Hoeveel pk/kW je maximaal kunt verzekeren, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Over het algemeen kun je als 18- tot 24-jarige bestuurder auto's tot 100 kW oftewel 136 pk vermogen verzekeren.
Maximale cilinderinhoud van 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW/15 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,1 kW/kg. Als je 20 jaar oud bent, mag je het rijbewijs voor de middelzware motor (A2) halen. Maximaal vermogen van 35 kW/47 pk en een maximale verhouding vermogen/gewicht van 0,2 kW/kg.
Hoeveel PK of kW je maximaal kunt verzekeren verschilt per autoverzekeraar. De ene verzekeraar is strenger dan de andere. De ene verzekeraar stelt de grens op 75 kW, terwijl de andere een grens heeft op 85 kW. Wanneer de auto meer dan 100 kW heeft, wordt het lastig om deze te verzekeren.
Een iets kleiner model is door die dingen gewoon de betere auto voor beginners. Ga daarom maximaal voor het C-segment (formaat VW Golf). Prima keuzes zijn de (wat oudere) Volkswagen Polo, Peugeot 206/207 en (misschien niet altijd spannend, maar niet kapot te krijgen) alles wat klein en Japans is.
Vermogen: het vermogen (PK/kW) van je wagen bepaalt mee de hoogte van je premie. Hoe krachtiger de motor van je auto, hoe duurder je premie wordt.
U mag vanaf 22 jaar rijexamen doen op een zware motor. U behaalt dan een rijbewijs A zonder beperkingen. U mag dan op alle zware motoren rijden. U moet minimaal 24 jaar zijn om rij-examen te doen.
De minimum leeftijd hiervoor is 24 jaar. Wil je dus vanaf je 18e motorrijden, dan rijd je eerst op een motor tot 125 cc, vervolgens vanaf je 20e op een motor met maximaal 35 kW en weer twee jaar later op een motor met onbeperkt vermogen. Wil je direct een motor met onbeperkt vermogen, dan moet je wachten tot je 24e.
A2 motorrijbewijs, maximaal 35 kiloWatt (48 PK): theorie-examen vanaf 17 jaar, praktijkexamen voertuigbeheersing & verkeersdeelneming vanaf 20 jaar. Als je het A1 rijbewijs al had hoef je alleen verkeersdeelname te doen.
125 cc: laveren door de file
De meeste 125cc-motoren en scooters hebben een beperkt vermogen van maximaal 15 pk. Dat is goed voor een topsnelheid van 100 à 110 km/uur. Geen snelheid om lange ritten op de snelweg mee te maken (een paar kilometer kan wel). Goed inzetbaar in file- en stadsverkeer op de kortere afstand.
Vanaf 20 jaar kan je direct beginnen met het A2-rijbewijs en sla je A1 over. Met het A1-rijbewijs mag je op motoren tot 125cc rijden, met een maximaal vermogen van 11kW en maximaal 0,1kW per kilo.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Wij adviseren dan vaak om een motor met een maximaal vermogen van 4 PK te nemen en meestal blijf je dan onder de 20 km per uur. Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is verlaagd van 24 naar 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielig motorrijtuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
– 125cc (vanaf 13 jaar); – 250cc (vanaf 14 jaar); – 500cc (vanaf 15 jaar); – Brommers (vanaf 13 jaar);
Een 600cc is een sterke motorfiets die de maximale snelheid van 130 km/u kan halen (210 kilometer/uur).
Topsnelheid. Maar je wil natuurlijk harder dan 100 km/h. Daarom pakten we ook een stukje snelweg om te kijken wat de topsnelheid van dit bijtertje. 160 kilometer per uur lukt vrij makkelijk, waardoor het meekomen en inhalen op de snelweg geen problemen oplevert.
Met een rijbewijs A1 rijd je met een maximale gemiddelde snelheid van 110 tot 120 km/u over de Nederlandse wegen. Op snelwegen waar 130 km/u is toegestaan, is het dus lastig om met het verkeer mee te komen. Daarom is een 125cc motor vooral aan te raden als je haast niet over snelwegen rijdt.
Als je deze examens haalt vóór je 24e dan krijg je op je rijbewijs een code: Code 80. Dat betekent dat je in de zware categorie (A) uitsluitend op een driewielig motorrijtuig mag rijden met onbeperkt vermogen. Deze vervalt na 2 jaar na het behalen van je A rijbewijs of als je eerder 24 wordt.
Meer bepaald de cilinderinhoud, uitgedrukt in cm³ of aantal kilowatt (kW). Een voorbeeld: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK.
Fiscale PK (fiscale paardenkracht) is kort samengevat een maatstaf van de kracht van de motor. Dit werkt als volgt: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Ieder voertuig dat je wilt gebruiken op de openbare weg, moet aangemeld zijn bij Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV).