Voor het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling heeft u twee moersleutels nodig. De moersleutels helpen u de knelkoppeling stevig vast te maken op de waterleiding. Het afdoppen van een waterleiding met een knelkoppeling wordt enkel aangeraden, wanneer dit slechts voor een korte periode is.
U vindt de hoofdkraan vóór de watermeter. Dus aan de kant waar de waterleiding uw huis binnenkomt. Het pijltje op de watermeter geeft de stroomrichting van het water aan. Draai de rode knop rechtsom (met de klok mee) dicht.
Antwoord: Een kraan gaat altijd rechtsom dicht (met de klok mee) en linksom open. De letters: DROL is hierbij een handig ezelsbruggetje. Dicht Rechtsom.
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Een waterleiding kan springen door verstoppingen, verkalking, slijtage of invloeden van buitenaf, dan is direct ingrijpen noodzakelijk om verdere waterschade en waterverspilling te voorkomen. De buitenkraan is ook een veelvuldige oorzaak van het springen van de waterleiding.
Dit doe je door de watertoevoer voor de kraan af te sluiten en de kraan open te zetten, zodat deze leegloopt. Hierna kan de kraan niet meer bevriezen en hoef je je dus over deze leidingen geen zorgen te maken. Wel is het belangrijk om dit op tijd te doen.
Hoe sluit ik de buitenkraan af
Draai de afsluitkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan dicht. Draai de buitenkraan en de aftapkraan open, zodat al het water uit de kraan loopt. Zo weet je zeker dat de leiding leeg is. Draai de aftapkraan dicht en laat de buitenkraan openstaan.
Uw hoofdkraan zit in de waterleiding die van buiten uw huis binnenkomt, meestal vlak voor uw watermeter. U vindt uw watermeter in de meterput bij de voor- of achterdeur, in de meterkast of in de kelder.
Er is geen aansluitverplichting op het openbare drinkwaternet, maar binnen in huis is iedereen zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van zijn water. Je bent wettelijk verplicht om als 'eigen waterwinner' je waterput grondig te laten controleren vóór het eerste gebruik.
Water afsluiten
Sluit eerst de hoofdkraan af. Deze die zit in de meeste gevallen vlak voor de watermeter. Zet vervolgens de kranen open en wacht tot er geen water meer uit komt.
Vanaf je aanvraag duurt het 2 tot 4 weken totdat gas, water en licht zijn aangesloten in je nieuwe huis. Als je van energieleverancier wisselt, moet je rekening houden met een opzegtermijn van een maand. Blijf je bij dezelfde energieleverancier, geef je nieuwe adres dan uiterlijk 2 weken voor de verhuizing door.
Door de knelmoer aan te draaien klem je de knelring in de moer. Daardoor maak je een hermetische afsluiting. Wat zijn de voordelen van een eindkap? Wil je de eindkap opnieuw gebruiken dan kan je de verbinding los maken en opnieuw vast te knellen.
Welke knelkoppeling u moet gebruiken is vrij eenvoudig te zien. Schroef de knelfitting/koppelstuk uit elkaar en schuif de moer over de buis. Deze moet strak om de buis zitten, dan heeft u de goede maat van knelkoppeling.
Om te voorkomen dat je waterleidingen bevriezen en je buitenkraan kapot vriest is het verstandig je buitenkraan op tijd af te tappen en af te sluiten voordat het gaat vriezen. Ben je dit vergeten? Kan gebeuren, maar gelukkig kun je je kraan nog redden door er noppenfolie of een oude deken omheen te wikkelen.
Is er geen wind, dan is de grens ergens tussen -4 en -5 graden, binnen een dag. Zit er nog helemaal geen vorst in de grond, dan kan het enkele dagen duren. Zit de leiding tegen een verwarmd woonhuis, dan kan het nog langer duren. De officiele vorstgrens die met leidingen wordt aangehouden is 60 cm.
Dat vraagt aandacht voor buitenkranen, want die moeten worden afgesloten als het hard vriest. Wanneer water bevriest en uitzet, kunnen leidingen barsten onder de toenemende druk. Dit kan ernstige schade toebrengen aan het metselwerk, de isolatie en de gevel.
Het gebeurt iedereen wel een keer: een schroef die dolgedraaid raakt. Een dolgedraaide schroef kan door twee dingen ontstaan: door kapot schroefdraad of een kapotte schroefkop. En in beide gevallen is de schroef nauwelijks nog fatsoenlijk los te draaien met een schroevendraaier.
Probeer eerst een kortere schroevendraaier met een dikkere kop te gebruiken. Oefen neerwaartse druk uit en probeer de schroef langzaam te verwijderen. Als dit niet werkt probeer je een schroevendraaier met een andere kop te gebruiken. Probeer een platte schroevendraaier als het om een kruiskopschroef gaat.
Leidingen doorblazen
Wanneer leidingen vol staan kunnen deze kapotvriezen en is kalk- en algenaanslag mogelijk. Het beste kunt u de leidingen doorblazen bij een openstaande kraan. Let op dat er geen stroom op de pomp staat anders blaast u tegen de pomp in.
Wanneer de temperatuur in je woning onder de 7 graden daalt, kunnen buizen of leidingen die in een zolderruimte of berging zijn gemonteerd bevriezen. Door de radiatoren aan te zetten – al dan niet op een lage stand – kan dit worden voorkomen.