Veruit de meeste frisdranken zijn glutenvrij. Er zijn echter enkele frisdranken waar gerstemoutextract aan toegevoegd is.
Water en limonade kun je altijd drinken. Koffie en thee zijn vaak glutenvrij, let wel op dat sommige koffie soorten gluten bevatten en dat bepaalde soorten kruiden thee met mout bewerkt zijn. Op alcoholisch gebied kun je glutenvrij goed terecht.
Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij. In hele uitzonderlijke gevallen kunnen er gluten inzitten dus check wel altijd even de ingrediënten. Ondoorzichtige niet heldere dranken kunnen wel gluten bevatten.
Thee is van nature glutenvrij en gelukkig zijn de meeste theesoorten dat dus ook. Er is echter een aantal (kruiden)theemelanges waar wel gluten in zit. Er wordt dan bijvoorbeeld gerstemoutaroma toegevoegd aan de thee en dat bevat gluten. Bijvoorbeeld in sommige soorten Yogi Tea of Zonnatura thee.
Producten als maïs, rijst, boekweit, quinoa en amaranth zijn van nature glutenvrij. Meel van deze granen kan echter tijdens de verwerking verontreinigd zijn met tarwe. Vooral bij boekweit is dit vaak geconstateerd. Kies daarom bij voorkeur die producten waar op de verpakking de tekst 'glutenvrij' staat.
Chocolade zelf, zonder bijvoorbeeld toevoegingen van koek, is in principe glutenvrij. In het algemeen zijn het de chocolades met vulling of andere toevoegingen – zoals biscuit - waar je extra op moet letten als je glutenvrij wil of vanwege gezondheidsredenen moet eten.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. Bekijk de ingrediënten van deze producten op het etiket.
De onderstaande producten zijn niet toegestaan: • Producten waarin tarwe, rogge, gerst, haver, kamut en spelt zijn verwerkt als brood, beschuit, koek, gebak; • Bindmiddelen als vermicelli, macaroni, spaghetti, griesmeel, bloem, Brinta, Bambix, havermout; • Puddingpoeders; • Paneermeel; • Soep uit pakjes en blik, ...
“Pure koffie bevat geen gluten, in sommige oploskoffie kunnen sporen van gluten voorkomen. Sommige personen krijgen lichamelijke klachten, zoals heftig reagerende darmen, van koffie drinken, of ze nu wel of niet glutenvrij moeten leven.”
Voorbeelden van frisdranken waar gerstemoutextract aan toegevoegd is zijn Rivella green tea en sommige soorten 'alternatieve' cola. Ook pure vruchtensap is glutenvrij. Let op bij vruchtensappen met eventuele toevoegingen, zoals sommige ontbijtsappen met granen.
Een banaan is glutenvrij, dus in wezen heeft vliegmaatschappij All Nippon Airways zich aan zijn dieetwensen gehouden.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Groente en fruit
Alle verse groenten en fruit zijn van nature glutenvrij en kun je dus gewoon eten. Let bij gedroogde zuidvruchten op het etiket. Soms wordt meel gebruikt als anti-kleefmiddel. Het is dan niet glutenvrij.
Het is logisch om glutenvrij te eten bij glutensensitiviteit en coeliakie. Maar ook bij een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid kan een glutenvrij dieet uitkomst bieden. Deze soms onverklaarbare klachten worden vaak bestempeld als prikkelbaar darm syndroom (PDS).
Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies. Door beschadiging van het dunne darmslijmvlies kunnen bepaalde voedingsstoffen niet meer goed worden opgenomen.
Glutenvrij is heel gezond
Zonder aanvullende maatregelen leidt glutenvrij eten tot een eenzijdig eetpatroon. Hierdoor kan er gebrek aan vitamines (B en E) maar ook aan ijzer optreden. Je moet dus nadenken over vervangers voor de vezelrijke tarwe.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Ja, pindakaas is normaal gesproken een glutenvrij product. We moeten wel een kanttekening maken: sommige andere soorten of merken pindakaas bevatten mogelijk (sporen van) gluten. Door zogeheten 'kruisbestuiving' is het namelijk mogelijk dat er in sommige soorten pindakaas gluten zitten verstopt.
Ja, gluten blijven achter in de olie, ongeacht de temperatuur. Je kunt dan frites of andere snacks niet glutenvrij aanbieden.