Houd huidplooien droog en voorkom overmatig transpireren. Een goede huidverzorging is van essentieel belang. Het wordt aangebracht met de ruwe zijde op de huid in de huidplooien. Het wordt dan gebruikt als 'zalflap' voor het afdekken van zalf op bijvoorbeeld ontstoken plekken.
Smetten komen vaak voor in de huidplooien en worden vaak in verwarring gebracht met decubitus, schimmelziekten of bacteriele infecties. Een Engels Pluksel gebruikt men dan in de huidplooien om vocht te absorberen.
Engels Pluksel - voor zalftherapie
Dit product wordt gebruikt ter preventie en behandeling van smetten en als zogeheten 'zalflap' voor het aanbrengen van zalf op bijvoorbeeld ontstekingsinfiltraten. De zalf dient op de wollige, zachtste zijde (= geruwde zijde) aangebracht te worden.
Of breng een van de volgende materialen aan in de huidplooien: scheurlinnen, non-woven gaas of Engels pluksel (met de ruwe zijde op de huid). Breng zinkoxidesmeersel FNA (zinkolie) altijd dun aan en klop het in de huid.
Smetten (heet ook wel intertrigo) is een aandoening van het huid. Het komt vooral voor in huidplooien, zoals liezen, bilnaad, buikplooi en onder de borsten. Smetten ontstaat door een combinatie van oorzaken zoals warmte, vocht en wrijving.
Voor de behandeling van smetten adviseert de huidige richtlijn verschillende maatregelen, zoals toepassing van Zinkoxidesmeersel. In de praktijk gebruikt men echter soms producten anders dan de richtlijn beschrijft. Soms gebruikt men ook producten die de richtlijn helemaal niet noemt, zoals Sudocrem.
Liesschimmel wordt veroorzaakt door een van de vele schimmels of gistsoorten die op de huid leven. Schimmels en gisten houden van vochtige, warme plekken. In de huidplooien bij de liezen kunnen ze zich dus prima uitbreiden. Soms dringen ze dieper door in de huid.
Het wordt aangebracht met de ruwe zijde op de huid in de huidplooien. Het wordt dan gebruikt als 'zalflap' voor het afdekken van zalf op bijvoorbeeld ontstoken plekken. Altijd de geruwde pluizige zijde (met of zonderzalf) op de huid aanbrengen.
Sudocrem bevat zinkoxide, wat verzachtend en beschermend is voor de huid. Omdat er zinkoxide in zit, wordt Sudocrem ook wel een zinkzalf genoemd. Daarnaast bevat het hypoallergeen Lanoline, wat ook beschermend werkt.
Adviezen bij smetplekken
Droog uw huid goed af. Dep de huid in de plooien droog, in plaats van te wrijven. U kunt ook drogend poeder (talkpoeder) in de plooien doen. Als het tussen de huidplooien vochtig blijft, kunt u er gaasjes of scheurlinnen tussen doen.
'Gewone' merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik.
Zinkzalf, hoe gebruik je het? Na het schoonmaken smeer je de billetjes van je baby in met een dun laagje zinkzalf. Dat helpt luieruitslag te voorkomen en een beschadigde huid te herstellen. Gebruik het als je baby snel last heeft van rode billetjes of van luieruitslag.
Gebruik zinkoxideschudels of zinkoxide strooipoeder daarom niet op open wonden of wondjes.
Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen. Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
Zinkoxidezalf (zinkzalf) of -crème
Eventuele resten zalf of crème kunt u het beste verwijderen met een tissue of gaasje met olie.
Hoe herken ik smetten? De huid is rood; soms zijn er schilfertjes, is de huid vochtig of zijn er scheurtjes in de huid zichtbaar. U kunt last hebben van pijn, jeuk en/of een onaangename geur. Bij smetten is de huid gevoeliger voor het ontstaan van een infectie.
Smeer de schone huid in met zinkzalf of zinkolie. Deze kunt u zonder recept bij drogist of apotheek kopen. Het is ook goed om uw baby een tijdje met blote billen te laten liggen.
Na opening 12 maanden houdbaar.
Sudocrème: sommige mensen zeggen dat dit goed werkt tegen aambeien. In de praktijk blijkt dit echter slechts voor een enkeling te gelden. De zalf is hier ook zeker niet voor ontwikkeld.
Vraag hiernaar bij je huisarts. Terwijl bij smetplekken onder de borst de juiste maat beha ook kan helpen. Kies voor een beha die de borsten wat van de borstkas lift, zodat er meer ruimte komt tussen huidplooien en wrijving wordt voorkomen.
- Breng scheurlinnen of een gaasje aan tussen de huidplooien. Scheurlinnen is een reep katoenen stof bijvoorbeeld een zakdoek of een reep oud laken. Vervang het scheurlinnen of gaasje in de huidplooi wanneer dit vochtig wordt, en minimaal 2x daags.
Smetten in de huidplooien kenmerkt zich door de volgende objectieve symptomen: ▪ erytheem (roodheid); ▪ maceratie (verweking); ▪ natten/vochtig; ▪ dunne/glanzende huid; ▪ ontvelling/schaafwondjes/beschadiging/erosies van de huid.
Een schimmelinfectie in de lies (tinea cruris) komt vooral voor bij mannen. Typisch zijn de eenzijdige circelvormige rode tot bruine ringen. Soms bevat het letsel of het deel er rond kleine zweertjes. Schimmelinfecties op de romp (tinea corporis) zien eruit als rode, schilferende, ringvormige letsels.
Op uw huid krijgt u 1 of meer plekken met kleine schilfers (velletjes). Bij een lichte huid zijn de plekken meestal rood. Bij een getinte of donkere huid zijn de plekken meestal donkerder of lichter dan de kleur van de rest van uw huid. De randen van de plekken zijn vaak dikker.