Deze agravetang is een tang bedoeld om agraves (chirurgische nietjes) uit de huid te verwijderen. Gemaakt van een goede kwaliteit roestvrij staal. De agravetang heeft een geribbeld handvat wat zorgt voor een goede grip. Deze tang heeft een lengte van 12 cm.
De ingreep verloopt doorgaans pijnloos en als volgt. Eerst wordt de huid gedesinfecteerd met alcohol, daarna wordt met een pincet de hechting opgetild waardoor met een klein schaartje de hechtdraad doorgeknipt wordt. Daarna wordt de hechting verwijderd. Dit wordt evenzo vaak herhaald als er hechtingen zijn.
Oplosbare hechtingen met knoopjes, niet oplosbare hechtingen of agraves moeten 2 weken na de operatie worden verwijderd. Hiervoor maakt u een bij de huisarts. Als de operateur de hechtingen op de polikliniek wil laten verwijderen, is hiervoor met u een afspraak gemaakt.
Hechten kan ook met nietjes gedaan worden, dat wordt toegepast bij grotere wonden. Voordeel van hechten met nietjes is dat de nietjes weinig littekenweefsel veroorzaken. Een andere mogelijkheid is het gebruik van wondlijm / huidlijm, een medische vorm van secondelijm.
Bij agraves, kleine nietjes die vaak gebruikt worden bij chirurgische incisie wordt met een speciale tang de nietjes verwijderd. Meestal zijn het veel nietjes en is het een geduldig karwei, niet geheel vrij van pijn die toch goed te dragen is.
Let op: verwijder nooit zomaar zelf uw hechtingen, maar doe dit altijd in overleg met een arts. Hechtstrips kopen voor kleine wondjes? Ze zijn in onze webshop verkrijgbaar.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de randen van een wond of incisie bij elkaar te brengen. Het doel is niet alleen cosmetisch, maar ook functioneel. Door het sluiten van de huid verklein je de kans op infecties. Als de wond voldoende genezen is mogen de hechtingen/agraves (nietjes) worden verwijderd.
Voor het verwijderen van de hechtingen mag u een afspraak maken bij uw huisarts 2 weken na de operatie. Gebruikt u prednisolon/prednison dan mogen de hechtingen er na 3 weken uit. Dit omdat prednisolon/prednison voor een langzamere wondgenezing zorgt.
Langdurig contact met water (baden, zwemmen en afwassen) wordt u afgeraden totdat de hechtingen verwijderd zijn. Gebruik geen zalf, crème of haarspray op de wond i.v.m. irritatie en/of infectie gevaar. Uw wond heeft rust nodig om te genezen.
Niet zwaar tillen (niet meer dan 5 kg) tot zes weken na de operatie. Geen zware huishoudelijke werkzaamheden de eerste drie tot vier weken.
Hoe om te gaan met de wond
De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.
De huid rondom de hechtingen of krammen, kan er geïrriteerd uitzien. Als de hechtingen of krammen na 14 dagen verwijderd zijn, neemt de irritatie langzaam af. Hoe lang kan uw knie pijnlijk blijven Na de operatie wordt de pijn geleidelijk minder. Het verschilt per persoon hoe snel dit gaat.
Meestal mogen de hechtingen eruit na 7 tot 14 dagen. Als uw wond is geplakt, laat de lijmkorst na 5-10 dagen vanzelf los.
Hechtingen. Als u 'nietjes' (agraven) in de wond heeft, moeten deze twaalf tot veertien dagen na de operatiedatum verwijderd worden door de huisarts.
Als de (inwendige) hechtingen te strak zijn gezet, kan dat leiden tot pijn, bijvoorbeeld bij seks, of bij staan of bewegen. De verloskundige kan geen nieuwe hechting zetten, maar kan je wel doorverwijzen naar een gynaecoloog, die de hechtingen kan beoordelen en je kan helpen.
Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond. Let op! Wanneer jouw wond erg rood is, rijp wordt of wanneer het jeukende gevoel omslaat in een kloppende wond, moet je direct contact opnemen met een dokter of medisch specialist.
De tijd dat de huid nodig heeft om te genezen is één tot drie weken. Hoe lang het precies duurt, is afhankelijk van de grootte en plaats van het behandelde deel van de huid. Elke operatiewond geeft een litteken. Een litteken is eerst rood en verbleekt na weken, maanden en soms na één jaar.
U kunt uw dagelijkse bezigheden gewoon weer oppakken, tenzij anders met u is afgesproken. Vermijd zware lichamelijke inspanning en sport, zolang de hechtingen nog niet zijn verwijderd. Ga niet zwemmen, in bad of naar de sauna zolang u nog hechtingen heeft.
Een hechting kan uitscheuren als de trekkracht op de hechting stijgt. Dit gebeurt wanneer de spanning in het wondgebied groter wordt. Oorzaak hiervan is zwelling door vocht- en/of bloedophoping.
Een bad nemen mag drie dagen na het verwijderen van de hechtingen. Let er op dat u de eerste twee maanden geen crème of bodylotion gebruikt rond het wondgebied.
Er is geen vaste termijn voor wanneer u weer aan het werk mag. Dit hangt af van hoe u zich voelt en wat voor werkzaamheden u doet. Heeft u een lichamelijk zware baan, dan is het advies om de eerste zes tot acht weken rust te houden.
Komt door narcose zeggen ze, kan weken of maanden duren. Geef jezelf de tijd en neem die eerste 6 weken echt de tijd om veel te rusten heel erg gezond te eten. Eventueel een vitamine en mineraal kuur erbij.
Zolang de verdoving werkt (1,5 tot 3 uur), is het verstandig om voorzichtig te zijn met eten en drinken. Omdat u niets voelt, is er risico dat u zich verslikt of verbrandt, of dat u op uw lip of tong bijt. Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u weer eten en drinken. Maar wees voorzichtig bij de wond.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Er blijkt geen verschil tussen wondlijm en hechtingen in cosmetisch resultaat. Sluiten met wondlijm gaat wel sneller en zowel kinderen als volwassenen rapporteren minder pijn. Het risico op loslating of infectie bij het gebruik van wondlijm en hechtingen is verwaarloosbaar (circa 1% van alle gesloten wonden).