De champagnebubbels worden veroorzaakt door dit koolzuurgas, dat samenkomt bij oneffenheden in het glas, en opstijgt als een bubbel. De gemiddelde grootte van een champagnebubbel is 0,5 millimeter en een hele fles uitgeschonken champagne is goed voor ongeveer een miljard van de belletjes.
Het ligt aan de fles en je glas hoeveel je kunt vullen. Als we ervan uit gaan dat je je champagne uit een standaardfles (0,75 liter) in een flûte serveert, krijg je 5 goedgevulde (lees: volle) glazen. Heb je een magnumfles (1,5 liter), dan kun je 10 tot 24 glazen vullen.
Hoeveel ml/cl is een glas wijn of champagne? De standaard schenking voor een glas wijn of champagne is 150 milliliter of te wel 15 centiliter.
Wanneer een fles champagne, cava, prosecco of andere mousserende wijn niet direct op gaat. Dan kan deze nog wel even in de koelkast bewaard worden. Wel in de koelkast dus en niet op het aanrecht of in een kastje. Champagne is dan maximaal drie tot vijf dagen houdbaar.
Champagne mag worden gemaakt van 1 wit druivenras en twee rode druivenrassen. Meestal is champagne een blend tussen deze 3 rassen. Cava wordt meestal van 3 verschillende witte druivenrassen gemaakt. En prosecco maar van 1 witte druif, namelijk de prosecco-druif.
Uit een standaardfles schenk je zo'n 6 tot 7 glazen champagne. Hierboven zie je respectievelijk een demi-bouteille (375 ml), een standaardfles (75 cl), de Magnum (1,5 liter), Jeroboam (3 liter), Methusalem (6 liter), Salmanazar (9 liter), Balthazar (12 liter) en Nebuchadnezar (15 liter).
Soorten champagneglazen
Daarom is het beste glas om champagne uit te drinken natuurlijk de flûte. Goede flûtes hebben een dunne wand, omdat het glas dan binnen enkele seconden de temperatuur aanneemt van de champagne, waardoor die niet wordt beïnvloed door de, meestal hogere, temperatuur van het glas.
Bij het schenken moet de fles aan de bodem en niet bij de hals worden vastgehouden. De Champagne in meerdere malen uitschenken, naar gelang de grootte van het glas en de uitbundigheid van de schuimvorming. Het glas niet voller dan twee derde vullen om de aroma's te kunnen opsnuiven.
Omtrent deze normalisering doen de wildste verklaringen de ronde waaronder: 75 cl was de longcapaciteit van de gemiddelde glasblazer. 75 cl was de gemiddelde consumptie bij een maaltijd. 75 cl was het ideale volume om wijn te conserveren.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Wat champagne zo duur maakt, is de exclusiviteit. Er zijn strenge regels voor de streek en de druiven, maar ook voor het productieproces. Champagne wordt eerst gegist en gebotteld, zoals normale wijn. Vervolgens wordt er aan de fles wat extra suiker en gist toegevoegd voor de tweede gisting, die voor de bubbel zorgt.
Prijs: € 30.000 euro
Deze champagne van Dom Perignon uit 1995 bevindt zich in een fles van witgoud. Je begrijpt dat ook de fles wel van invloed is op het prijskaartje van deze champagne. Tijdens een veiling werd maar liefst 30.000 euro betaald voor deze champagne.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.
DE BESTE CHAMPAGNE
Er zijn dure en minder dure champagnes. Namen als Bollinger, Krug en Dom Perignon komen per fles al snel boven de €100 uit. Kwaliteitsmerken met een minder hoog prijskaartje zijn onder andere Moët Chandon en Veuve Clicquot.
De bekendste en meest verkochte flessen zijn de volgende
De Methusalem: 6 liter (8 flessen Champagne) De Salmanazar: 9 liter (12 flessen Champagne) De Balthazar: 12 liter (16 flessen Champagne)
Na de Jeroboam volgen de Rehoboam van 5 liter en de Methusalem van 6 liter. Dit laatste formaat wordt veelal verkocht als champagne of rosé, in de Rehoboam zien we dan weer vaak rode wijn. Maar bij 6 liter houdt het nog niet op, ook de Salmanazar van 9 liter en de Balthazar van 12 Liter bestaan echt!
Everclear – 95%
Het Amerikaanse Everclear is eigenlijk de legale variant van “Moonshine”( zelfgestookte drank). Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
U mag dit meenemen naar Nederland als u reist vanuit een EU-land: 110 liter bier. 90 liter wijn, waarvan maximaal 60 liter bubbeltjeswijn als champagne, prosecco of cava. 20 liter lichte likeur of likeurwijn zoals sherry en port (maximaal 22% alcohol)
1. Jenever. Jenever is een belangrijke drank uit Nederland die meestal de basis vormt voor allerlei andere drankjes.
Dit prijsverschil komt met name door de exclusiviteit van champagne. Productieproces: zowel champagne als cava kennen de méthode traditionelle. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en bij cava ongeveer 9 maanden.
Brut: betekent in het Frans letterlijk 'droog, rauw en ongeraffineerd' en bevat minder dan 15 gram suiker per liter. Extra sec: deze wordt al iets zoeter en bevat meestal tussen de 12 en 20 gram suiker per liter. Sec: bubbels met een lichtzoete smaak, met een suikergehalte tussen 17 en 35 gram per liter.