Welke wijn is zoeter: Chardonnay of Pinot Grigio? Pinot Grigio smaakt doorgaans minder zoet dan Chardonnay vanwege de hogere zuurgraad. Pinot Grigio is licht met hints van groene meloen, terwijl Chardonnay iets zwaarder is en hints heeft van vers gemaaid gras.
Of een Chardonnay zoet of droog is, hangt af van de wijnmaker. Wanneer de wijnmaker kiest voor een korte vergisting, zijn nog niet alle suikers omgezet in alcohol en dit maakt de wijn beduidend zoeter dan wanneer de druif langer vergist.
De pinot grigio is een delicate, frisse en lichte witte wijn die zowel droog als zoet van smaak kan zijn.
Chardonnay wijnen bevatten meestal wat zoeter fruit zoals mango en ananas en zijn daarnaast wat bloemiger (wat bijdraagt aan de romige en zachte smaak). Sauvignon blancs bevatten vaak juist citrusvruchten, groene appel en tonen van limoengras en dragon (wat bijdraagt aan de frisse, pittige en kruidige smaak).
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Chardonnay wijn is afkomstig van druiven met een groene schil en Pinot Grigio wijn van druiven met een grijsblauwe kleur. Chardonnay heeft een vers gemaaid grasaroma en Pinot Grigio is zuurder en lichter, met een vleugje groene meloen. Ze zien er opmerkelijk hetzelfde uit in het glas.
Maar hoe weet je in de winkel hoe zoet een wijn exact is? Een zoete wijn kan je meestal al aan het etiket herkennen. Franse witte, zoete wijnen worden aangeduid door de sleutelwoorden moelleux, doux, vendage tardive, liquoreux of sélection de grains nobles.
De witte wijnen die gemaakt worden van de pinot blanc of de weißburgunder zijn droge witte wijnen. De wijnen drink je het beste tot drie jaar na de oogst.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Beide wijnen zijn frisse en droge witte wijnen. Pinot grigio kan wat voller in de mond aanvoelen dan sauvignon blanc. Daarnaast kan het iets zoeter smaken en sterker ruiken. Sauvignon blanc heeft een hoger zuurgehalte en iets lichter van structuur.
Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas. Sauvignon Blanc heeft meer aroma's van citrusfruit en groene geuren als gemaaid gras en buxus.
Voorbeelden van druiven met weinig zuren: -wit – pinot gris, gewurztraminer en viognier, – rood – tempranillo, zinfandel en grenache. De rijpheid tijdens de oogst heeft ook veel invloed op de hoeveelheid zuren in de wijn.
Smaak sensatie: Pinot grigio / gris in het kort
De pinot gris is een overwegend droge, frisse witte wijn met medium tot hoge zuurgraad. De wijn smaakt naar citrus en perzik waardoor 'ie een fris en fruitig karakter krijgt. Ook proef je bij sommige pinot gris wijnen tonen van amandelen, honing en gember.
Chardonnay is een volle en zachte witte wijn waarop het klimaat van grote invloed is. Ook houtrijping heeft een grote invloed op de smaak. Zonder houtrijping smaakt de wijn vaak fris en fruitig met aroma's van perzik en citrus.
De pinot grigio is een witte druif, afkomstig is uit Frankrijk en Italië. Deze druif is familie van de bekende blauwe druivensoort pinot noir, welke afkomstig is uit de Bourgogne (FR). Deze Pinot druif heeft verder verschillende benamingen.
De Farina Pinot Grigio is breed inzetbaar en staat daarom vaak op de lijstjes van echte wijnliefhebbers. Epicuro Pinot Grigio is een fruitige en licht kruidige Italiaanse witte wijn. De citroengele wijn is rijk aan kruidige aroma's van appel, ananas, perzik en peer. De vele mineralen zorgen voor een frisse smaak.
Het is een witte wijn die heerlijk wegklokt op het terras, maar ook perfect is om bij te eten. De lichtere stijlen bij lichte vis- en groentegerechten, de wat rijkere Pinot Grigio's, want die zijn er ook, bij wat lichtere vleesgerechten en gevogelte, zoals kip of een varkenshaasje.
De sauvignon blanc is in tegenstelling tot chardonnay kruidiger, droger en strakker qua smaak. De intense en frisse geur van citrus, groene kruiden, gras, brandnetel en kruisbessen maakt de souvignon blanc tot een populaire witte wijn.
De Pinot Gris – aka Pinot Grigio of Grauburgunder – is iets donkerder dan de Pinot Blanc. Ahankelijk van de regio waar de druif groeit – in Italië, de VS, Duitsland of Frankrijk – vind je ze in lichtroze tot blauwe tinten. In tegenstelling tot vroeger, wordt vandaag van Pinot Gris naast witte ook roséwijn gemaakt.
De smaak van Pinot Gris
Getypeerd door de zoete tonen van appel, peer, abrikoos, mango, bloemen en specerijen brengt de Pinot Gris verfrissende smaken tot in de fles wijn. Deze smaken kunnen nog aangevuld worden met zachte zuren en soms zelfs wat rokerigheid.
Afhankelijk van de herkomst en bereidingsmethode van de wijnmaker van een riesling smaakt hij (zoals vaak wordt gedacht) zoet, maar kan hij ook fris en droog smaken.
Beste witte wijn voor beginners
Grasevina – Frisse halfdroge witte soort met een licht aangenaam aroma en een smaak van honing en appel. Gewürztraminer – Heel aromatisch, aroma van bloemen en tonen van lichte pepertjes, vaak ook een beetje zoet. Riesling – Kan zowel droog als zoet zijn, vaak met intense fruitsmaken.
Het verschil tussen zoet en droog
In het proces van wijn maken worden deze suikers omgezet in alcohol. Bij een droge wijn worden alle suikers omgezet in alcohol, hierdoor is de wijn dus “minder zoet”. Bij een zoete wijn is dit niet het geval en blijven er restsuikers over, waardoor de wijn zoeter zal zijn.
De belangrijkste reden waarom droge wijn beter is dan zoete wijn, is omdat het een lager caloriegehalte heeft en gezonder voor je is! Zoete wijnen bevatten meer calorieën door alle restsuikers die na de fermentatie achterblijven. Droge wijn heeft ook hogere niveaus van antioxidanten, die goed zijn voor je gezondheid.