Bij shock ziet iemand er vaak slecht uit en maakt hij de indruk dat hij ziek is. Hij heeft vaak een bleke, grauwe en vale huidskleur en bleke nagelbedden. Iemand met shock voelt zich ellendig, onrustig en slap. Ook voelt hij zich vaak koud, klam en kan hij dorstig zijn.
Symptomen van shock
Bleke, koude, klamme/zweterige huid. Bij sommige vormen van distributieve shock wordt de huid hoogrood in plaats van bleek. Ingevallen gezicht, spitse neus. Misselijk/ziek gevoel, zieke indruk.
Een shock kan ontstaan door ernstig bloedverlies, door hartfalen, door een bacteriële infectie (sepsis) of door een allergische reactie (anafylactische shock). In alle gevallen is het zo dat er óf te weinig bloed circuleert (bloedverlies, hartfalen) óf de druk te laag is doordat de vaten uitzetten (infectie, allergie).
Het verloop kan minuten of uren duren. Er is wel een duidelijk lijn in de fases die een slachtoffer met shock doorloopt. Een eerstehulpverlener (EHBO'er) kan wegens het ontbreken van kennis en medicijnen niets doen om de shock op te heffen maar er zijn wel handelingen om de ontwikkelingen van de shock te vertragen.
De eerste hulp is er op gericht zo snel mogelijk voor professionele hulp te zorgen en daarna het lichaam van het slachtoffer zoveel mogelijk te ondersteunen. De eerstehulpverlener (EHBO'er) kan de shock niet opheffen, wel vertragen.
Bij een shock daalt de bloeddruk zo ver, dat het bloed niet goed rondgepompt kan worden. Daardoor krijgen vitale organen zoals het hart en de hersenen niet genoeg zuurstof om te kunnen functioneren. Als evenementen hulpverlener is het belangrijk om het te herkennen als iemand in shock is.
Septische shock
Bij sommige patiënten met een sepsis wordt de bloeddruk (te) laag en ontstaat een beeld waarbij de bloedcirculatie onvoldoende is om de organen van voldoende zuurstof te voorzien. Dit noemen wij een septische shock.
Een shock is een levensbedreigende situatie waarbij de bloedcirculatie in het lichaam onvoldoende is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals uitwendige ernstige bloedingen, inwendige bloedingen, ziektes, onderkoeling en oververhitting.
Volwassene: intraveneus 500-1000 ml tot systolische RR > 90 mmHg. Bij cardiogene of obstructieve shock: 250 ml. Bij ernstige bloedingen: tot systolische RR 80-90 mmHg.
Als iemand met een flauwte eenmaal ligt, knapt hij na een paar minuten weer op, maar iemand met een shock niet. Als er niet snel deskundige hulp aanwezig is gaat hij dood. Shock is levensbedreigend, omdat alle lichaamscellen te weinig bloed krijgen en afsterven.
Symptomen van een cardiogene shock: bleek of grauw uiterlijk.rusteloosheid, verwardheid of sufheid.koude, klamme huid.
Wat vertelt de shockspiraal/cirkel ons? Het vertelt het verloop van de shock.Het geeft aan wat je moet doen om de shock te verhelpen.Het geeft de tijd aan die je nog hebt voor het slachtoffer overlijdt.
Vocht is nodig om de hemodynamiek te stabiliseren en zodoende de perfusie van de vitale organen te handhaven (1). In het verleden werden grote hoeveelheden vocht toegediend aan patiënten met sepsis en hierdoor ontstond er vochtophoping in de weefsels met nadelige gevolgen.
Bij alarmsignalen als hoge koorts, kortademigheid, verwardheid, lage bloeddruk of zich onwel voelen, komt een arts binnen de tien minuten een diagnose stellen. Is er sprake van sepsis, dan krijgt de patiënt meteen antibiotica. We zien sepsis als een echte urgentie, net als een hartinfarct of een beroerte. '
Doe geen dingen die jezelf in gevaar brengen of het letsel van het slachtoffer verergeren. Verslepen kan wonden en breuken verergeren, doe dit dus alleen als het slachtoffer op een gevaarlijke plek ligt.
In deze houding kun je kijken (naar buik en borstkas), luisteren (oor dichtbij neus en mond) en voelen (wang boven de mond) of er een normale, abnormale of geen ademhaling is. Deze controle doe je maximaal 10 seconden lang. Een volwassen persoon ademt ongeveer 12 tot 16 keer per minuut.
De behandeling bestaat uit de toediening van (intraveneus) vocht, bloeddrukverhogende medicatie, producten tegen klontervorming en antibiotica om de infectie te bestrijden.
Wanneer een persoon in shock is zal het bloed niet genoeg zuurstof vervoeren en zullen de hersenen en andere organen geen voeding krijgen. Een slachtoffer die lijdt aan shock kan bang kijken, verward, zwak en extreem dorstig zijn. De huid ziet er bleek uit en voelt koud aan. Hartslag en ademhaling zijn snel.
Tijdens een shockwave behandeling, wordt er gebruik gemaakt van geluidsgolven. Je fysiotherapeut bedient een apparaat waar deze geluidsgolven uit komen. Deze geluidsgolven verplaatsen zich onder een bepaalde druk door je huid naar de plek waar je blessure zit.