Echte popcornmais zoals gebruikt door de professionals met speciale popcornsuiker of speciaal popcornzout. * 500g popcornmais (40g per grote kom, ruim 12 kommen vol!) Te gebruiken met al onze popcornmachines, maar ook voor in de pan. Let op: in de pan moet u een beetje olie (zonnebloem-of maisolie) gebruiken.
Je maakt eerst de popcorn in de machine en daar kan je niets bij doen om de machine schoon te houden. Pof dus de maïs altijd eerst. Doe de popcorn dan in een pan of wijde schaal en strooi er wat zout over. Schud de kom of pan even goed om, laat even intrekken en proef.
Bijna alle supermarkten in Nederland verkopen zakjes met pofmaïs. Dit zijn kleine zakjes met maïs kernels welke geschkt zijn voor het maken van popcorn.
Doe de mais in een popcorn machine. Heb je die niet doe dan een beetje olie in een afsloten pan en verwarm de popcorn hierin todat ze poppen. Laat de popcorn afkoelen, terwijl je dit doet pak je een pan en smelt je de boter(100 gram) . Doe vervolgens de suiker erin en laat het geheel lichtbruin worden.
De popcornmaïs vind zijn oorsprong in Zuid Amerika. Uit vondsten in Peru blijkt dat daar in 4700 voor Christus al popcorn werd gegeten. Christoffel Columbus bracht rond 1500 de maïs naar Europa, maar pas tijdens de depressie van de jaren 30 sloeg de popcorn hier aan.
Popcorn dankt zijn naam aan het poppende geluid dat maïskorrels maken als ze gepoft worden, corn is het Engelse woord voor maïs. De pofmaïs die gebruikt wordt voor popcorn zijn de korrels van een speciale variëteit maïs (niet alle gedroogde maïskorrels zijn geschikt voor popcorn).
Popcorn bevat nog meer antioxidanten dan fruit en groenten. En is daarom door onderzoekers uitgeroepen tot gezondste snack. De wetenschappers presenteerden hun resultaten afgelopen week tijdens een bijeenkomst van de American Chemical Society. Popcorn blijkt heel wat polyfenolen te bevatten.
Gebruik drie eetlepels olie (olijfolie, zonnebloemolie, koolzaadolie of arachideolie: dat is aan jou) op 85 gram popcorn mais.
Hoe blijft suiker plakken aan popcorn? Popcorn zoet maken is heel makkelijk. Strooi er net na het poffen poedersuiker over en roer goed door. De suiker zal smelten en een zoet laagje achterlaten.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten.
Mais bestellen | Albert Heijn.
Hoe moet ik popcorn zaaien? Je kunt de maiszaden direct buiten zaaien. Doe dit vanaf half mei tot en met eind juli op een zaaibed, zodat ze kunnen ontkiemen. Let er op dat de temperatuur van de bodem ongeveer minimaal 15 graden moet zijn.
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 kg mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker en 350 ml olie nodig.
Het enige wat je nodig hebt is een oven. Verspreid je popcorn over een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Verwarm de oven voor op 120 graden en schuif als de oven warm is de popcorn erin. Wacht vijf minuutjes, totdat de popcorn goed warm en knapperig is.
Als de popcorn klaar is boter of olie over de popcorn gieten en suiker of zout naar smaak toevoegen. Advies: gebruik per maatlepel popcorn (+/- 40 gram) 20 gram suiker of 2 gram zout.
Mais drogen
Voordat je deze popcorn gaat poffen, moet je ze eerst goed laten drogen, zodat al het vocht eruit gaat. Als je de mais gaat poffen terwijl de korrel nog nat is van binnen, zal het nooit lukken. Dan wordt de druk in de korrel namelijk niet hoog genoeg. Droog ze zeker 2 weken.
Doordat je de maïskorrels verhit ontstaat er stoom aan de binnenkant en barst de schil open et voilà: daar is de popcorn. Per 40 gram zoute popcorn krijg je circa 151 kcal binnen, 5,1 gram eiwitten, 2 gram vet (waarvan 0,4 verzadigd), 0,94 gram zout en 28,1 gram koolhydraten (waarvan 0 gram suiker).
Als het je dus om de slanke lijn te doen is, kan je beter kiezen voor zoute popcorn. Eet ook niet te veel zoute popcorn. Een beetje zout is goed voor je, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram het maximum is.
Popcorn bevat duidelijk minder calorieën en vet en meer eiwitten en vezels.
Ook de gewone uit de supermarkt kan niet gebruikt worden om popcorn van te maken. Je moet voor popcorn speciale popcorn maïs hebben, en daar de korrel van laten drogen. Die korrels moeten zelfs gedroogd worden, anders poffen de korrels niet tijdens het popcorn maken.