Hoe noemen we inwoners van Nederland met een Marokkaanse migratieachtergrond? Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond worden in de media zowel 'Marokkaanse Nederlander' als 'Nederlandse Marokkaan' genoemd.
Marokkaanse (v.)
Ruim zeventig procent van de Marokkaanse bevolking identificeert zich als Arabier. Zij spreken het Marokkaanse dialect van het Arabisch en leven met de Arabische cultuur. De overige dertig procent zijn niet-gearabiseerde Berbers, die cultureel gezien Berbers zijn en vaak naast het Arabisch nog een Berbertaal spreken.
Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is. Het grootste deel van de Marokkaanse Nederlanders komt uit de Rif en spreekt van huis uit Riffijns.Zij beschouwen zichzelf naast Marokkaans ook Berbers.
Bij de migratie van Marokkanen naar Nederland speelde de officiële werving via de overheid een geringe rol. Slechts 4000 Marokkaanse gastarbeiders zijn via die officiële weg gekomen. Zij maakten een bescheiden deel uit van het totale aantal landgenoten dat in 1973 in Nederland woonde.
De Marokkanen wonen vooral in Utrecht en Amsterdam, waar ze in beide gevallen 8,7 procent van de bevolking uitmaken. Binnen de grote steden wonen allochtonen geconcentreerd in een aantal wijken en buurten, en die concentratie is de afgelopen jaren toegenomen.
De Marokkaanse Arabieren stammen af van de Arabische veroveraars die in de zevende eeuw voor het eerst Marokko binnenkwamen en van de Arabische moslims die in de vijftiende eeuw uit Spanje werden verdreven. Eeuwenlang leefden de berbers voornamelijk in de bergen, terwijl de Arabieren de kustgebieden bevolkten.
In sommige delen van de stad is dat percentage veel hoger: in West en Nieuw-West, in wijken als de Kolenkitbuurt, Overtoomse Veld, Osdorp, Slotermeer en Geuzenveld gemiddeld 27% Marokkaans en 14 tot 24% Turks en in Noord (Vogelbuurt, de Banne en Waterland pleinbuurt) 13-17% Marokkaanse bewoners.
Marokko is een meerjarig land, de erfgenaam van een eeuwenlange traditie. Toch staat er niets vast in het koninkrijk! De cultuur is levendig, dag na dag belichaamd in de kleine gebaren van het dagelijks leven, in feesten, rituelen of gewoonweg alledaagse gewoontes.
Taal en algemene woordenschat
Marokko's twee officiële talen zijn Arabisch en Amazigh, maar vrijwel alle Marokkanen spreken en begrijpen Frans. Het Spaans is wijdverspreid in het noorden en zuiden van Marokko. Je zal betoverd worden door het Arabisch.
Als je iemand een Nederlandse Marokkaan noemt, is de kern van wat je hem noemt het zelfstandig naamwoord 'Marokkaan', en het adjectief 'Nederlands' is een nadere specificatie. Maar we hebben het over mensen die vaak in Nederland zijn geboren en opgegroeid, en die hier werken of studeren.
Mannen en vrouwen begroeten hetzelfde geslacht (als ze elkaar niet kennen of geen vrienden zijn) door hun rechterhand uit te steken.Pak dan de hand van de ander vast (de hand wordt niet geschud) en raak dan met de platte hand de linkerborst aan.
Hoewel de meeste berbers zich als goede moslim beschouwen, blijven ze ook trouw aan hun eigen traditionele gebruiken.
Berbers is een dialect (in Marokko) van het Arabisch en Arabieren zijn het volk dat Arabisch praten. Mensen uit het Midden-Oosten worden vaak als Arabieren genoemd, terwijl het Arabier zijn geld voor ieder die de taal Arabisch praat.
De Berbers, ook wel Amazigh genoemd, zijn de oorspronkelijke bevolking van het noorden van Afrika. Ze leefden in de gebieden die tegenwoordig Marokko, Algerije, Tunesië, Libië, Mauritanië en Mali heten. De Berbers zijn een nomadisch volk dat in stammen leeft en rondtrekt afhankelijk van de behoefte van het vee.
In Den Haag en Rotterdam wonen relatief minder Marokkanen. Turken zijn veel gelijkmatiger over de vier grote steden verspreid. Hun aandeel in Amsterdam is echter relatief laag.
Amsterdam wordt steeds diverser. Van een meerderheidsgroep is in Amsterdam geen sprake meer en daarmee is de zogeheten superdiversiteit een feit. Het aandeel autochtonen is gedaald naar 48%, het aandeel Amsterdammers van niet-westerse herkomst bedraagt 35% en de groep westerse allochtonen is bijna 17%.
De vier grootste niet-westerse groepen in Nederland hebben een Turkse (397 duizend), Marokkaanse (386 duizend), Surinaamse (349 duizend) of Antilliaanse (151 duizend) achtergrond. Deze vier groepen groeiden de afgelopen jaren alleen nog door de geboorte van de tweede generatie.
Marokkanen 39 procent werkloos
Marokkaanse jongeren spannen de kroon met een werkloosheidspercentage van 39 procent. Turkse jongeren doen het niet veel beter met 33 procent. Surinaamse en Antilliaanse jongeren komen op 27 procent uit.
Mensen met een Nederlands-Caribische, Somalische of Marokkaanse herkomst zijn relatief vaak verdacht van een misdrijf: 3,0 tot 3,2 procent. Dit is 55 tot 60 procent minder vaak dan in 2005.
De grootste bevolkingsgroep zijn Nederlanders zonder migratieachtergrond. Zij vormen 74,8% van de bevolking. De grootste groep Nederlanders met een migratieachtergrond wordt nog steeds gevormd door personen (met een ouder) van Turkse herkomst. Zij vormen 2,4% van de bevolking.
Jalal Laham, €80 miljoen
De in Beiroet geboren Laham vergaarde vermogen in de vleesverwerking met het Brabantse bedrijf Teeuwissen Groep.
Het Modern Standaard Arabisch is daarom tot op heden de enige officiële voertaal in Marokko. Toch is er een grote groep Marokkanen die het Standaard Arabisch niet beheerst. De taal wordt onderwezen op school, maar lang niet iedereen maakt zijn school af. En thuis spreekt niemand Klassiek Arabisch.