Het gemiddelde toilet heeft een breedte van ongeveer 40 centimeter. Voor een gewenste functionaliteit moet aan elke kant van het toilet minstens 20 centimeter vrij zijn. Dit is in totaal 80 centimeter, wat echt het minimum is.
Kijk hiervoor ook naar de afstand van de afvoer tot de achterwand. Zorg ervoor dat de afvoer tegen de achterwand aan ligt en de waterleiding van minimaal 12mm tot het reservoir loopt. Houdt in de ruimte 60cm beenruimte en 20cm aan beide kanten over.
Aan weerskanten van een toilet heb je minimaal twintig centimeter nodig om er comfortabel op te kunnen zitten. Reken voor het formaat van je toilet dus veertig centimeter extra in de breedte. Wat betreft de voorzijde van het toilet: reken hier nog 50 centimeter ruimte.
De voorgeboorde P5 spaanplaat gebruik je als achterwand voor je hangtoilet.
De standaard hoogte van een toilet
In plaats van 40 cm, wordt de pot nu standaard op 43 cm gehangen. Voor oudere mensen is het lastig om vanuit een lage positie op te staan. Daarom is het verstandig om toiletten die vooral door senioren gebruikt worden hoger op te hangen. Een hoogte tussen 46 en 50 cm is ideaal.
Als u met meerdere personen in huis woont, is het belangrijk om een mooi gemiddelde te kiezen, zodat iedereen goed op de toiletpot kan zitten. Onthoud ook: beter te laag dan te hoog! Een lager toilet is namelijk beter voor de stoelgang en is uiteindelijk minder vervelend dan een toilet dat te hoog is.
Deze mat is van een soort schuim en is los verkrijgbaar. Dit wordt een isolatiemat genoemd en zorgt ervoor dat de pot niet tegen de tegels zit en bij enige werking niet zal beschadigen.
Wanneer je een staand toilet met stortbak wilt installeren, ga je als volgt te werk. Steek de afvoerbuis van de wc (45°-bocht) in de afvoeropening in de vloer. Daarna schuif je de toiletpot tegen het uiteinde van de afvoerbuis, totdat beide dicht met elkaar zijn verbonden.
Naar mijn mening moet een inbouwreservoir niet dieper zijn dan 14 à 15 centimeter (die van mij is 12 cm diep). Er bestaan ook inbouwreservoirs met een diepte onder de 10 cm. Het viel mij op dat sommige complete en compacte sets wel een compact toilet bevatten, maar geen inbouwreservoir met een diepte onder deze 10 cm.
Diepte toiletpot
Ideaal wanneer je toiletruimte vrij klein is en je meer beenruimte wilt. Een standaardtoilet heeft een diepte van 53 centimeter. Een verlengd toilet heeft een diepte van 70 centimeter.
Een verkort toilet is: minder diep dan een standaard wc pot en daardoor ideaal in een klein toilet of badkamer. Of omdat je toch die douche én dat bad wilt; hygiënischer.
Een ongeschreven regel is dat je ongeveer 20 centimeter bewegingsruimte over moet houden aan beide zijdes van het toilet. De meeste toiletten zijn rond de 40 centimeter breed, dus qua toilet afmetingen zit je met een ruimte van 100 centimeter breed prima… zowel letterlijk als figuurlijk.
Bij het staand toilet vervangen door hangend toilet zal de afvoer dus verlegd worden. Hak hiervoor een sleuf in de vloer, zodat u de afvoer netjes naar achteren in de vloer kunt verwerken. Er zijn diverse verloopsets te koop, waarmee u de afvoer makkelijk kunt verleggen.
Staande toiletten hebben ofwel een afvoer langs achter (H-uitgang) ofwel een afvoer langs onderen (CA-uitgang of S-uitgang). Hangtoiletten hebben steeds een uitgang langs achteren.
De diameter van de afvoerbuis bepalen
Een toiletafvoer heeft een diameter van 110 mm, bij hemelwaterafvoer is dit 70 mm en bij alle overige toepassingen is de diameter 40 mm. Houd er rekening mee dat het hele afvoersysteem van je huis belucht moet worden.
1. Een toiletruimte als bedoeld in artikel 4.14 heeft een vloeroppervlakte van ten minste 0,64 m², met een breedte van tenminste 0,6 m en een hoogte boven de vloer van ten minste 2 m.
Geberit Duofix UP720 inbouwreservoir ruimtebesparend (sigma 8 cm) De Geberit up720 is het bekende ruimtebesparende reservoir van Geberit. Deze is geschikt voor bijna alle toiletten (h.o.h afstand wandcloset 18 of 23 cm). door zijn minimale diepte (8 cm) is dit het beste reservoir voor in een compacte ruimte.
Voor een staand toilet inclusief reservoir ben je gemiddeld tussen de 150 en de 500 euro kwijt. Voor een wandcloset inclusief inbouwreservoir bent je gemiddeld tussen de 300 en 600 euro kwijt.
Normaliter kan een hangend toilet overal gehangen worden, maar soms kan het meer werk zijn. Bijvoorbeeld de afvoer. In de regel zit de afvoer van een staand toilet in de grond. Als je het staande toilet wilt vervangen door een hangend toilet, moet je de afvoer verplaatsen.
Een back-to-wall toilet is een modern staand toilet met inbouwreservoir. Dit toilet staan op een voet op de grond maar het reservoir is niet zichtbaar. Dit soort toilet is ideaal om te plaatsen in een kleine badkamer of om te plaatsen voor een schuine wand.
Wat is een Staand Toilet? Een staand toilet is een combinatie van onderpot en reservoir die direct op de vloer aangesloten kan worden en u heeft hier geen andere materialen bij nodig om het te kunnen installeren, zoals bij een hangtoilet wel het geval is.
Een badkamer of toilet gaat gemiddeld zo'n 15 jaar mee. Goed onderhoud verlengt de levensduur flink.
De klassieker van de moderne badkamerinstallatie
Elk reservoir wordt voor de aflevering op dichtheid getest. De gegarandeerde leverbaarheid van onderdelen gedurende 25 jaar zorgt voor zekerheid op lange termijn. Met het Geberit Sigma inbouwreservoir 12 cm laat zich de spoelwaterhoeveelheid beperken tot 4,5 liter.
Werk het inbouwreservoir weg
Maak de voorplaat van een dubbele laag watervaste gipsplaat (Talentboard), Fermacell plaat (18 mm) of watervast multiplex.