Grijze roodstaartpapegaaien kan je binnen of buiten huisvesten, in een ruime kooi of volière. De vogels moeten dagelijks kunnen vliegen. Hoe groter de kooi of volière dus is, hoe beter. Standaardkooien uit de dierenwinkel zijn meestal te klein!
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Je vogel kan eigenlijk altijd mee naar buiten. Frisse lucht en het indirecte zonlicht is namelijk erg goed voor jouw vogel. Let er natuurlijk wel op dat jouw vogel gezond is, wanneer je hem of haar mee naar buiten neemt. Je kan je vogel zelfs wanneer het vriest mee naar buiten nemen.
In het wild leven papegaaien in zwermen en zijn dus gewend altijd met meerdere vogels bij elkaar te zijn. Het is voor een papegaai dus fijn als het grootste gedeelte van de dag iemand aanwezig is. Aanwezig zijn wil niet zeggen dat je continu aandacht hoeft te geven aan de papegaai.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
De papegaai kan met mooi weer prima een dagje buiten verblijven, dit is juist heel erg gezond in verband met de vitamine D die ze van het zonlicht oppikken, het zonlicht door het raam binnen heeft geen effect en dus is naar buiten gaan ook erg belangrijk en gezond.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Vogels hebben ook een hekel aan harde, vreemde geluiden. Muziekinstallaties met harde muziek jagen vogels weg, maar ook geïmiteerde geluiden van roofvogels stellen de andere vogels niet op prijs. Vogels hebben bovendien een hekel aan sterke geuren, zoals: peper.
Vogels zullen vaak stiller worden om te horen wat je zegt. Probeer witte ruis voor je papegaai, vooral als hij schreeuwt wanneer je niet thuis bent. De televisie is prima (op een laag volume), maar wees op je hoede voor natuurfilms, omdat het geluid van krijsende vogels meer herrie kan uitlokken bij jouw papegaai.
Kortwieken doet geen pijn, maar het kan wel nadelen hebben. Vogels kunnen onzekerder worden, kunnen niet meer vluchten en in sommige gevallen leidt kortwieken tot veer-beschadigend gedrag en plukken. Het besluit om wel of niet te kortwieken moet dus weloverwogen genomen worden.
De voordelen van het kortwieken zijn: De kans is kleiner dat je vogel ontsnapt via het raam of de deur. Zo voorkom je ook dat je vogel gevaar loopt buiten. Je vogel vliegt minder snel tegen ramen.
Dwergpapegaaien kunnen zowel binnen als buiten in een ruime kooi of volière worden gehouden. De vogels moeten gemakkelijk kunnen vliegen, dus hoe groter de kooi of volière, hoe beter.
Dat betekent dat deze vogels een uitdaging nodig hebben. De meeste papegaaien zitten het beste samen met een andere vogel (niet altijd per se een soortgenoot), maar zijn dan minder tam. Veel papegaaien worden om die reden alleen gehouden, met mogelijke gedragsproblemen als gevolg.
Als een blote papegaai uren in de zon blijft zitten, hou dan de huid in de gaten en zet hem in de schaduw als het nodig is. Papegaaien kunnen verbranden, net als mensen de één sneller dan de ander. Soms, als het hoog zomer is, is het zelfs in de schaduw warm.
De meest voorkomende soorten hebben alleen een geïsoleerd nachthok nodig, dat niet in contact staat met de elementen. Soorten die hieraan genoeg hebben zijn onder andere grasparkieten, valkparkieten, zebravinken, kanaries en Japanse meeuwtjes.
Er is te weinig contrast, waardoor de vogels het net niet zullen zien. Je kunt daarom beter kiezen voor een net met een fellere kleur. Denk bijvoorbeeld aan helder blauw, paars of geel. Deze kleuren bieden meer contrast met de ondergrond, waardoor de kans een stuk groter is dat de vogels het net nu wél kunnen zien.
Heb je vaak ongewenst duiven of meeuwen op bezoek? Met pinnen, draden (met zwakstroom) en netten kun je de vogels weren van je balkon, dakgoot of vensterbank. Bij duivenoverlast kun je ook een duiventil (laten) plaatsen: de duiven vinden dan op een andere, betere plek eten en rust waardoor de overlast afneemt.
Wie de kraai rechtop zet, lokt alleen maar extra kraaiachtige vogels in plaats van kraaien en kauwen te verjagen. De kunststof kraai is zeer geschikt om aan een stok te hangen voor op je (rieten) dak om de kauwen te verjagen. Dit helpt ook om kauwen te verjagen uit de tuin.
Papegaaien mogen diverse soorten fruit en groenten eten. Hieronder een overzicht waar je ze lekker mee kan verwennen. Bij fruit met een pit, zoals perzik, kersen en appel moet je de pitten wel verwijderen. Deze bevatten namelijk een kleine hoeveelheid Cyanide en dit is zeer giftig voor alle dieren.
Over het algemeen is een Meyer papegaai een vrij rustige vogel, maar kan net als alle andere papegaai soorten af en toe schreeuwen. De Meyer papegaai is niet echt een prater.
Aanvullend "gezond" voedsel voor uw papegaai
Fruit: appels, peer druiven, sinaasappels, pruimen, kersen etc. Groenten: wortel, komkommer Spaanse peper, kool etc. Struiken: bramen, rozenbottels, eikels. Diverse soorten maagkiezel en grit.
Wijd uitzetten en uitgezet houden: dit zie je vaak in combinatie met agressie of boosheid. Ook een hard geluid kan vergezeld gaan van het wijd uitzetten van de staart. Bij papegaaien is dit de manier om zich even sterk te laten zien en gelden.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.