Gedemineraliseerd water wordt gebruikt om te strijken en is verkrijgbaar in flessen of jerrycans. Het heeft als voordeel dat er na verdamping geen vaste stoffen achterblijven. Dat betekent dat er bij het strijken geen 'droogrest' ontstaat die de stoomgaatjes van uw strijkijzer kan verstoppen.
Een strijkijzer zonder stoom, ook wel droogstrijkijzer genoemd, heeft enkel een hete strijkzool. Stoom komt hierbij niet aan te pas, je hoeft enkel de kledij wat nat te maken om deze te kunnen strijken. Deze strijkijzers zijn om die reden heel wat makkelijker in gebruik en bovendien ook heel licht.
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden we aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken. U kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken.
Stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren zijn ontworpen voor gebruik met kraanwater. In Nederlands kraanwater zit over het algemeen weinig kalk. Je kunt het dus gewoon in je strijkijzer gebruiken. Alle strijkijzers kun je ontkalken.
Strijkwater koop je online bij Blokker.
Condenswater van je droogkast of koelkast is misschien wel arm aan kalk, maar zelfs na de filtering zitten er in het water nog minuscule deeltjes. En die kunnen de stoomgaatjes van je strijkijzer verstoppen én het ijzer beschadigen. Gebruik dus geen condenswater!
Wanneer je de stoom van kokend water opvangt en laat condenseren, is het water gedestilleerd. Water koken en laten afkoelen geeft wellicht ontsmet water maar het is niet ontkalkt. Als je hard water kookt, dat zo hard is dat er kalk neerslaat op je waterketel, zal het na het koken dus wel minder hard zijn...
Komen er bruine druppels uit het strijkijzer die vieze vlekken in het wasgoed maken? Dan kunnen de gaten van de zool verstopt zijn met verbrande textielvezels. Maak de strijkzool schoon en controleer of de temperatuur niet te hoog staat.
Hoe wordt demiwater gemaakt? Gedemineraliseerd water wordt hoofdzakelijk op drie manieren geproduceerd: Via ionenuitwisseling met behulp van speciale harsen: positieve ionen worden vervangen door waterstofionen en negatieve ionen door hydroxide-ionen.
Een kledingstomer is in veel gevallen geen complete vervanging voor je strijkijzer. Zo verwijder je met een handstomer geen hardnekkige kreukels, omdat de continue stoomproductie over het algemeen te laag is. Bedenk daarom vooraf waarvoor je de kledingstomer gebruikt.
Maar in de praktijk is het ingewikkelder, alles hangt van de waterhardheid af. Hard water (vanaf 30 °fH) bevat meer kalk waardoor je stoomgenerator minder efficiënt zal werken. Vul daarom best de helft van je reservoir met gedemineraliseerd water en de andere helft met leidingwater.
Gebruik van gedestilleerd water is toegestaan bij de SC 952 en de niet-continu-navulbare toestellen. Kraanwater werkt echter ook voldoende. Alleen moet men dan geregeld ontkalken.
Om gedestilleerd water te krijgen, wordt water gekookt. De waterdamp wordt opgevangen en in een condensor gekoeld. Dit wordt vervolgens opgeslagen in een steriele tank. Na afloop van dit proces zijn niet alleen de organische zouten verwijderd, maar ook veel organische stoffen.
Strooi wat zout op een stuk vetvrij papier of op een krant en strijk met een warme bout over het papier tot de zool weer blinkt. De vlekken worden opgenomen door het (kranten) papier, waarna je alleen nog even je strijkijzer schoon hoeft te vegen met een katoenen doek.
Levensduur: maximum 3 jaar.
Een strijkijzer wat niet uitgezet wordt, kan dus brand veroorzaken. Zo ook dat elektrische kacheltje, waarmee de zolder even opgewarmd wordt voor de komst van logés. Met een slordige 1500 Watt aan vermogen kan een slechte stekkerverbinding zorgen voor brand…
Inname van gedestilleerd water leidt tot de verdunning van elektrolyten in het lichaamswater. Ontoereikende herverdeling van lichaamswater kan de functie van vitale organen aantasten.
Osmosewater ontstaat door zuiver water te filteren onder hoge druk door een ultra fijn membraan. Hierdoor worden alle onzuiverheden zoals ammonium, zouten, nikkel, chloor, kalk, zink, mangaan... verwijderd. Ook virussen, bacteriën, pesticiden en medicijnen blijven achter in de filter.
Mag een consument het zelf doen? In principe mag een consument zelf drinkwater maken van regenwater. Het is in de wetgeving niet verboden om water uit de sloot of uit een regenton te drinken. Je mag vaak ook grondwater oppompen en dat opdrinken.
Het makkelijkst is om het condenswater op te vangen in een jerrycan. Als je er een trechter met een theedoek of koffiefilter op plaatst, filter je de pluisjes meteen uit het water als je 't in de jerrycan giet.
Water uit een wasdroger bevat dus net zoveel kalk als dat het uit de kraan komt. Kalk is een vaste stof die ook door koken niet verdwijnt. Als water door hitte verdampt dan neemt het de kalk mee in die waterdamp.
Het water uit de droger ziet er schoon uit, maar is het niet. Het is dus zeker géén drinkwater! Maar dat betekent niet dat je het niet voor andere doeleinden kunt gebruiken.