38/39.Vaak gaan damesschoenen maar tot maat 42. Gelukkig voegen steeds meer merken grotere maten toe aan hun collectie.
Dit herken je als je grote voeten hebt:
Je vindt weinig schoenen in jouw maat. Veel damesschoenen lopen tot en met maat 42, voor mannen gaat dit meestal door tot en met maat 47. Tegenwoordig voegen wel steeds meer merken grotere maten toe aan hun collectie, maar het blijft lastig om een paar te vinden.
Het algemene gemiddelde qua schoenmaat van de Nederlandse vrouw staat op 39,04.
Jeison heeft schoenmaat 68. Een familielid bracht hem in contact met schoenmaker Wessels, met filialen in Zutphen en Vreden. Jeison hoeft nu niet meer op blote voeten te lopen. Het Guinness Book of Records mat de voeten van Jeison afgelopen week op.
Zorg ervoor dat je schoen passend zit aan de hiel. Wanneer je hiel omhoog komt tijdens het lopen, moeten alle alarmbellen gaan rinkelen. De schoen is namelijk te groot. Pas je schoenen op de manier zoals je hem thuis ook gaat dragen, bijvoorbeeld met een pantykousje, sok of een blote voet.
Als de voet groter is dan de maat die je terug vindt in de maattabel, dan kan dit betekenen dat iemand letterlijk en figuurlijk op grote voet leeft. Welllicht heeft deze persoon heel veel verschillende interessegebieden of iemand neemt als persoon veel ruimte in.
Uit het onderzoek bleek dat lange vrouwen met kleine voeten in de ogen van mannen een bovengemiddeld aantrekkelijk gezicht hebben. Zo werden de gezichten van vrouwen met een relatief kleine schoenmaat door mannen vaak betiteld als 'mooier' en 'vrouwelijker' dan de gezichten van vrouwen met grotere voeten.
“Enkele jaren geleden was 42 nog de meest verkochte maat, vandaag is dat 43. 47 en 48 zijn courante maten geworden.”
De normale groei. De meest voorkomende reden voor ongelijke voeten is simpelweg het normale groeiproces. Geen enkel mens is compleet symmetrisch. Het ene been is iets langer dan het andere, het linkeroog is net iets groter dan het rechteroog en de ene voet is net iets groter of breder dan zijn wederhelft.
Wanneer zijn je voeten uitgegroeid? De voeten maken in de puberteit vaak nog een laatste groeispurt door, om vervolgens bij meisjes rond hun veertiende jaar te stoppen met groeien. Omdat jongens hun laatste groeispurt iets later doormaken, groeien hun voeten gemiddeld door totdat zij zo'n zestien jaar oud zijn.
Draag vooral veel donkere schoenen. Net zoals zwart afkleedt en je slank doet lijken, geldt dit ook voor je grote schavuiten. Gelukkig valt met donkere kleuren heel veel te combineren!
“Een voet kan niet krimpen. De voetboog kan wel boller worden waardoor je een iets kleinere maat hebt. Maar een echt kleinere maat krijg je dan niet”.
De Belgische vrouwen staan in tegenstelling tot hun mannelijke landgenoten veel lager gerangschikt: zij zijn gemiddeld 1,66 meter groot en staan daarmee op de 20ste plaats.
Zo check je de breedtemaat
- Haal de binnenzolen uit de schoenen. - Laat je cliënt op een binnenzool staan. - Kijk of de voet past op de binnenzool. Wanneer de voet over de binnenzool uitsteekt, dan weet je dat de schoen te smal is voor de voet.
1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. Je voet kan dan namelijk tot wel 1 cm langer worden. Te veel teenruimte zal er echter voor zorgen dat je gaat schuiven in je schoenen en dat kan op den duur voor problemen zorgen. Probeer tijdens het passen een beetje met je tenen te wiebelen.
Dus koop de maat die bij uw voeten past, dus niet te klein en ook niet te groot. Voor de juiste maat moet u onthouden dat hij goed is als de tenen vrij kunnen bewegen en dan ook nog als u staat. Dan is uw voet weer net iets groter.
De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan. Meer dan dat is ook niet aan te raden, want dan gaat je voet erg schuiven in je schoen en krijg je blaren.
Meisjesvoeten groeien tot 12 of 13 jarige leeftijd en jongensvoeten tot hun 14e of 15e levensjaar. Jongensvoeten groeien een stuk harder dan meisjesvoeten. Veel kinderen in deze leeftijdsfase vinden het "cool"om hun veters niet te strikken.