Ze kunnen niet uit zichzelf teruggroeien.
Een scheur of gat in het trommelvlies geneest meestal vanzelf binnen 2 maanden. U hoort dan vaak ook weer goed. U maakt een afspraak met uw huisarts om te controleren of uw trommelvlies genezen is. Meestal is dit na 2 of 3 maanden.
Sommige mensen horen minder als het trommelvlies gescheurd is. Bij een kleine scheur kan het gehoor normaal blijven.
Na een week groeit het trommelvlies eromheen en zit het buisje stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er na die tijd vanzelf uit en het gaatje groeit meestal vanzelf dicht. Soms moeten er opnieuw buisjes worden geplaatst, omdat de klachten terugkomen.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Bij plotselinge doofheid met een onbekende oorzaak kan het gehoor vanzelf herstellen. Dat gebeurt bij ongeveer een derde van de patiënten. Bij ongeveer een derde van de patiënten verbetert het gehoor wel enigszins, maar is de restschade groot, zodat het herstel in de praktijk weinig of niets oplevert.
Het trommelvlies van een oor kan scheuren door bijvoorbeeld een middenoorontsteking of een klap op het oor. Het kan pijn doen als uw trommelvlies scheurt.Daarna merkt u er meestal niets van.U kunt ook last hebben van minder horen, een loopoor, oorsuizen of duizeligheid.
Als het gat in het trommelvlies door een trauma is ontstaan kan het vaak uit zichzelf weer herstellen. Meestal duurt dit 2-3 maanden.
Wij raden u aan minstens een week rustig aan te doen en zich te gedragen als patiënt. Daarna kunt u uw werk en huishouden weer rustig oppakken. Ieder persoon reageert verschillend op een ingreep en het is verstandig om ook na de eerste week nog eventueel vrij te houden.
U kunt gewoon vliegen met een gescheurd trommelvlies.
Je kunt ook het trommelvlies raken en hiermee kan je gehoor zelfs permanent verslechteren.
Dat trommelvlies is bij aanraking pijnlijk en kan worden geperforeerd. Wanneer u het wattenstokje zo vasthoud dat u met uw vingertoppen het watje bijna aanraakt, kan er dus eigenlijk nooit iets misgaan, want de wattenstok gaat zo nooit dieper dan 1 centimeter de gehoorgang in.
Het kan het trommelvlies naar binnen trekken en de beweeglijkheid van de gehoorbeentjes, en dus het gehoor, verminderen. Ook een lijmoor herstelt meestal spontaan. In 50% van de gevallen is het na 3 maanden verdwenen, en in 95% na 1 jaar.
De eerste paar dagen zit het buisje nog wat los, maar na een week groeit het trommelvlies er passend omheen en zit het stevig vast. Het kan enkele maanden tot zelfs enkele jaren blijven zitten. Het buisje valt er te zijner tijd spontaan uit en het gaatje sluit meestal vanzelf.
Als de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het middenoor.Hierdoor kan het trommelvlies naar binnen worden getrokken. Dit leidt tot een fors ingetrokken trommelvlies ook wel atelectase genoemd.
Surfersoor (Exostosis Externa) is een vervelende aandoening waar iedere watersporter mee te maken kan krijgen. Het is een botvorming onder de huid in de gehoorgang, wat gestaag kan groeien door invloed van kouder water (<18°C).
U kunt wel douchen en zwemmen, maar houd hierbij het hoofd boven water. Vermijd duiken. Voorkom dat er teveel druk op het oor komt te staan. Dit kan door de neus niet te hard te snuiten en de neus niet dicht te knijpen als u moet niezen.
Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Bij een donor trommelvlies wordt de trommelvliesrest verwijderd en wordt het donor trommelvliesje ingeplant. Bij herstel met fascia, perichondrium en kraakbeen wordt er zoveel mogelijk trommelvlies bewaard en wordt dit onder het defect in het trommelvlies geplaatst.
Het is in meeste gevallen af te raden om te vliegen met een oorontsteking. Er is een drukverschil tussen de binnenkant en de buitenkant van het oor.Dit zorgt voor een onaangename ervaring tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig. Met een paar welbekende trucjes kunt u de druk op uw oren verminderen.
De intensiteit van tinnitus kan verschillen van persoon tot persoon en van situatie tot situatie. Bij stress bijvoorbeeld kan het oorsuizen luider worden. Ook het geluid kan variëren van een tuut of een piep tot ruis, gesis, gezoem of gebrom.
Bij het doorprikken van trommelvlies wordt het vocht achter het trommelvlies weggehaald. Door een slecht functionerende buis van Eustachius kan er vocht achter de trommelvliezen komen. Hierdoor kunt u minder goed horen. De KNO-arts kan dan besluiten om de trommelvliezen door te prikken.
Hierdoor kan uw oor slecht tegen water en kunt u sneller last hebben van oorontsteking (een loopoor). Ook kan het zijn dat u door het gaatje in uw trommelvlies minder goed hoort. Dit komt doordat een kapot trommelvlies de geluidstrillingen minder goed kan doorgeven aan de rest van het oor.
Hoe lang een verstopte buis van Eustachius duurt, hangt af van de oorzaak. Vaak is de oorzaak een verkoudheid. In dat geval opent de buis van Eustachius zich vanzelf weer als de verkoudheid open is, meestal na zo'n 2 weken.
Waarom krijgen mensen verstopte of dichtzittende oren? Veelvoorkomende oorzaken zijn onder meer: overmatig oorsmeer, sinusdruk, oorinfecties, vloeistof in het oor en gehoorbeschadiging. Andere aandoeningen houden onder meer vliegtuig- en zwemmersoor (otitis externa) in.