Stel geen vragen over persoonlijke omstandigheden. Zo mag je bijvoorbeeld niet informeren naar geaardheid, politieke voorkeur of godsdienst. Je mag formeel niet informeren naar het ziekteverleden van de sollicitant, maar je mag wel vragen naar zijn aanwezigheid en prestaties op het werk.
Als u met toestemming van de (ex)medewerker wordt benaderd om een referentie te verstrekken verstrek dan een correct beeld en geef geen informatie die voor de functie niet nodig of relevant is. Vermijdt het verstrekken van mogelijk onjuiste informatie en leg niet op eigen initiatief contact met potentiële werkgevers.
Het uitgangspunt bij het geven van een referentie is dat zoveel mogelijk relevante informatie die van belang is voor het functioneren van de sollicitant, aan de 'potentiële werkgever' mag – en zelfs moet – worden verstrekt.
Als je geen professionele referenties hebt, bied dan aan om zoveel mogelijk persoonlijke referenties te geven als je kunt. Een persoonlijke referentie kan zijn van iemand die je kent, maar nooit met je heeft gewerkt in een professionele omgeving.
Referenties kunnen voor een recruiter (of potentiële werkgever) waardevolle informatie opleveren over een sollicitant of toekomstige medewerker. De mening van een vorige werkgever wordt doorgaans zeer hoog gewaardeerd als ondersteunend 'bewijs' tijdens het selectie- en aannameproces van een nieuwe medewerker.
Sommige werkgevers kunnen je ook vragen om een gedetailleerde lijst van elke werkgever waar je de afgelopen vijf of tien jaar voor hebt gewerkt. In dit geval is het noodzakelijk dat je echt alles noemt, omdat het bedrijf waarschijnlijk al je referenties controleert.
Een oud-werkgever is niet verplicht om een referentie te geven. Er staat namelijk geen enkele verplichting daartoe in de wet. Als werknemer is het dus verstandig om uw oud-werkgever te vragen of hij een referentie wil geven, mocht dat nodig zijn.
Het kan voor een toekomstige werkgever prettig zijn om van iemand anders te horen dan van jouzelf wat je sterke en zwakke punten zijn, bijvoorbeeld van een ex-werkgever, een vorige leidinggevende of een oud-collega. Deze persoon noemen we ook wel de referaat.
Referenties op aanvraag
Zet in dat geval 'Referentie op aanvraag' op je cv en geef de contactgegevens door zodra er om wordt gevraagd. Je kunt er ook voor kiezen om het helemaal weg te laten op je cv. Ook dat is heel gebruikelijk.
Denk bijvoorbeeld aan je voormalige werkgever, je oude manager of leidinggevende. Maar deze personen hoeven zeker niet per se werkgerelateerd te zijn. Je oude scriptiebegeleider, lievelingsdocent of stagebegeleider zijn natuurlijk ook top voorbeelden van personen die een goede referentie kunnen zijn.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Zomaar snuffelen door WhatsApp mag niet
,,Je baas mag ook niet zomaar eisen dat iedereen zijn tas laat inspecteren.” Kortom: de baas mag niet zomaar meelezen en moet jou altijd vertellen als dat gebeurt, tenzij de leidinggevende een gegronde reden heeft om te denken dat jij iets kwalijks doet.
Uw werkgever mag in zo'n geval een verbod op nevenwerkzaamheden in uw arbeidscontract opnemen. Dit kan worden gedaan door een specifieke bepaling in het arbeidscontract of door te verwijzen naar bijvoorbeeld een CAO of personeelshandleiding.
Als u meerdere werkgevers hebt, dan betaalt u misschien te weinig loonbelasting. Dit kan ook voorkomen bij 2 uitkeringen. Of een uitkering en een baan.
Het hebben van twee banen brengt veel voordelen met zich mee, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Je zult meer afwisseling krijgen in je werk waardoor je meer betrokkenheid en baantevredenheid krijgt. Daarnaast heb je ook meer financiële zekerheid en kans op een hoger inkomen.
Met een concurrentiebeding zorg je ervoor dat een werknemer niet bij de concurrent gaat werken als hij bij jou stopt. De voorwaarden in zo'n beding mogen echter niet onredelijk zijn en moeten duidelijkheid geven over wat wel en niet mag.
Als je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, dan kan dat op drie manieren: Een ontbindingsverzoek indienen bij de kantonrechter; Een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV; Een vaststellingsovereenkomst aanbieden om tot een ontslag met wederzijds goedvinden te komen.
Uw medewerkers hebben recht op een bepaalde mate van privacy op hun werk. Maar als werkgever heeft u het recht om controles uit te voeren bij een vermoeden van misbruik van e-mail, internet of telefoon door een of meerdere medewerkers.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Er is geen enkele manier om te weten te komen of iemand naar je profiel op WhatsApp kijkt. De ontwikkelaars hebben een dergelijke functie simpelweg niet in de app gezet, en apps die beweren dat ze jou die info wel kunnen geven zijn onbetrouwbaar.
Over je ziekte of aandoening hoef je niets te zeggen. Een werkgever mag er ook niet naar vragen. Wanneer een werkgever er wel naar vraagt, hoef je daar geen antwoord op te geven. Ook vragen over je gezondheid of kinderwens zijn niet toegestaan.
Het wettelijk uitgangspunt is dat een werknemer in beginsel zelf bepaalt wanneer en of er sprake is van ziekte en van herstel. Bij twijfel vanuit de werkgever is het oordeel van de bedrijfsarts leidend. Indien nodig kan er ook nog een deskundigoordeel bij het UWV aangevraagd worden.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Een goede referentie is zorgvuldig gekozen. Het moet iemand zijn die veel weet over jouw functioneren, dus waarmee je langere tijd hebt samengewerkt en waar je een goede relatie mee hebt. Daarnaast is het belangrijk dat diegene eerlijk is, weet wat jouw sterke kanten zijn maar ook wat eventuele verbeterpunten zijn.