Het Ottomaanse Rijk begon met een Turkse stam in Centraal-Azië. Vanwege de Mongoolse invasie in de 13e eeuw vluchtte stamhoofd Ertugrul met zijn 400 ruiters westwaarts, waar hij trouw zwoer aan de sultan van Rüm in het huidige Turkije. Als beloning kreeg hij een klein emiraatje aan de grens met het Oost-Romeinse Rijk.
Het Ottomaanse of Osmaanse Rijk (Osmaans: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه, Devlet-i 'Aliyye-i Osmaniyye, Turks: Osmanlı İmparatorluğu) was een islamitisch rijk dat bestond van 1299 tot 1922.
De echte geschiedenis van de Turken begint met de komst van Turkse stamgroepen naar West-Azië. Sinds de 5e eeuw na Christus waren Turkse stammen van Zuid-Siberië naar Centraal-Azië en vandaar naar Oost-Europa (uitlopers van de noordelijke Kaukasus, de Wolga-regio) gemigreerd.
Het duurde iets meer dan zes eeuwen, van ongeveer 1301 tot 1922, toen het na de Eerste Wereldoorlog instortte. Het gebied lag verspreid over Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, in het huidige Egypte, Bulgarije, Roemenië, Griekenland, Hongarije, Macedonië, Palestina, Jordanië, Syrië en Libanon.
Deze situatie hield een paar eeuwen stand, maar uiteindelijk was het Alexander de Grote in de 4e eeuw v. Chr. die het huidige Turkije veroverde. Hij stichtte een enorm rijk dat zich uitstrekte tot aan India en Egypte.
De familie vertoont enkele sterke overeenkomsten met een aantal andere talen, waaronder Japans, Mongools en Koreaans, wat bij sommige taalkundigen het idee van een zogeheten familie der Altaïsche talen teweeg heeft gebracht.
Volgens Geschiedenis woonden de Turken van 10 000 v. Chr. rond een grote binnenzee, die het grootste deel van Centraal- Azië omvatte tussen de Kaspische zee, het Hindoeïstische Kush en de Himalaya's. Hier ontwikkelden ze metaalbewerking, domesticeerden ze dieren en ontdekten ze de technieken van de eerste landbouw.
De naam "Hunnen" werd vanaf dan gebruikt voor meerdere nomadische verbonden van volkeren van verschillende afkomst (Turkse, Mongoolse, Iraanse, Oeraalse en mogelijk andere Siberische en Centraal-Aziatische volkeren) met een gelijksoortige levenswijze.
Anno 2022 wil Turkije geen Turkey meer worden genoemd, maar Türkiye. De Verenigde Naties hebben intussen met dit verzoek ingestemd.
Het Osmaans was een variant van het Turks die in het Ottomaanse Rijk werd gebruikt. De taal was vooral voor administratief en literair gebruik en bevatte veel leenwoorden uit het Perzisch, dat op zijn beurt weer veel uit het Arabisch heeft overgenomen.
Grootvizier Kara Mustafa Pasha werd in opdracht van een woedende sultan geëxecuteerd in Belgrado en in de oorlog die volgde op de Slag bij Wenen verloren de Ottomanen het grootste deel van Hongarije aan de Habsburgers. Het conflict werd uiteindelijk in 1699 beëindigd met de Vrede van Karlowitz.
Zoals gezegd was het eens zo machtige Ottomaanse Rijk in verval. Het rijk brokkelde af als gevolg van interne spanningen en buitenlandse bemoeienissen, in economisch opzicht was er sprake van stagnatie. De Turken hadden de macht over de Middellandse Zee verloren en daarmee hun positie in de internationale handel.
Aan de ene kant is Turks moeilijk omdat het sterk afwijkt van wat we gewend zijn wat betreft grammatica (veel uitgangen), de zinsopbouw en de woordenschat, maar aan de andere kant is Turks weer heel consequent. Als Nederlanders zijn we gewend aan uitzonderingen in de taal.
Turks is de moedertaal.
Daarnaast wordt er in Turkije ook Koerdisch, Arabisch, Armeens en Grieks gesproken. Wereldwijd spreken 150 miljoen mensen de Turkse taal en haar dialecten.
Verreweg de meeste Turken wonen in een van de zeven Turkse republieken: Turkije, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Kirgizië en Turks Cyprus; daarnaast wonen nog grote populaties (elk met meer dan 10 miljoen) Turkstaligen in Rusland, China, Iran en de Europese Unie.
Er zijn vele manieren om een Turkse staatsburger te worden zoals door geboorte of adoptie, door het Turquoise kaart systeem, door huwelijk, door financiële investering, en door het kopen van een eigendom.
Vandaag wonen er nog 40.000 mensen met Turkse nationaliteit in ons land. Ongeveer 200.000 Belgen hebben een Turkse achtergrond. De grootste Turkse gemeenschappen situeren zich in Gent, Antwerpen, Brussel en de (Limburgse) Mijnstreek. Foto van een Turkse buurt in Limburg, 1975 - 1999, Unie van Turkse Verenigingen (UTV).
Kemal Atatürk (geboren als Mustafa, tot 1934 Mustafa Kemal Pasja, na 1935 Kamâl Atatürk; Thessaloniki, 1881 – Istanboel, 10 november 1938) was een Turks maarschalk, schrijver, politicus en grondlegger van de republiek Turkije, waarvan hij de eerste president was.
Naar aanleiding van de coup van de Griekse junta tegen de democratisch gekozen regering van President Makarios op 15 juli, vond Turkije het voorwendsel om zijn separatistische plannen met betrekking tot Cyprus in de praktijk te brengen. Op 20 juli lanceerden Turkse troepen een massale invasie van Cyprus.
Die regio hoort sinds 1994 officieel bij Azerbeidzjan, maar wordt zelfstandig bestuurd, gesteund door Armenië. De Azerbeidzjanen worden gesteund door Turkije; de meeste inwoners zijn etnisch verwant aan Turkije. "In de tweede oorlog in Nagorno-Karabach heeft Turkije Azerbeidzjan gesteund met militaire middelen.