Wat is De Dynamische DriehoekAls ouders/familie de zorg voor hun kind in de handen van een professional leggen, ontstaat een samenwerkingsverband. Familie, professionals en cliënten gaan samenwerken om de zorg vorm te geven en om de cliënt de gelegenheid te bieden het eigen leven vorm te geven. Dit is de driehoek.
Wat? Het belang van het gesprek en de samenwerking in de driehoek (oudere, familie en medewerker) wordt steeds meer erkend en gefaciliteerd in de verpleeg- huiszorg.
Drienamiek: Samenwerken in de driehoek cliënt, familie en begeleider. In De Vleugels is een project rond Drienamiek gestart waarvan de grondlegger Chiel Egberts is. Hij is orthopedagoog, komt uit Nederland en heeft heel wat ervaring in de samenwerking tussen cliënt, familie en begeleider.
Driehoekskunde benadrukt het belang van een goede basis in de driehoek cliënt-ouders-zorgprofessional. Die is noodzakelijk om je kind of familie aan professionals te kunnen toevertrouwen. Pas dan is het veilig voor hem of haar om eigen keuzes te maken. Autonomie is een mogelijk gevolg van samenwerken in de Driehoek.
Tussen 2007 en 2017 heeft orthopedagoog Chiel Egberts er vijf boeken over geschreven. Ga als professional aan de slag met de Driehoekskunde. Het beeld van deze driehoek maakt duidelijk wat er gebeurt wanneer ouders de zorg voor hun kind (met een beperking) aan professionals toevertrouwen.
Triple-C is een behandelmodel voor mensen met een verstandelijke beperking en gedragsproblemen. De drie C's staan voor Cliënt, Coach en Competentie. Triple-C neemt in tegenstelling tot veel andere modellen niet het probleemgedrag of de stoornis als uitgangspunt, maar de menselijke behoeften.
Wat is De Dynamische Driehoek
Familie, professionals en cliënten gaan samenwerken om de zorg vorm te geven en om de cliënt de gelegenheid te bieden het eigen leven vorm te geven. Dit is de driehoek. Voor goede zorg zijn alle drie de partijen belangrijk en is afstemming en onderling vertrouwen noodzakelijk.
Driehoekskunde is erop gericht om de basis te leggen voor een samenwerking vanuit vertrouwen, aandacht en erkenning voor ieders rol. Voor ouders die er moeite mee hebben om de zorg voor een kind echt toe te laten, is de belangrijkste boodschap: Je hoeft je kind niet los te laten!”
Een driehoek: de driehoeksconstructie is de sterkste constructie omdat hij vormvast is. De duw- en trekkrachten zijn even sterk. Dit zorgt ervoor dat de vorm van de driehoek niet veranderd. De driehoeksconstructie is dus handig bij het bouwen van bruggen en gebouwen.
Als de hoekpunten van een driehoek A , B en C heten, noemen we de (grootte van de) hoeken achtereenvolgens α , β en γ . De (lengte van de) zijden tegenover die hoekpunten noemen we achtereenvolgens a , b en c .
Je hebt er vast wel eens over gehoord: de zorgdriehoek. Verpleegkundige Elke Kruizinga licht het toe: Een zorgdriekhoek is een driehoek waarbij drie partners zijn betrokken: de cliënt, naasten zoals familie of mantelzorger en de hulpverlener. Hun gekoppelde doel is, je raadt het, goede zorg!
De omgekeerde driehoek (bord B1) betekent dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders die op de openbare weg rijden die jij wilt oprijden, en dat je, indien het nodig is moet stoppen. Zijn er geen andere bestuurders, dan hoef je niet te stoppen en mag je het kruispunt oprijden.
Je kunt samen met de fysiotherapeut en specialist ouderengeneeskunde in kaart brengen wat de cliënt nog veilig kan. Maak hierbij ook gebruik van de kennis van familieleden en mantelzorgers. ' Schakel de hulp van andere disciplines in: Een handig hulpmiddel kan ervoor zorgen dat je cliënt meer zelf kan doen.
De driehoek is de sterkste vorm waarmee je kunt bouwen.
A² + B² = C², zo luidt de stelling, een formule om onder andere de zijden van een rechthoekige driehoek te berekenen. Het is een van de bekendste stellingen in de wiskunde. Het was de Griekse wiskundige Pythagoras die ze bedacht, rond 500 jaar voor Christus.
Een rechthoekige driehoek heeft 3 zijdes: 2 rechthoekszijden en een schuine zijde. De schuine zijde wordt ook wel eens de langste zijde, of de hypotenusa genoemd. Bij de stelling van Pythagoras kan je de schuine zijde berekenen wanneer je de 2 rechthoekszijden weet. De stelling wordt vaak aangegeven als a2 + b2 = c2.
Zorgplan maken
U maakt het zorgplan samen met uw zorgaanbieder. Dit moet uiterlijk 6 weken nadat de zorg is gestart. In gesprek met uw zorgverlener bespreekt u uw wensen en behoeften. En uw mogelijkheden en beperkingen.
In het ondersteuningsplan staan alle afspraken tussen cliënt en zorgaanbieder. En wat er nodig is om samen afgesproken doelen te realiseren. Het ondersteuningsplan geeft je als ondersteuner inzicht in benodigde deskundigheid, taken, tijdsduur en tijdstip.
Iemand wordt bijvoorbeeld heel onrustig of zelfs agressief, naar anderen of naar zichzelf.Of iemand trekt zich terug in zijn kamer en wil niet meer meedoen aan de dagelijkse activiteiten. Dit is meestal een signaal dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld omdat diegene iets niet leuk vindt of verdrietig is.
Moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) is gedrag dat we niet meteen begrijpen. Het gedrag is bijvoorbeeld onverwacht of past in jouw ogen niet in de context. Soms kunnen mensen agressief zijn naar anderen of naar zichzelf.
In de praktijk wordt Triple-C vaak toegepast bij mensen die een verstandelijke beperking hebben, maar ook in de psychiatrie en jeugdzorg wordt het steeds vaker toegepast. Triple-C is een behandel- en begeleidingsmodel met een visie op menswaardigheid; we willen dat mensen het gewone leven ervaren.
Wensen en behoeften ouderen
Mobiliteit lijkt ook sterk samen te hangen met andere zaken in het leven die ouderen belangrijk vinden, zoals zingeving, waardigheid en eigen regie. Verder hechten ouderen ook belang aan het hebben van een goede cognitieve gezondheid en een geschikte woonomgeving.
Er zijn veel leuke dingen die u kunt gaan doen: vissen, jeu de boules, denksport, dansen, handwerken, knutselen, schilderen, zingen, toneelspelen, en nog veel meer. Misschien zijn er in uw buurt verenigingen of clubs waar u naartoe kunt om met uw hobby bezig te zijn.
Voor onbegrepen gedrag worden verschillende termen gebruikt, zoals probleemgedrag, moeilijk hanteerbaar gedrag of veranderend gedrag. Het kan gaan over klagen, repetitief gedrag, (nachtelijke) onrust, loopdwang, snel(ler) boos, argwanend, apathisch en agressief gedrag.