De meeste botten zitten in je handen en voeten. Dit komt omdat je vingers en tenen erg beweeglijk zijn. Er zitten wel 27 botten in je hand.
Antwoord : In één hand zitten 27 botten. Van de handwortelbeenderen (carpi) zijn er 8 per hand.
Het geraamte van je been bestaat uit dijbeen, knieschijf, kuitbeen en scheenbeen.
Het dijbeen, als het grootste bot van het menselijk lichaam, kan maar liefst een gewicht van 1,5 ton (1500 kg.) dragen. Naast deze drukbelasting kunnen onze botten ook trekkrachten, verbuigingen en verdraaiingen absorberen.
In je arm zitten drie smalle botten: het opperarmbeen, de ellepijp en het spaakbeen. Maar waar zitten al deze botjes precies? Dit zijn de armen.
De menselijke schedel bestaat uit 22 botten en is daarmee het meest uitgebreide deel van het skelet.
In totaal bestaat je lichaam uit 206 botten. Het kleinste botje zit in je oor. Het heet stijgbeugel en is kleiner dan een rijstkorrel.
Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam.
Huid. Het zwaarste orgaan is de huid, die bij een volwassene zo'n 3,6 kilo weegt. Hij schermt de inwendige organen af van de buitenwereld en houdt het milieu in het lichaam stabiel. De dunne darm heeft een 15 keer zo groot oppervlak als de huid.
De kaak heeft de sterkste spier, het oor de kleinste
Niet de grote spierbonken zoals bil en bovenbeen, maar de kaakspier is, gemeten naar kracht per vierkante centimeter, het sterkst. Volgens Van de Vijver kan dit spiertje wel 4000 newton in beweging brengen – dat is 400 kilo.
De zwakste plek van je lange botten, in dit geval het dunste stuk van je bovenbeen, vlak onder het heupgewricht. Dat staat op de DEXA-uitslag als T-waarde Femur vermeld. De tweede uitslag die DEXA geeft is die van je meest kwetsbare wervels: de lendenwervels.
Botmassa percentage
Hoeveel kilo iemand aan botten heeft, hangt af van de lengte en bouw. Over het algemeen hebben vrouwen een gemiddelde botmassa van 6,5 kilo.
Een baby'tje wordt geboren zonder knieschijven
Een baby wordt geboren zonder knieschijven. Raar maar waar: baby's hebben nog geen knieschijven als ze geboren worden. Wel zit er kraakbeen op die plek, dat zich later ontwikkelt tot knieschijf. Baby's hebben trouwens wel meer botten dan volwassenen, 350 tegenover 206.
Mannen hebben relatief gezien iets meer botmassa dan vrouwen. Dit is logisch want mannen hebben over het algemeen een hogere spiermassa dan vrouwen. Dus stel je weegt 60 kg en je gaat uit van 12,5% botmassa dan zou het totale gewicht aan botten dus 7,5 kg zijn.
300 tot 350 Het aantal botjes dat je pasgeboren baby heeft. Stukken meer dan jij, want de gemiddelde volwassene heeft er 206. Best een logische verklaring voor trouwens: veel van die 350 babybotjes moeten nog aan elkaar groeien en vormen later dus een enkel bot.
Wist je dit al? De huid is ons grootste orgaan en ook één van de belangrijkste van het menselijk lichaam.
Je hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Het pompt bloed rond en zorgt ervoor dat je lichaam functioneert zoals het hoort.
De meest voorkomende is een breuk van het kuitbeen. In het ergste geval gaat dit samen met een breuk van het scheenbeen.
De borstkas beschermt het hart en de longen en is stevig door de botten. De borstkas bestaat uit ribben, borstwervels en het borstbeen. De ribben zitten aan de achterkant aan een borstwervel vast en de meeste ribben zitten aan de voorkant aan het borstbeen vast.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Gehoorbeentjes in het oor
Achter het trommelvlies zit een met lucht gevulde ruimte met daarin drie zeer kleine botjes. Dit zijn de kleinste botjes die ons lichaam kent. De botjes worden ook wel gehoorbeentjes genoemd en heten: hamer (malleus), het aambeeld (incus) en de stijgbeugel (stapes).
De beenderen komen in nogal wat vormen voor. Zo zijn er bijvoorbeeld pijpbeenderen (bijvoorbeeld het dijbeen), korte beenderen (bijvoorbeeld de handwortelbeentjes), platte beenderen (bijvoorbeeld het schedelbeen) en onregelmatige beenderen (bijvoorbeeld de wervellichamen).
Dit zijn drie zeer kleine, met gewrichtjes aan elkaar vastzittende botjes: hamer, aambeeld en stijgbeugel. Deze gehoorbeentjes bevinden zich in een ruimte achter het trommelvlies, het middenoor genaamd.