Het Duits en Nederlands lijken zoveel op elkaar doordat ze tot dezelfde taalfamilie behoren. Het Duits en het Nederlands zijn namelijk Germaanse talen. Dat betekent dat ze allebei uit dezelfde taal zijn ontstaan: het Germaans.
Over oertalen en taalverwantschap
Wie Nederlands, Duits en Zweeds vergelijkt, merkt al gauw dat de onderlinge overeenkomsten niet toevallig kunnen zijn. Om te zien dat Nederlands, Russisch en Hindi verwant zijn, moet je al heel wat meer puzzelen.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Er zijn fundamenteel twee factoren die lexicale gelijkenissen tussen verschillende talen kunnen verklaren: (a) historische verwantschap, dus genetische factoren en (b) culturele factoren. Talen diversifiëren in de tijd, wat betekent dat heel wat talen een gemeenschappelijke voorouder hebben of proto-taal.
De Nederlandse en Duitse talen lijken vaak op elkaar en daar is een goede reden voor; ze zijn beide deel van de Germaanse talenfamilie. Andere Germaanse talen zijn: Engels, Fries, maar ook Noors, Deens en Zweeds. Het Nederlands en het Duits zijn beide deel van de West-Germaanse tak van de Germaanse talenfamilie.
Nederlands en Engels zijn Germaanse talen
Nederlands en Engels behoren tot dezelfde taalfamilie. Daardoor hebben de talen veel met elkaar gemeen. Zo zijn er veel woorden die op elkaar lijken.
Ja, het Nederlands en het Duits komen voort uit een gemeenschappelijke voorvader, het West-Germaans. Het West-Germaans komt op zijn beurt weer voort uit het Oergermaans. Andere West-Germaanse talen zijn het Engels en het Fries.
Een polyglot is iemand met een hoge graad van taalbeheersing in verschillende talen. Wanneer iemand zich vlot kan uitdrukken in twee verschillende talen is die persoon tweetalig.
In de Oudheid was Egypte een van de meest ontwikkelde culturen. Hiërogliefen is de geschreven oudste taal ter wereld.
Zijn alle talen uit één oertaal ontstaan? Verder dan de reconstructie van grote taalfamilies komen we dus niet. Heel grote families, zoals de Indo-Europese, zijn trouwens vrij zeldzaam. Meer dan de helft van de ongeveer 140 taalfamilies in de wereld bestaat uit minder dan 10 talen.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Het Duits natuurlijk. Het is een Germaanse taal. Engels ook, maar dat is veel minder te merken.
Spreekt hij of zij drie talen, dan spreek je over drietalig, maar bij vier of meer is het een veelspreker oftewel een polyglot.
Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Vreemdste taal ter wereld wordt door een paar duizend mensen in Mexico gesproken. De 'raarste taal ter wereld' wordt gesproken door een paar duizend mensen in Mexico en heet Chalcatongo Mixtec. Dat is één van de bevindingen van een onderzoek naar alle talen ter wereld.
Het Bijbelse antwoord luidt: het Hebreeuws, want dat spraken Adam en Eva in het paradijs. Die opvatting deelt de wetenschap niet. Een beter antwoord is: het Soemerisch. Dat is namelijk de taal van de oudst bewaard gebleven teksten, op kleitabletten van 3200 voor Christus (zie foto).
Van de bijna 8 miljoen Zwitsers is Reto-Romaans de dominante taal van zo'n 35.000 mensen. Reto-Romaans wordt daarmee gesproken door slechts 0,5% van de Zwitserse bevolking en bijna uitsluitend in Graubünden. Hoewel er slechts 187.000 mensen wonen, is Graubünden het grootste kanton van het land.
Of er een maximum aantal talen is dat een mens kan leren, is onbekend. Volgens de Braziliaanse uitgave van het World Book of Records is de Libanees Ziad Fazah, die in Brazilië woont, met 58 talen recordhouder.
De verwantschap tussen het Afrikaans en het Nederlands is versterkt doordat beide talen binnen één taalgemeenschap lange tijd als dezelfde taal beschouwd werden. In Zuid-Afrika werd vroeger met de term 'Hollands' zowel Afrikaans als Nederlands bedoeld.
Reputatie. Haarlem heeft de reputatie dat het de plaats is waar het zuiverste, het minst van de norm afwijkende Nederlands gesproken wordt.
Hoewel het Fries en het Nederlands dezelfde vooroudertaal hebben, zijn het toch echt verschillende talen. Het Fries heeft veel meer gemeen met de Engelse talen dan met het Nederlands.